Matsvinn – vad kan man göra själv?

2019-03-19 010

.

Todiloo,

Idag strålande sol, peppen och humöret är på topp! Så olika det kan vara i en och samma kropp, om jag bara jämför med förra veckan och då mitt lite halvsura jag, till nu när jag känner mig uppåt och glad igen! Tror banne mig att några av er ändå kanske hade lite rätt, för tror att det faktiskt kan ha varit nån slags PMS ändå..? Om nu PMS sker runt ägglossning vill säga.. Hehe jag är över 40 men har fortfarande ingen riktigt koll på detta med kroppen tydligen ;P

Kroppen blir i vilket fall väldigt glad av en sådan här frukost, och detta är vad jag just nu snöat in på som dagens första mål; kaffe, ett kokt ägg samt hederlig havregrynsgröt, så gott tycker jag, hade glömt av gröten :) Kokar min på fiberhavregryn, toppar med skivad banan, kokos samt idag även blåbär som vi hade kvar från helgens frukt- & bärfrossa :)

,

2019-03-19 006

Det gäller ju att tänka till, så man inte kastar mat i onödan. För det är ju en sådan sak som vi alla faktiskt kan påverka var och en av oss för att tänka på vår planet, att just minska matsvinnet.

Matsvinn – vad kan man göra själv?

 

1) Bäst före-datum är satt med god marginal. Titta, lukta och smaka innan du kastar produkter.

2) Trötta grönsaker och rotfrukter piggnar till efter en tag i iskallt vatten. Jättefiffigt tycker jag!

3) Frys in matrester, och ha restdagar mellan varven. Det går utmärkt att göra t ex omelett eller paj.

4) Istället för att söka upp recept och handla ingredienser utifrån ett recept -gör tvärtom, kolla vad du har hemma och laga utifrån det!

5) I matbutiker & t ex på Matsmart.se, säljs produkter till lägre pris när de snart går ut. Man spara pengar, men tänk bara på att endast köpa saker du vet att du kommer att använda, annars blir det ju inte så himla smart i slutändan om man kastar det :)

.

2019-03-17 001

Vad är era bästa tips för att minska matsvinnet? Skriv gärna om ni har några fiffiga tips så hjälper vi varandra att bli bättre på detta!

Ha en fin dag, hoppas solen skiner på er alla!

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 

 

 1. Annie skriver:

  Ja jag har senaste åren blivit mycket bättre på att lukta och smaka på maten istället för att slänga. Otroligt hur länge t ex mjölk kan hålla efter bäst-föredatumet. Men mitt tips är väl att inte handla så stora mängder av sånt som har kort hållbarhet. Som grönsaker och frukt t ex, där tycker jag att det är bättre att kompletteringshandla nån gång/vecka om det skulle ta slut än att man har en massa bruna bananer och rynkiga äpplen. Jag fryser in t ex bruna bananer som inte går åt på en gång och använder i smoothies och banankaka men det finns ju en gräns för hur många bruna bananer man kan använda…

  Ett annat tips är att frysa in även mycket små slattar av mat, ”många bäckar små” du vet. Sen kan man av dessa slattar köttfärssås/köttgryta/lax/tomatsås osv få ihop en helt ok lunchlåda om man lägger till annat och fyller ut. Eller varför inte ta fram ett gäng små lådor och värma och ha en ”rest-mat-dagsbuffe”, det brukar barnen gilla eftersom det finns flera rätter att välja på och man får kombinera lite som man vill.

  Man får använda fantasin och testa sig fram. Häromdagen hade jag t ex med mig lite ugnsbakad lax som legat i frysen några veckor tillsammans med lite matvete som blivit över från dagen innan och så fyllde jag på med grönsaker. Och idag ska jag äta stekt kyckling som också legat i en låda i frysen och väntat tillsammans med tomatsås som blev över från pizzabaket i helgen samt ris som blev över från middagen igår.

  Jag har börjat tycka att det är kul och nästan lite av en ”sport” att tillvarata så mycket mat som möjligt och inte slänga mat i onödan.

  1. Carola skriver:

   Jättebra tips 👍🏽. Så jobbar vi här hemma också.

