En smarrig middagsskål

poke1-1

 

Tjingeling,

Alltså detta med poké bowl, jag är helt klart ”efter” när det kommer till att ha upptäckt denna typ av mat. Så himla gott och fräscht det är, en ny favorit sedan resan. Poké har sitt ursprung i hawaiiansk husmanskost, och ordet betyder att dela eller skära itu (googlade jag mig till här på morgonkvisten, för ingen kunskap jag satt inne med kan jag meddela ;) Rätten kan se olika ut beroende på toppingen, men basen med ris, marinerad fisk och grönsaker är ofta densamma.

Receptet här nedan, ursprungligen från Elle Mat&Vin med avokado, lax, och mango tillsammans med ris och sesamfrön låter (och ser ju) så jäkla gott ut,  måste bara testa att svänga ihop detta någon dag. Kan ju inte vara direkt svårt, bara skära och lägga i en skål :P

.

pokebowl_puff-980x515-c

Foto: Ellemat&vin

 

Ingredienser

1,5 dl ris
4 salladslök
1,5 gurka
1 mogen mango
2 mogna avokado
100g färsk spenat
1 tsk olja till stekning

Sojamarinerad lax:

400 g laxfilé utan skinn
1 schalottenlök
1 vitlök
2 msk sesamolja
1⁄2 dl sojasås
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk chilipulver

Till servering:
1 msk sesamfrön

.

Gör så här;

Tärna laxen. Skala och hacka löken och vitlöken. Blanda lax, lök, vitlök med sesamolja, sojasås, salt och chilipulver. Låt stå i ca. 15 minuter i kylskåpet. Koka riset enligt anvisning. Rensa och skär salladslöken i små bitar, skölj gurkan och skär den i tunna skivor och skala mangon och skär till små tärningar. Skär upp avokadon i tunna skivor. Skölj och torka spenaten och stek den under några minuter i en panna med olja.

Servering: Rosta sesamfröna i en torr panna. Fördela riset i 4 skålar och toppa med gurka, mango, avokado, spenat och lax. Sprid ut sesamfrön över laxen och toppa med salladslök, klart!

__________________

Nu ska jag kurera mig här, blivit så förkyld. Är det inte typiskt efter man varit ute och rest, slår ju nästan aldrig fel. Jag nyser som en tok, och näsan är ömsom täppt och ömsom rinner den som en kran.

Ta hand om er ♥ så hörs vi snart igen!

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 

 1. Martina skriver:

  Hej!

  Undrar också om laxen, vad för slags lax använder du?

  Mvh
  Martina

  1. Då jag inte testat att laga detta själv ännu så vet jag inte vilken lax jag ska köra på, men borde väl funka med vanlig färsk.. eller vad tror du? :)

 2. God morgon,
  Tusen tack för svar på min förra kommentar. Kul att höra att det inte bara är vi som blir trötta på den där listan med vardagssaker som måste införskaffas. Och kul att du nämnde handdukar och sängkläder -verkligen en ”stötesten” hos oss oxå…! ;P
  Apropå er häftiga resa, så undrar jag om ni tyckte det var jobbigt att köra på vägarna där borta runt LA osv. Tänker mig den massiva trafiken och en miljon körbanor…Hur upplevde ni det? Har för mig du skrivit att J ofta kör när ni är ute och reser, så han kanske är jättevan? Eller hur upplevde ni det? Bara kul att veta OM man en dag skulle komma dit. Jag hör ju att man helt klart ska bila runt om man ska se ngt då.
  Tur i oturen iaf att du inte blev sjuk förrän ni var hemma igen. Men stort krya på dig! :)
  Massor kramar!
  Rebecca

 3. Halloj
  Så trist att vara förkyld! Hur gör du med laxen? Köper du sån Salma lax el liknande som är ”till för typ detta” el funkar det bara den är färsk och du köper vilken som….eller vad kör du på för lax?
  Jag vill såå gärna göra men aldrig vågat.

  Kram och sov gott och krya på dig <3

  1. Jag har ju aldrig testat att laga detta själv än, så inte funderat över laxen, men borde väl funka med vanlig färsk tänker jag.. eller vad tror du? :) Kraamar

 4. Hanna skriver:

  Oj nej.Krya på dig!Kan väl bero på värmeskillnaden och sen även luften på flyget.Tror att sprids ett och annat där.Sköt om dig!

  1. Tack snälla!! Ja det är nog så det sprids! Tack det samma!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..