En påskmeny

A57AAE5C-3914-4373-B678-E58BDDBF02D3

.

Tjingeling,

Påsken ska vi fira här hemma med ett gäng vänner, det ser jag jättemycket framemot! Jag fnular fortfarande på menyn, och har suttit flera kvällar i rad nu och googlat och letat efter en god meny att bjuda på, och denna kombo kanske skulle kunna vara något, ser gott ut alltihop tycker jag! Dock kan jag ha lite svårt för lamm ibland. Det kan vara så fantastiskt gott om man får till det, men det kan också bli riktigt jäkla läbbigt på ren svenska om man misslyckas eller har fel recept… Så vete sjutton om jag vågar chansa på att göra lamm, men bjudit på lax nu flera år i rad… Någon som kanske har ett riktigt lyckat lammrecept, hojta till i så fall!

Jag satt och frågade mig själv lite så där halvt för mig själv om vad jag ska bjuda på i påsk. Då säger Julie som tydligen lyssnat ”Kojv med bjöd” haha – så himla gulligt!

🌭🌭🌭.

8945cc41-96fb-4dce-91c7-7199d195d59e

Foto: Picasa

Nej det blir inte korv med bröd, men funderar på denna förrätt med färsk grön sparris och hollandaisesås, och pocherat ägg (fast kanske hoppar ägget dock)

Sparris med pocherat ägg och hollandaise

 

Ingredienser 8 pers

1 kg färsk grön sparris
8 ägg
1 liter vatten
1 tsk salt
2 msk ättiksprit 12%
skalet av 1 citron
1 dl hackade rostade hasselnötter
1 dl plockad färsk körvel

Hollandaise:

400 g smör
6 äggulor
4 msk vatten
2 msk pressad citronsaft
2 krm salt

Gör så här: Börja med såsen, och bryn smöret i en kastrull, häll av och låt svalna något. Vispa äggulor, vatten och citronsaft på medelvärme till en temperatur på ca 65°. Dra av från värmen. Droppa ner smöret lite i taget under ständig vispning. Smaka av med salt.

Koka upp vatten, salt och ättika. Knäck äggen och häll försiktigt ner i vattnet. Låt sjuda ca 4 min. Ta upp äggen med en hålslev och lägg på ett fat.

Ta bort den nedre hårda delen på sparrisen. Koka ca 2 min i lättsaltat vatten. Lägg upp direkt på fat. Klicka såsen på sparrisen, toppa med äggen, citronskal, nötter och körvel.

Receptet ursprungligen från Arla

.

lamm

Foto: Stefan Wettainen

Här har vi ett lammrecept som låter gott, undra om jag fixar det?!

Bräserad lammstek med rosmarin, vitlök och vitt vinssky och vitlöksrostade potatis

 

Ingredienser – 8 portioner

2 – 2 ½ kg lammstek med ben
10 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk smör
4 dl torrt vitt vin
1 liter hönsfond
5 kvistar färsk rosmarin
flingsalt och svartpeppar
Värm ugnen till 150 grader.

 

Gör så här: Skala vitlöksklyftorna, och skär 3 av vitlöksklyftorna i 4 mindre klyftor. Med en vass kniv, skär små snittar i lammsteken och tryck in vitlöksklyftorna. Salta och peppra rikligt runtom.

Värm olivolja och smör i en stor stekpanna. Bryn köttet runtom på hög värme i ca 5 minuter. Lägg lammsteken i en stor ugnsform så att hela lammsteken med benet får plats. Häll på vin och hönsbuljong och lägg ner rosmarinkvistar och resten av vitlöksklyftorna i formen. Sätt på ett lock eller täck med aluminiumfolie. Ställ formen i ugnen i ca 4 timmar. Vänd på steken efter ca halva tiden.

Lägg lammsteken på en skärbräda och täck med folie. Häll skyn inklusive vitlöken och rosmarinkvistarna i en kastrull och reducera till ca hälften kvarstår. Sila av vitlöken och rosmarinen. Smaka av med salt och peppar och servera varm med lammsteken.

Vitlöksrostade potatis

Ingredienser – ca 6 portioner

ca 1 kg potatis
4 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här: Värm ugnen till 225 grader. Skölj potatisen och skär i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken. Blanda potatis, vitlök och olja och sprid ut det på en plåt. Salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen börjar bli gyllenbrun och krispig. Rör om då och då!

Receptet ursprungligen från Systrarna Eisenman

57f6c197-c716-473c-bb08-ebb528eaf567

En frisk citrusefterrätt passar perfekt som avslutning tycker jag!

