Fråga: Vilket smink ska jag ha med mig på min resa?

FRÅGA: Snart så kommer jag bege mig ut på ett par månaders lång resa till Sydostasien! Jag har aldrig tidigare varit på en plats med detta klimat, så därför undrar jag om du har några tips om vad jag bör fylla reseneccessären med? Främst skulle jag vilja veta vilka sminkprodukter du tror att jag kommer att ha användning för, men andra råd tas också tacksamt emot! /Gabriella

SVAR: Hej Gabriella! Vad skönt att fly höst- och vinterrusk för värme och sol! Vet du vad mitt hetaste tips är angående vilka sminkprodukter du ska ta med dig? Så få som möjligt. Faktiskt. Eftersom det är varmt och ofta ganska fuktigt i Sydostasien blir huden väldigt snabbt blank (hej t-zonen!) och många sminkprodukter som du använder här hemma fungerar mindre bra i fuktigt klimat.

När jag själv rest i området har jag skippat det mesta i sminkväg, just för att det helt enkelt känns för varmt och svettigt. En foundation kan visserligen fungera, men vad sägs om att använda en BB-créme istället? Den jämnar ut hudtonen och verkar samtidigt vårdande (tänk bara på att den kanske inte kommer att fungera under hela din vistelse, eftersom din hud kommer att bli solbränd). Puder skulle jag lämna hemma eller använda så lite som möjligt av. En solbränd hy som täcks av puder får ofta en grå, tråkig ton och/eller ser onaturlig ut. En vattenfast mascara fungerar fint, liksom en vattentålig eyeliner. Crèmerouge, läppglans och läppstift kan du absolut packa ner, om det är sådant du brukar använda.

Det jag absolut skulle packa med är solskyddsprodukter, ifall du är kräsen vad gäller sådana. Visst finns det solskydd att köpa på plats, men jag upplevde ofta att det var mest lokala märken att välja bland. Ibland kunde jag hitta någon Nivea-flaska, men då var den bra mycket dyrare än här hemma. Schampo, balsam och duschprodukter finns, liksom inpackning. Ta med små reseförpackningar så att du klarar dig de första dagarna och köp sedan nya produkter på plats.

Att få manikyr och pedikyr är superbilligt i många delar av Sydostasien, så om du vill kan du även lämna dina nagellack hemma.

Hoppas att du får en fin resa!

PS. Vill du också ställa en skönhetsfråga till mig? Mejla mig på therese.hallberg@dv.bonnier.se eller skriv ner din fundering i kommentarsfältet nedan.

Bilden kommer från Pinterest.

LOADING..