ANNONS

KULTURELLA SPANINGAR

/

7D32F550-5DE3-4B46-8331-7A1496FFFBF4

Just nu pågår en stark debatt och en framåtlutande rörelse gällande mångkultur och inkludering, både inom arbetsplatser men även i civilsamhället och i rent privata aspekter. Vi behöver definitivt vli mer inkluderande och sätta människor från andra kulturer dels i nyckelroller men generellt locka dem till nya arenor.

Många av rummen på Clubhouse där jag hänger och lyssnar modereras av unga, rätt arga (med all rätt,) drivna unga människor från en socioekonomisk utsatthet som börjar tröttna på bilden av dem själva och vi behöver alla tillsammans hjälpas åt för att nyansera den.

5D38CFFC-E201-4593-9F49-60E68096451D

Jag är uppväxt i en hel annan kontext och en annan generation och sågs på mer som en gullig, exotisk maskot med lockigt hår. Jag mötte inte strukturell rasism i den bemärkelsen som kids gör idag utan hade tvärtom en rätt hög status som ungdom just för jag var den enda svarta personen i skolan. Det är dubbelt det där, på ett sätt kan man se det som det borde vara lättare idag då vi är många som inte ser svenska ut. Men å andra sidan har det aldrig varit så mycket segregation som nu.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

MAMMAN OCH SYSTERN

/

8897DCB4-C90A-4C63-9612-BA93875AB8D7

Så kom de då från Örebro, mamma och systern vaccinerade och krambara. Lyckan i att äta kilovis med godis, blodig oxfilé och några glas vin under en filt av blodsband. Så mysigt. Det enda vi gjorde var att ta en promenad till ICA Bea här för att köpa ännu mer godis än  vad jag redan köpt hem.

DA993169-0BA7-43EC-8A9E-918D9E069812

Jag lagade biff Rydberg, och så tittade vi på ”Lets Dance”. Lennox kom förbi och sa hej (pappavecka) och så gjorde vi inte så mycket mer. Jag pratade en del med mamma hur det var när hon växte upp, när hon flyttade till Bryssel som blyg, ung ungdom och hur det var att komma tillbaka till Sverige som gravid -66, det enda hon ägde var kläderna i sin resväska.

91D546A8-2393-4AF4-8C2E-FC14F9E8021F

Jag sov i Lennox säng och mamma och syrran sov i min säng. Vaknade vid 9:30 och gjorde frukost ägg, grönsaker, smoothie och smörgås. Försökte fresta med ägg och bacon men det ville de inte ha. Vid 13 åkte de (det är dyrt för dem med hundvakt hemma i Örebro (Mamma betalar per timme, kanske du känner någon som vill låna två hundar ibland gratis eller till en låg penning) Det blir väldigt tomt när de åkte. Jag gubbsov och vaknade med saliven rinnandes nerför hakan. Sedan blev det kväll, natt och måndagmorgon.

3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

VAD ÄR DITT HÄR?

/

img_9522-e1571691164234

Minns du som drabbad eller närstående platsen där du fick BESKEDET?

Under våren genomför Cancerfonden en kampanj där vi lyfter människors minnen av platsen för cancerbeskedet – både som närstående eller direkt drabbad av sjukdomen.

Vi behöver bredda våra berättelser och spegla hela Sverige och uppmanar alla som minns att berätta.

Har du en sådan plats?

En sak många minns är exakt var de befann sig när de tog emot beskedet. Kommer du ihåg vad du gjorde och hur det kändes?

Jag vet exakt var jag var. Jag satt i en läkares rum en måndag eftermiddag i maj i Thrests grå munkjacka. Läkaren hummade lite, tittade ner i sina papper. Tog sats. ” Vi har hittat en tumör i din tjocktarm som håller på att spricka och måste operera dig omedelbart”. Gardinerna svajade lojt för ena fönstret var öppet. De var gula, det minns jag. Sedan tappade jag fokus och zoomade ut.

Ovan ser du platsen där jag fick mitt besked. Korridoren på avdelning 67 på SÖS, tagen 2008.

Vill du dela med dig? Även du som närstående, var var du när du fick beskedet?  Klicka  här  och hjälp oss berätta.

3

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00