ANNONS

PÅ TAL OM KLIMAKTERIET

/

35BEC1AB-CD8F-45D8-81D9-CC6241BD02E9

70077584-37a4-4c2a-bae9-160ac86475d7

Fint när ni ställer frågor. Klimakteriet ja. Denna onämnbara elefant i  som vi sällan pratar om, varken i det offentliga rummet eller i det privata. En av orsakerna är förstås att det är en kvinnofråga och inte prioriteras. Skulle denna åkomma drabba en stor del av männen runt 40-50 skulle den vara på agenda i ett annat sammanhang. Jag upplever ofta att även kvinnor tycker att vi som drabbas och påverkas ska tiga och härda ut. Man säger det inte rakt ut men upplever ofta att det är något vi bara får hacka i oss, stå ut i.

För mig är det tvärtom. Vi får vår mens som vi sedan hanterar varje månad. Sedan bär vi våra barn, går igenom en graviditet och en förlossning med allt vad det innebär. Och sedan går vi in i klimakteriet,  vi hanterar och förhåller oss genom hela livet till vår kropp och är det någon gång man kanske vill ha lite frid så är det väl nu. Det finns hjälp att få och då pratar jag inte om alternativa, örtbaserade växter som säkerligen är hurra också.

Personligen blev jag helt knäpp när jag hamnade i klimakteriet för 4-5 år sedan. Mådde skit, verkligen och sa det förstås till min gynekolog, en äldre dam i 65-års åldern. Jag fick först hormongelé att smeta på kroppen, Divigel, vilket förstås var kladdigt och meckig. Sedan fick jag för fyra år sedan en spiral insatt samt hormonplåster som jag sätter vid bikinilinjen två gånger i månaden för att tillföra hormon.

Ellos-1

Besvären, svettningarna, oron, svajigheten i humöret och sömnproblemen försvann till 70 %. Vi pratade om det fanns någon risk att för mig som är drabbad av cancer  få dessa hormoner men då jag haft en tarmcancer och ej bröstcancer finns ingen risk.

Jag tycker vi pratar alldeles för lite om klimakteriet, Det borde ingå i skolundervisningen, vi lär våra barn, döttrar att mens kommer men sedan då? Vad innebär klimakteriet? Drabbas alla av besvär? (nej) Vad kan man göra och förhålla sig till? Det finns ingen förkunskap och  frågar du en tjej eller kille i 20-års åldern så vet de inte ens vad klimakteriet är.

Och ta hjälp. Nöj dig inte. Lev ett gott liv, det är inte slut bara för din östrogenproduktion är det.

6

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00