Börjar veckan vegetariskt

2019-01-30 028

.

Hallå där måndag!

Ny vecka nya tag som man brukar säga! Vågar knappt skriva att alla är friska och ska iväg var och en på sitt håll denna morgon, men så är det. Kanske kan vi få oss en hel arbetsvecka för omväxlings skull mot senaste veckorna. Jag håller mina tummar, och tår :P

Det var flera av er som ville ha receptet på mitt hopkok av vegetariska ingredienser jag bjöd på förra veckan. Så varsågoda, denna vegetariska gryta är väldigt enkelt och snabbt går det och jag skulle tro att det dessutom är ganska nyttigt att stoppa i sig, win win!

 

2019-01-30 024

 

kik

Ingredienser

1 gullök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk
1 burk kikärtor
1 burk kidneybönor
Spiskummin
Chiliflakes
salt
1 Grönsaksbuljongtärning

.

Gör så här: Skala och skiva ner lök, vitlök, och fräs i lite olja tillsammans med spiskummin (snåla inte på spiskumminen hör ni det är den som gör mycket av smaken till denna rätt), och chiliflakes.
Addera krossade tomater, kokosmjölk, samt buljongtärning, kikärtor, kidneybönor och låt sedan puttra under lock i ca en kvart, klart!

Servera med ris, eller bara tillsammans med en sallad!

________________________

 

Alltså jag skulle uppskatta jättemycket om ni vill dela med er av något gott och nyttig vegetariskt recept ni gillar! Jag vill gärna äta mer vegetariskt, men är rätt begränsad i tanken själv än så länge, så tips vore guld värt!

Ha en bra måndag, vi hörs snart igen!!

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 

 1. Hej.
  Gå in på portionen under tian.
  Lättlagade veg.recept utan krångel :)
  Vi har hittat många favoriter där. Bla Röbetsbiffar m potatisgratäng och stekt lök i soja. Jättegott!

 2. gör egna biffar….så enkelt…..
  broccolibiffar…broccoli,salt peppar,vitlök,ägg
  coscosbiffar….kokt coscos,lök,morot,salt peppar,kokt broccoli,kokta röda linser,ägg…..kör i mixer
  quornbitar……marinera med sweetchilisås,curry,olja,salt peppar,vitlök,cayenne……används som en gryta eller till tacos
  quornfärs…..exakt som köttfärs till olika rätter
  veg.lasagne…..gör som vanligt med ostsås men varva med bladspenat o vtlök

 3. Jag har också fått tips om getostlasagnen från Ica men har inte hunnit testa. Annars gör jag halloumistroganoff från Jennys matblogg. Den här är också en favorit: https://www.land.se/recept/zucchinisas-med-halloumi/

  Annars tar jag en del inspiration från portionen under tian, finns på instagram. Bland annat linslasagnen och linssoppa med sötpotatis och morot 😊

  Halloumibiffar är också väldigt gott och finns i många varianter om du googlar!

 4. Världens enklaste pasta med morotssås!

  Morötter ca 6-8 st (jag har 4 st till 2 port)
  Krossade tomater
  Gul lök
  Vitlök
  Grädde eller matlagningsgrädde
  Grönsaksfond
  Salt och peppar

  Skala och riv morötterna (inte jättefinrivet utan lagom)
  Hacka lök och vitlök

  Fräs morötter, lök och vitlök i ca 5 min i pannan med olja. Tillsätt därefter krossade tomater, grädde och fond. Låt det puttra i ca 10-15 min till. Tillsätt salt och peppar. Servera med valfri pasta. Superenkelt, billigt och gott!
  😍 Linda

 5. Det finns en kokbok som heter Meravego, kan verkligen rekommendera den! Pasta rosso, beluga bolongese och kikärtsgrytan med jordnötsmör är väldigt goda (alla recept finns nätet om man googlar på maträtten och meravego).

  Sen kan jag rekommendera halloumi tikki masala från coop, halloumi-lasange med spenat och rostade pumpafrån från ica, falafel med pasta och ärtpesto från ica, persisk linsgryta från ica, som jag brukar göra med morot istället för rotselleri (även dessa recept finns på nätet). Tacos är superenkelt att göra vegetariskt. Jag brukar steka lök och vitlök, sedan ha i en burk svarta bönor och sedan strö på taco-krydda och vatten som jag låter koka ihop medan jag ”mosar” bönorna lite granna. Bönröran passar att äta både i tortillabröd eller med chips, gärna med guacamole och mangosalsa! Hoppas du gillar några av tipsen :-)

 6. Hej

  Jag har precis ätit en magisk blomkålstabboluhe med stekt halloumi och till det en fetaost creme, mums!
  Gott, fräscht och skön mättnadskänsla efteråt. Receptet hittade jag på koket.se
  Det går finfint att byta ut halloumin mot laxfile om man vill ha lite nyttig fisk.

