Midsommarinspiration

Lunchbord-med-mat

Foto: www.abba.se

.

.

Hej svejs!

Hoppas ni vaknat upp till en fin lördagsmorgon!

Snart dags för midsommar, bästa högtiden tätt efter julen enligt min högst personliga åsikt. Visst vädret blir sällan som man vill, och vi har i ärlighetens namn ingen jättetradition heller i vår lilla familj, där vi firar med samma människor varje år, men ändå så är det en himla mysig högtid. Vi binder kransar av midsommarblommor, ställer upp midsommarstången, sjunger små grodorna, och man firar solen och långa ljusa nätter, så svenskt och jag älskar det!

I år har vi hyrt en stuga här nere på västkusten över midsommarhelgen, så jag och barnen ska stanna här nere ända till midsommar, så kommer pappa Jens med tåget hit ner på torsdag kväll efter jobbet, och så ska vi fira midsommar hela helgen tillsammans med min allra bästa gamla barndomskamrat och hennes man och deras två pojkar. Det ska bli såååå jädrans mysigt!

.

levabo_midsommar_160504_0011fi8d-700x700

Foto: Eva Hildén Smith

.

Vi kommer köra en riktig klassisk midsommarlunch med sill, ägg och färsk potatis (och köttbullar till barnen och maken som är kräsen, haha). Och på midsommarkvällen blir det grillat och på midsommar brukar jag alltid servera en matig potatissallad till grillköttet på den överbliven färskpotatis från sill-lunchen, mumsigt!

Färskpotatissallad

 

Ingredienser – 8 pers

1 kg färskpotatis

Sås:

1 liten färsk purjolök
1 färsk rödlök
3 msk rödvinsvinäger
4-5 msk rapsolja

Till garnering: nymalen svartpeppar

Gör så här: Använd den färdigkokta potatisen som blev över från sill-lunchen. Alternativt koka färsk potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av dom. Ansa, snitta, skölj och strimla purjon. Skala och strimla rödlöken. Blanda purjo, rödlök och salt i en stor skål. Blanda i vinäger. Blanda i oljan. Vänd ner potatisen. Lägg i en serveringsskål och peppra! Klart!

 

 

sos-tallrik-1200x750-720x450

.

Till min sill på midsommarlunchen vill jag ha knäckebröd med smör och en god ost till, och gärna även dill. Jag är galen i dill, såååå gott!

Och ett tips är ju att man ska komma ihåg att man även äter med ögonen som man brukar säga, så jag vill gärna duka och servera på ett fint sätt som man gjort här även om man ska hålla det enkelt.

,

Foto: Charlie Drevstam

Ser inte detta himla gott ut?!

.

Cheesecake med räkor & kavring i glas

 

Ingredienser – 4 personer

4 skivor mörk skånsk kavring
1 msk smör
2 tsk brödkrydda
300 g räkor, med skal
1 liten rödlök
3 matjesill-filéer
2 msk gräslök, finskuren
0,5 citron, skalet
1 dl naturell kesella
1 dl crème fraiche
dill, till garnering

Gör så här:

Skär bort kanterna på brödet och smula det grovt för hand. Smält smöret i en stekpanna och lägg i brödsmulorna och brödkryddorna. Bryn brödet knaprigt och låt det sedan rinna av på lite hushållspapper. Skala räkorna. Skala rödlöken och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin. Hacka sillen
Blanda sill, gräslök, citronskal, kesella och crème fraiche i en skål. Varva sillröra, brödsmulor, räkor och dill i fyra glas. Avsluta med rödlök och massor av plockad dill på toppen, klart!

_________________

Ha nu en kalasfin lördag, så hörs vi snart igen!

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 

 

 

 

  1. Linda skriver:

    Hej Anna
    Hoppas Ni har det bra nere på västkusten!
    Jag måste tacka för tipset på frökenpresenter, dom där wrapsen var ju en toppenidé! Men jag hittar inte wrapsen du använde till Celines fröknar, har scrollat igenom alla foton i gruppen. Under vilket inlägg hittade du det? Vore så tacksam för svar då min dotter slutar på torsdag.
    Kram

    1. Jag kan maila dig den varianten för den gjorde jag om själv så texten skulle passa 😊 mailar dig om en stund när jag letat upp bilden på dator! Stor kram

      1. Linda skriver:

        Toppen om du ville göra det! Hoppas du hinner idag efter Ullared, då jag behöver skriva ut dom under morgondagen på jobbet.
        Kram

  2. Ser jättegott ut! Hur mycket salt har du till potatissalladen?

    1. Jag brukar smaka mig fram men nån tsk eller två skulle jag tippa på 😊

  3. De där glasen med sill och räkorna ser ju helt galet gott ut! Det måste jag göra 👌🏽

    Kram och njut av dagarna på västkusten.

    Kram Fia

    1. Ja visst gör det, ska också testa dom!! 😍😋 Stor kram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..