.

Fransk maräng med citruskräm –

Ingredienser – 8 pers

Citruscurd:

½ dl pressad clementiner
1 gelatinblad
½ dl pressad citron
1¾ dl strösocker
6 äggulor
1 ägg
125 g smör osaltat

.

Maräng:

3 äggvitor
2 dl strösocker

1 blodgrape
1 apelsin
1 clementin
1 citron
2 msk strösocker
1 krm vaniljpulver
2 dl syrad grädde 30%

Citruscurd:

Gör så här: Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Blanda citrusjuicerna och socker i en kastrull, värm till ca 60°. Vispa ihop äggulor och ägg. Häll citrusblandningen över äggvispet och häll tillbaka i kastrullen, värm under omröring till ca 83°. Dra av från värmen och tillsätt gelatinbladet, låt svalna till ca 40°. Mixa ner smöret. Ställ i kyl.

Maräng:

Gör så här: Sätt ugnen på 125°. Blanda äggvitor och socker i en rostfri bunke och värm över vattenbad tills sockret smält. Vispa marängen i en köksmaskin till fast konsistens. Klicka ut 8 maränger på en plåt med bakplåtspapper. Klicka i en sked citruscurd i varje maräng och gör en swirl i mitten så de plattas ut. Baka i mitten av ugnen ca 15 min, sänk värmen till 100° och grädda ytterligare 30 min.

Garnering:

Gör så här: Skär av skalet på citrusfrukterna och skär ut klyftor. Blanda med socker och vaniljpulver. Vispa den syrade grädden lätt, klicka ut curd, syrad grädde och citrussallad på varje maräng.

N J U T  !

____________________

Ha en fortsatt trevlig kväll! Nu ska jag och maken se ifatt ett gäng avsnitt av Robinson, skönt att det finns ”play” att kika på när man inte hinner med :)

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 

  1. Jenny skriver:

    Hej Anna!

    Jag känner precis samma som dig vad gäller lamm!
    Åt ett vidrigt lamm en gång och sen efter det kunde jag inte äta det på många år! Men när min granne bjöd på lamm så fastnade jag direkt!!
    Jag skulle nog inte köra lammsteken utan snarare lammfiléer (om det heter så🤪)
    Jag körde på min grannes recept:
    Lammfiléer som du lägger i vanlig mat/rapsolja med massa vitlök, rosmarin, o lite andra blandade örter som du låter marineras i några timmar, lägg på grillen, behövs inte lång stund alls på grillen!!
    Detta blir så magiskt gott så du kommer bara vilja grilla detta i sommar⭐️
    Lycka till med vad det än blir och glad påsk önskar jag Er!

  2. Eva skriver:

    Kojv med bjöd är ju så gott ibland såvarför inte väva in det i påskmeny för att göra lilla gullhönan tillags. Påskkram!

    1. Hihi, ja det kommer bli ”korj med bjöd” också, bara för att göra henne glad 😀❤️ Ha en jättefin påsk, och tack för dina alltid så fina kommentarer du lämnar här då och då, stor kram Anna

      1. Eva skriver:

        Men Anna vad gulligt av dig och uppmärksamma det , tack nu blev jag glad!

  3. Annie skriver:

    Ja alltså lamm är ju knepigt. Gott ibland och ibland smakar det verkligen kofta. Här blir det plockmat med påsktema, så jätteklassiskt med lax, sill, ägg i olika former, olika röror, västerbottensostpaj mm. Efterrätten ser förresten underbar ut! Jag älskar alla efterrätter med citron i.

    1. Jag är likadan, både att tycka att lamm ibland verkligen smakar kofta, hua och jag gillar också alla efterrätter (och kakor) med citron i, mums!!

  4. Helen skriver:

    Kör på lamm! Det är så himla gott! Jag brukar köpa lammrostbiff. Har både kört i ugn men även grillat dem. Marinera med massa rosmarin, vitlök och citron. Även salt och peppar såklart. Du kommer fixa det galant! Glad Påsk!

    1. Ja jag är så sugen på att köra på det, bjudit på lax på påsk i flera år nu, så känner för att förnya mig :P Tack snälla för peppen, det verkar som att det är marinad som är grejen för att få till det extra bra! Glad påsk till dig också!! Kram

  5. Lammrostbiff äter vi ofta

    Krydda med vitlök och örter Stek ca 20 min i stekpanna,
    Till det är det gott med bara skysås och en potatisgratäng

    1. Åh det låter ju både enkelt och himla gott!! Tack snälla för tipsen, måste googla!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..