Fettisdagen

2019-03-05 02111

.

Hallå!

Det är tydligen fettisdagen idag, det hade jag helt missat. Men jag började fatta galoppen när femte semlan på raken dök upp i mitt Instagramflöde :) Äter ni semlor? Om, bakar ni då egna eller köper färdiga?

Jag har aldrig bakat en semla från grunden, men köpt släta vetebullar och sedan gjort resten själv. Nu var jag ju för sent ute, så blir inget premiärbak av semmelbullar i år heller då :) Är rätt gammaldags när det kommer till just semlor, vill helst att semlan ska vara som den alltid varit. En luftig bulle, lagom med mandelmassa i mitten och så en icke sötad grädde på toppen. Men det är ju väldigt ”inne” och har varit i flera år nu med andra typer av semlor, wienersemla, wrap-semla, nutellasemla och hörde t o m häromsistens om en surströmmingssemla, så himla läbbigt, haha! Någon som testat det sistnämnda? Det lär ju inte passa till fikastunden i alla fall 😅

.

9da49bf0-1c6c-41ac-9a63-4d0bd0e97b6c

Foto: Arla

 

E05EA1A6-252A-48A4-955D-47975032A1F9

Receptet avser 12 st semlor!

2 dl mjölk
25 g jäst
420 g vetemjöl,(ca 7 dl)
1 ägg
½ tsk salt
1 msk stötta kardemummakärnor
1 dl strösocker
100 g  smör, rumsvarmt
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:

½ dl mjölk
75 g mandelmassa av god kvalitet
½ dl mandel, grovhackad
2 dl vispgrädde
florsocker

.

D86BA01B-793C-4F0D-B611-944D6FCA3EBF

 

Värm mjölken till 37°, och smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt 240 g av vetemjölet (4 dl). Blanda och låt sedan vila ca 15 min. Tillsätt 180 g vetemjöl (3 dl), ägg, salt, stött kardemumma samt socker. Arbeta in smöret i omgångar i degen. Låt degen gå 7-10 min i köksmaskin till en slät deg som släpper runt bunkens kanter. Låt jäsa ca 30 min under bakduk.Dela degen i 12 bitar och forma till släta bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper 1½-2 timmar.

Sätt ugnen på 210°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 8-10 min. Låt kallna. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur bullarna och blanda det med mjölk, riven mandelmassa och mandel. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädden och lägg en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker!

Eller så köper man bara sina semlor klara i affären eller på bageriet om man inte orkar baka, så gör jag 😛

Fortsatt trevlig tisdag!

 

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 

  1. Hej jag brukar oftast köpa delarna dvs en färdig bulle, mandelmassa, grädde och florsocker och sätta ihop semlan. Jag brukar gröpa ur semlan och blanda ner i grädden tillsammans med mandelmassan jättegott. Hälsningar Åsa

    1. Ja men så gör jag också, montarar ihop en egen semla men med köpta grejer, blir smarrigt och då får man ju ofta till semlan exakt så man vill ha det själv 😃 Ha en fin dag!!

  2. Hej Anna!
    Jag har aldrig bakat någon fastlagsbulle någonsin, köper i stället.
    Det är 4:e gången som jag har ätit det under året, i dag bjöd jag mina 2 arbetskompisar på en mini semla från Ramklints konditori i Lund.
    Så goda så dom smälte i munnen.
    Sov så gott ☺ Kram ❤

    1. Minisemlor tycker jag är dom bästa, en stor semla visst det är ju jättegott men det är ju nästan som en hel måltid med all grädde och bulle 🤣 Blev ingen semla för min del igår, men vi åt varsin i söndags så går ingen nör på mig, haha! Hoppas du har en fin vecka, Stor kram ❤

      1. Hej Anna!
        Ja jag håller med dig, minisemlor är mycket godare, dom stora är för mäktiga.
        Ja nu kan man nästan köpa semlor året om men roligare att köpa dom runt den tiden som det alltid har varit.
        Någon sa att det även var ostbågens dag i går, haha ☺ tänk om man bara åt dom en gång om året.
        Tack min vecka är bra än så länge och hoppas att den fortsätter så.
        Du får också ha en fin vecka och på återseende.
        Kram ❤

        1. Haha är det sant? Stackars ostbågen blev totalt glömd igår då, svårt att konkurrera med semlan, haha ;) Tack så mycket, min vecka tuffar på väl! Kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..