Vegetarisk lunch

2019-08-27 004
2019-08-27 009

.

God eftermiddag,

Är ni mätta och belåtna efter dagens lunch?

Jag försöker äta vegetariskt så ofta jag kan just på luncherna, gillar att man inte blir så däst, det ÄR gott (försöker övertyga maken, men han är svårflirtad..) och ja det känns rätt bra för både det ena och andra! Gillar dessa vegetariska ”köttbullar” med en god tomatsås, brukar oftast äta dom med råris, men funkar garanterat även med pasta i någon form.  Jag gör en sats och fryser sen in matlådor på det som blir över, så kan man värma snabbt och smidigt när man ska äta!

Jag skulle jättegärna ta emot tips på bra (läs god) vegetarisk mat jag kan laga och som dessutom går bra att just frysa in och värma, så man kan laga en stor sats, så man har sen. Så har ni nått gott tips, hojta gärna vart jag kan hitta receptet!

.

.

2019-08-27 008

.

Vegetariska ”köttbullar”

 

Jag skulle jättegärna ta emot tips på bra vegetarisk mat jag Ingredienser – 4 portioner

1 fpk Svarta bönor
2 dl mandelmjöl
2 dl riven parmesanost
2 msk olivolja
1 dl ströbröd
1 dl riven gul lök
1 ägg
1 tsk mald kryddpeppar
salt & svartpeppar

Till stekning
Olivolja

Tomatsås

1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 dl Matlagningsvin Vitt
1 tsk timjan eller oregano
2 msk Tomatpuré
2 burkar Finkrossade tomater
1 burk Körsbärstomater
1 tsk socker
1/2 tsk salt

Till servering
Riven parmesanost

Gör så här:  Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt. Blanda bönor, mandelmjöl, parmesanost, olivolja, ströbröd, lök, ägg och kryddpeppar i en matberedare och mixa till en jämn smet. Smaka sedan av smeten med salt och peppra lätt. Det blir en ganska lös smet. Rulla små fina bullar och stek i rejält med olivolja. Vänd bullarna försiktigt med hjälp av två teskedar så att de håller fin form.

Tomatsås: fräs lök och vitlök i olivolja utan att det tar färg. Slå på vin, timjan, tomatpuré, finkrossade tomater, körsbärstomater, socker och salt. Koka upp och låt puttra i minst 15 minuter så att alla smaker kommer fram. Servera bullarna med tomatsåsen till råris eller pasta. Riv parmesanost över

(Parmesanosten tog slut till själva bullarna när jag gjorde dessa ovan, så rev vanlig ost över som ni ser, men blir godare med parmesan kan jag meddela, jag som testat båda 😆

Smaklig måltid!!

_____________________

Nu ska jag köra på en vända till här, innan barnen ska hämtas, och det är dags för veckans simskola! På återseende!

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

  1. Det finns en hemsida med billiga, vegetariska rätter som heter http://www.undertian.com :) sen är ett tips att utgå från en ”vanlig” rätt som man gillar och sedan byta ut bara köttet mot motsvarande vegetarisk produkt, ex Chili con carne men med sojafärs istället för köttfärs eller kycklinggryta med Hälsans köks Vegobitar istället för kyckling. Tänker man så kommer man långt!

  2. Emma skriver:

    En mycket snabblagad vegetarisk lunch/middag som vi ofta gör här hemma är auberginepasta!

    Ingredienser:
    1 aubergine
    En burk barillas pesto rosso
    Pasta
    Pinjenötter
    Persilja

    Skiva en aubergine i 1 cm tjocka skivor, salta och låt vätskan dra ut. Torka med papper. Skär auberginen i bitar som steks i olja tills den får färg.
    Koka pasta.
    Blanda aubergine, pasta, pesta. Persilja och rostade pinjenötter (funkar även med solroskärnor eller jordnötter).

    Jättegott och snabbt! Däremot inte så frysvänligt…

    1. Men sååå mycket gott det finns, detta lät såå gott, lskar pinjenötter och pesto rosso!! Aldrig testat att göra pasta av aubergine, måste testa!! Tack snälla för tipset!!

  3. Hej
    Jag äter sällan vegetariskt, tyvärr, men den här är verkligen en höjdare:
    Lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor

    Sätt ugnen på 225°C.

    Skala, dela och finhacka lök och vitlök.

    Fräs lök och vitlök mjuk i olja utan att de tar färg, ca 3 minuter.

    Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten.

    Koka på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

    Skär halloumin i tunna skivor.

    Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost.

    Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter.
    • 1 gul lök
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1 msk rapsolja
    • 1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
    • 3 msk tomatpuré
    • 500 g krossade tomater
    • 1 tsk flytande honung
    • 1 grönsaksbuljongtärning
    • 2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan, för 4 portioner)
    • 4 dl vatten
    • 200 g fryst bladspenat
    • 2 halloumiost (à 200 g)
    • 1 1/2 dl pumpakärnor (gärna rostade)
    • 1 1/2 dl riven prästost
    • salt och svartpeppar
    • ev färsk timjan till garnering

  4. Sandra skriver:

    Min favorit är potatis och purjolökssoppa. Älskar den med en brödbit under höstens kvällar! Stor favvo hos hela familjen, särskilt barnen som får smaksätta med grädde osv… då har ju dom lagat soppan! ;)

    1. Åh så gulligt att barnen får ”laga” soppan, så brukar vi göra här också, hjälpa till att hälla och röra, kul tycker dom :) Potatis och purjolökssoppa är verkligen jättegott, va länge sedan jag lagade det, blir mest broccolisoppa och spenatsoppa här hemma när det är soppadags, men nu ska jag göra denna framöver, tack för påminnelsen!! Kram

  5. Linda skriver:

    Googla på linssoppa! Känns nyttigt o passar fint denna årstiden. Jag brukar göra en med röda linser, gul lök, potatis, vitlök, gurkmeja, lime, buljong o så toppa med koriander… SÅ gott! Lycka till!

    1. MUMS!!! Ska testas, jag har nog aldrig lagat något med linser tror jag, så ska bli spännande!! Tack för tipset, blir en smarrig soppa i höst!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..