Fråga: Vad ska jag göra åt min torra hy?

FRÅGA: Jag upplever min hud som normal, men på vintern blir den torr och fnasig på ytan. Jag känner mig inte särskilt torr i övrigt. Vad som känns konstigt är att huden också känns ganska blank på eftermiddagen, liksom både torr och fet samtidigt. Smörjer in mig med min vanliga ansiktscrème både dag och natt men när det är kallt ute verkar det inte vara riktigt nog. Hur ska jag göra för att slippa torr och fnasig hy i ansiktet? Tack! /Sara

SVAR: Jag tycker att det låter som om du snarare är yttorr än har en torr hudtyp. Typiska tecken på att huden har blivit yttorr är att den plötsligt känns torr och stramar (fastän du egentligen har en annan hudtyp) och dessutom känns fetare och blankare än normalt – särskilt på eftermiddagen. Att din hy plötsligt har blivit yttorr har med det kalla klimatet att göra och det faktum att du mixar det kalla vädret med torr, uppvärmd inomhusluft. Huden kommer helt enkelt i obalans. Precis som du skriver räcker din vanliga ansiktscrème inte riktigt till, du behöver mer fuktgivande produkter. Mitt tips är att satsa på ett fuktgivande serum (serum tränger djupare ner i huden än vanliga hudcrèmer) och en rejält återfuktande ansiktsmask. Serumet kan du använda varje dag, ansiktsmasken 2-3 gånger i veckan. En skön ansiktsolja kan också trolla bort fnaset, även om just oljor inte tränger ner på samma sätt som serum utan snarare arbetar på ytan – vilket ibland faktiskt kan räcka. Du får prova dig fram vad som passar dig bäst!

vacker hy damernas varld

LOADING..