  1. Superbra tips och jag håller med dig att det är kul och blir en ”sport” att tillvarata så mycket mat som möjligt och inte slänga mat i onödan :)

   1. Annie skriver:

    Kul att ni gillar tipsen. Inga konstigheter egentligen men det är ju bra att vi påminner varandra om bra grejer att göra. Ett annat tips är förresten att det finns jättemånga bra konton på insta som handlar om mat, matsvinn och tänka miljövänligt och ekonomiskt kring maten. Ett bra exempel är ”Portionenundertian”.

    1. Ja men exakt så, det kan vara bra att man både påminner och peppar varandra, det går ju kanske lite i slentrian ibland, så toppentips och ibland kan man behöva bryta sina gamla vanor och mönster för att bli bättre!! Måste spana i @portionenundertian direkt! Ha en riktigt fin dag!!

 2. Louise skriver:

  Man skaffar sig en riktigt hungrig och miljömedveten sambo. Han äter allt som blir över han, en riktig hushållsgris hahaha! Just matsvinn är inte min stora klimatbov, inte heller flygresorna, men jag får skämmas lite när det kommer till konsumtion. Men jag försöker tänka både en och två gånger innan jag köper hem något ”onödigt”. Så mitt tips till dig nu är lite skuggat över min ”konsumtionsångest” men Hemtex har just nu 2 för 1 på all frotté! Vet ju att du liksom jag var ute efter nya handdukar. Och den där ”hotel selection” verkar ju vara riktigt bra kvalitet som håller många år, vilket jag tänker är ett bra klimatval när man ändå måste handla :) Kram

  1. Hahaha, bästa tipset med en hungrig sambo, då blir det aldrig något svinn!! Haha! Och ja konsumtion är ju absolut en jäkla bov det med, men måste ju ha handdukar så det var ett himla bra tips faktiskt med 2 för 1 på handdukar ;) Tack! Kramar

 3. God eftermiddag,
  Mitt bästa tips är att bara handla en gång i veckan och då vara noga med att köpa superfina färskvaror som håller (om de t.ex. inte kan frysas). Då blir det att man köper mindre (än man hade handlat flera ggr) och det blir mindre risk att något av det man köpte måste slängas. :) (Givetvis har man då handlat till en veckomatsedel.) Så gör vi och jag tycker det funkar super!
  Förresten, har du tänkt på att det är konstigt det där med miljörelaterade frågor; att vissa av dem är stekheta samtalsämnen, medan det finns andra som det knappt sägs ett ord om? Just nu verkar folk mest prata matsvinn och flygplansresor, tycker jag…? Är inte det är rätt konstigt egentligen, när det finns så mkt mer…? Fast det kanske bara är jag som tycker så. ;)
  Massor kramar!
  Rebecca

  1. Så gör alltid vi, handlar en gång i veckan bara. Jag hade inte orkat gå och småhandla en massa, så jag som inte tycker det är så kul att ränna i mataffärer tycker det är perfekt med en gång i veckan :) Sen tror jag att det är för att det blir prat om sakar så får det många att fundera med, därför man tycker man hör om vissa saker i perioder, men jag vet inte. För egen del är det nog lite det dåliga samvetet över vissa saker som talar :P Ha en fortsatt härlig tisdag, hoppas du också får vårsol på nosen idag! Kramar

   1. Håller med, uuuurtråkigt att gå på affären..! Räcker gott med en gång i veckan! :D
    Massor kramar!
    Rebecca

    1. Haha, skönt att det är fler som känner så ;) Kramkram

 4. Heej.. Ja du vet ju min inställning tlll detta – alla kan göra nåt men ingen kan göra allt.. :) Väldigt bra tips du hittat…
  Kan även tipsa om att minst 1 dag i veckan äta rester – Restfest.. :)
  Puss snygging

  1. Ja så försöker jag göra, men det blir inte alltid att det är så mycket rester så det blir en hel måltid till 5 pers så då lägger jag och samlar i frysen :D Kramis!

 5. Hanna skriver:

  För att minska handlandet har jag på mina barnfria veckor försökt att äta bara av det jag har hemma.Tex i frysen.Ha en trevlig dag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..