 7. God eftermiddag,
  Tack! Jag undrade ju vad du hade i mer än vad jag kunde se på bilden.
  Jag ska ge dig lite veggotips, eftersom både jag och mannen med åren ätit mindre och mindre kött av den enkla anledning att vi inte tycker det är så gott längre. (Ibland, men inte så ofta.) Det har kommit så mycket kul man t.ex. kan basera en gryta på. Vi gör tex. ”veggobiffgryta” med veganska ”Pease strimlor” (finns i affärens frys). De med chilismak är härligt, lagom sting i. Vi har i matgrädde, grönsaksbuljong, cannellinibönor, lök och champinjoner, så blir det en allt i ett-gryta man bara behöver grönsaker till.
  Vi gör även grytor av olika slag på t.ex. veganska filébitar från Hälsans Kök.
  När vi är lata, trötta eller har extra bråttom, värmer vi ”Blomkål & Broccolibiffar” från Ica Gott liv (kylvara). Vi kör råris och tex. creme fraiche med lite dill i (eller annat valfritt) som ”sås”.
  Om man har lust att laga mer från grunden, vill jag tipsa om rödbetsbiffar! Mamma gjorde sådana redan när jag växte upp och det var mkt uppskattat av hela familjen. Jag och A har även gjort majsbiffar. Jättegoda men det är lite meck att greja ihop dem i matberedaren.
  I övrigt kan jag tipsa om sötpotatis som vi fått upp ögonen för. Går supersnabbt att koka (trots att de är så stenhårda som okokta) men jag tycker de blir godare som välkryddade och klyftade i ugn (men tar då ca 30 min).
  Hoppas du fick lite tips.
  Massor kramar!
  Rebecca

 8. Tack för receptet, ska testa och se om den går hem hos den kräsna 6-åriga sonen. Dottern på 2 år äter som tur är fortfarande det mesta som serveras. Vi brukar göra biffar med riven morot och riven halloumi, blir alltid lika olika varianter av kryddning men någon form av örter åker alltid med. Gott både med ris och sås eller göra dem i lite mindre storlek och äta i pitabröd.

 9. Veckohandlar genom att klicka hem klickbara recept från Coop. Enkelt genom att jag fortfarande kan känna efter vad jag/vi är sugna på, ibland favoriter och alltid något nytt. Äter nästan uteslutande vegetariskt när jag lagar men äter kök ibland på restaurang (dock mer och mer sällan) eller om det bjuds. Enkelt att göra halloumistroganoff eller pasta är så gott med något vegetariskt istället. Receptet nedan är en favorit.

  https://www.coop.se/recept/spaghetti-med-chili-vitlok-kapris-och-persilja/

 10. Den vegetariska rätt vi gillar mest är spenat och fetaost filodegspaj (recept Jamie Oliver). Risotto är ju väldigt enkelt att göra vegetariskt. Läst någon som kör vegetarisk tacco med typ linser istället för köttfärs. Idag ska vi äta pasta (gjord på sötpotatis, majs, linser och ägg) med en morotssås och lite smulad fetaost. Inte testat tidigare men tror på den!! Själv har jag svårt för kikärtor och bönor och blir väldigt begränsad i vegetariska alternativ. Men vill bli bättre. Dottern äter ju tydligen jättebra även av vegetariska alternativ i förskolan.. Olika biffar på grönsaker istället för köttfärs?

  1. På tal om morotssåsen som vi skulle testa igår. Lyrisk över den är bara förnamnet. Vi gjorde den på 5-6 morötter (grovt rivna), 1 paket halloumi (grovt riven), lök och vitlök och CF. Smaksatte med tomatpuré, chiliflakes, riven ingefära, vitpeppar. Så gott!!!

 11. Gott! Kanske får bli att testa någon dag :)

  Vi försöker äta vegetariskt hemma och återkommande rätter är spenatsoppa med ägg, raggmunk (vill man ha något som ersätter bacon funkar halloumi bra till annars bara gott med rivna morötter och lingonsylt), grönsakssoppa, taco med quornfärs, denna 5-minuterslasagne https://www.koket.se/5-minuters-lasagne , majssoppa med rostade kikärtor, råraka som serveras med vita bönor mixade tillsammans med soltorkade tomater + vitlök, pajer tex med svamp och spenat… Listan kan göras lång men där kanske du hittar lite inspiration :)
  Ha en fin vecka! Kram

 12. GODASTE LINSSOPPAN

  1 gul lök (kan uteslutas)
  1 msk olja
  10 dl grönsaksbuljong (2 tärningar)
  2 dl röda linser
  2 tsk paprikapulver
  2 lagerblad
  1 burk krossade tomater (à 400 g)
  2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
  1/2 msk rödvinsvinäger
  1/2 tsk timjan
  1 tsk basilika
  1 tsk salt

  Gör så här

  Skala och hacka löken och fräs den i oljan.

  Tillsätt Grönsaksbuljong, sköljda linser, paprikapulver, lagerblad och krossade tomater.

  Låt koka 10-15 minuter under lock. Tillsätt pressad vitlök och smaka av med vinäger, kryddor och salt.

  Ha en fin dag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..