Ä p p e l t i d e r

2019-09-11 010
040
.

.

H a l l o j !

Ett av de tydligaste hösttecknen är ju äppleträd som dignar av frukt, vackert tycker jag. Men frågar man mina barn så är det rena skiten med egna äpplen i trädgården, haha! Anledning= det är barnens ”jobb” är att plocka fallfrukt. Det stånkas och stönas varje gång det kommer på tal att dom ska ut och göra denna lilla syssla som vi vuxna tycker är lagom att hjälpa till med. Och det gäller millimeterrättvisa ska ni veta, ingen ska minsann ”behöva” plocka mer än någon annan, då jäklar blir det liv i luckan, haha!

Tur barnen i alla fall mer än gärna äter äpplen, för denna goda lilla frukt är ju rik på bland annat kalium, C-vitaminer och fibrer. Att det heter ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta” är inte för inte!

 

2019-09-11 033

.

Har man mycket äpplen kan det ju vara svårt att hitta användning för alla. Jag gör just nu på dagarna; råsaft. Så man kan säga att vi dricker upp många av våra äpplen, äpplen som inte då blir äppelmos, äppelpaj, frukt till skolan osv…

.

2019-09-11 028

.

Jag skär bara äpplen i klyftor (kärnhuset ska inte komma med, tycker saften blir besk då), ner med bitarna i råsaftcentrifugen, sila sedan saften genom dubbla kaffefilter så skummet försvinner.

.

2019-09-11 042

Det blir en klar och god äppeldryck att dricka till det mesta! Det krävs alltså inte mycket jobb, tar bara lite tid att sila, men väl värt det! Ska man göra större satser med råsaft, och frysa in, måste man nog ha en saftmaja eller saftfilter för tar för lång tid att sila genom just små kaffefilter, men till ett gäng dricksglas går det bra som man ska dricka direkt.

Jag ska testa göra äppelchips någon dag framöver, aldrig testat det!

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 

 1. Johanna skriver:

  Måste få tipsa om något jättegott!
  Vi fick en påse äpplen av vänner som har egna träd och då gjorde min man fruktremmar i ugnen av dessa. Det blev sååååå himla gott! Vi hade i honung, kanel och kardemumma som smak. Det tar några timmar i ugnen men verkligen värt det (särskilt när mannen gjorde allt jobb 😅) och remmarna är toppen som lördagsgodis för barn eller som fika/godis/mellis för vuxna 😊😋mums!

  1. Blev sååååå nyfiken på detta med fruktremmar 😍 har du receptet din man gick efter? Jag älskar kardemumma, mums!!

   1. Johanna skriver:

    Ja prova!!
    Vi tredubblade receptet dvs gjorde på 12 äpplen istället för 4 (dock utan rosmarin) orkar man inte göra remmar av allt så är ju moset jättegott att spara och äta till gröt tex, dessa gjorde han:

    https://www.svt.se/recept/sega-appelremmar
    Hoppas ni gillar! 😍

 2. Merita skriver:

  Förlåt att jag bombarderar dig med frågor angående matbordet. Men läste precis att de du köpt marmor skivan ifrån hade mätt fel och borrat hålen fel. Blir ju livrädd att det ska hända och förstår inte hur man ska kunna mäta. Det måste ju bli väldigt noggrant annars så fungerar det väl inte.
  Hur tog du måtten?

 3. Vi har tyvärr inget eget träd som ger frukt (planterade ett för ett par år sen, som fick en ynka blomma i år) men har fått äpplen både av mormor och morfar och en snäll granne. Tillräckligt med äpplen för att ha svårt att hinna använda alla. Men två omgångar av just äppelchips har det blivit. En smulpaj, äppelkaka, 2 liter äppelmos och så idag i samband med äppelmoskoknimgen, äppelbullar 🙂 tänte testa äppelkräm också. Tyvärr tycker jag inte äppelsorterna vi har här uppe är jättegoda att äta som dom är.

 4. Tessan skriver:

  Om ni har äpplen över tar jag gärna en kasse.. ;) Puss

  1. Bara komma hit och plocka när du vill, alla r inte mogna n dock på trädet, kan ta med på onsdag annars!! 😉

   1. Tessan skriver:

    Jaa gör gärna det, tack vännen.. Kör försiktigt idag.. Puss

 5. Rebecka skriver:

  Jag brukar göra äppelchips varje höst. Kan tipsa om att skära tunna tunna skivor, sedan vända dem i lite kanel och kardemumma medan de är lite fuktiga och sedan in i ugnen på låg värme under lång tid. Perfekt att ha på fil eller kvarg till frukost tillsammans med lite granola osv!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..