Stoppa matsvinnet

break
.

Tjohej,

Kikar in en liten vända denna lördagsmorgon! Precis ätit klart lördagsfrukosten, och här har vi nu ett gäng peppade ungar då vi strax ska iväg och storhandla. Inte fullt lika peppade föräldrar inför den uppgiften dock 😅 men jag tror barnen endast ser den där lördagsgodispåsen framför sig just nu, därav peppen, haha!

Själv håller jag på med projektet ”Tömma frysen” sedan långt före jul, för att ta tillvara på allt man samlar på sig och verkligen äta upp det. Tycker det är lätt att man pular ner matlådor och annat i frysen och sedan ligger det där länge, länge tills man sedan kastar det. Men 2019 är året jag verkligen sluta med allt matsvinn och se till att vi från och med nu slänger så lite mat som möjligt! Det är ju egentligen ett ganska enkelt miljöval man kan göra själv hemma. Ett bland många andra såklart, men många bäckar små..

.

break

Matsvinnet är ju ett globalt problem och hur stort det faktiskt är förstod jag först när jag läste ett gäng siffror, bland annat dessa från sajten MatSmart. Sjukt ju och så finns det människor i andra delar av värmen som inte har något att äta alls.

04F1EC45-BAC3-42BC-9903-A6B5D0CE02E3

Denna bild här under tycker jag visar bra hur man kan tänka när det kommer till bäst före märkningen! Tror vi är många som är snabba att kasta om det passerat bäst före datum på förpackningen!

Men nu ska vi tänka så här istället:

Bäst före – bra efter_liggande

Foto: Picasa

Hänger ni med mig detta 2019 i ”kampen mot” matsvinnet?

Hoppas, för tror vi är många (inklusive jag själv) som borde skämmas över så mycket ätbart vi faktiskt slänger helt i onödan.

Ha en  riktigt fin helg, och på återseende!

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 

 1. Anna skriver:

  Hej! Vad bra att du som bloggare och influencer tar upp miljöfrågor på ett vettigt och icke-pekfingeraktigt sätt! Tycker överhuvudtaget att du har en bra balans mellan att å ena sidan inspirera kring inredning, kläder och mat, och å andra sidan att inte uppmuntra till konsumtionshysteri. Önskar att fler tänkte som du!

  1. Tack det var en riktigt fin komplimang, jag stäcker på mig lite extra och bugar och bockar!! Stor kram på dig!!

 2. Maja skriver:

  Ditt bästa inlägg! :)

  Tacksam för uppföljning av utmaningen och tips på HUR vi undviker att slänga? Har du sett Paul Svensson och Anne Lundberg på SVT om att inte slänga mat etc? Han tipsar bla om att frysa in grädde etc. Se på play! :)

  1. Tack <3 Ja absolut, tänker det att jag ska försöka samla ihop ett gäng bra tips på hur man kan undvika att slänga mat! Och tack snälla för tips, jag ska absolut spana in Paul Svensson och Anne Lundgren på SVT Play!!

   1. Maja skriver:

    Maträddarna hette det, har kollat upp! :)

    1. Åh tack, det ska jag ta och kika på, tycker det är så bra när det finns sparat på SVT play :)

 3. Louise skriver:

  Åh så himla bra att du lyfter detta! Lite av en hjärtefråga för mig, hela miljöfrågan, och eftersom mannen min jobbar som miljöingenjör har jag en likasinnad till här hemma 😊 Mat skulle aldrig slängas i det här hemmet och bäst-före-datum tittar jag inte ens på utan utan tittar, luktar och smakar. Våra livsmedel känner ju faktiskt inte av vad vi människor satt för bläckstämpel på dem 😅 Vår miljöinsats i år blir att vi bokade av vår sommarresa. Vi ska flyga i februari och det får räcka för året. Jordens resurser brukar ju ta slut runt augusti varje år. Hade alla levt som svenskar hade resurserna tagit slut i mars. Detta pga att vi flyger så pass mycket som vi gör. Så vi ska bila i Europa istället och det känns riktigt kul det med och känns bättre i magen. Kram!

  1. Åh du är ju klok som en bok, och detta var ju bara så klockrent; ”Våra livsmedel känner ju faktiskt inte av vad vi människor satt för bläckstämpel på dem” 😅 så sant. Inte tänkt på men så är de ju!! Mysigt med bila i Europa, det har vi pratat om här hemma att göra till sommaren faktiskt 😊 Ha en skön söndag! Stor kram!!

 4. Malin skriver:

  Läste ett smart tips tidigare i veckan om att ha en pyttipanna låda i frysen, där man lägger ner typ allt oavsett om det är en ynka liten korvbit kvar eller potatis, grönsak what so river. När den är full blir det pyttipanna på matrester till middag? De ska vi implementera här hemma..

  Men något som gör mig irriterad är över att man inte kan få köpa i rätt mängd, vi gör inte av med ett helt röd eller vitkålshuvud utan klarar oss med en fjärdedel.. och flingor ska vi inte prata om, äts några få gånger om året.. ris ett paket om året typ, och sylt/marmelad inte ens en om året.. så borde säljas mycket mer saker i mindre förpackningar för att minska matsvinnet!

  1. Men sååå smart tips med en ”pyttipannalåda” i frysen, det ska jag anamma direkt!!! Skitsmart ju 😊 Sen är det helt sant som du skriver mycket görs ju i för stora förpackningar många gånger. Borde finnas mer valmöjligheter storleksmässigt på produkters förpackningar; liten, mellan, stor och xl för det är ju olika behov för olika familjer. Borde ju inte vara så svårt att fixa kan man tycka! Ha en fin söndag!!

 5. Therese skriver:

  Ja, jisses vad jag hunnit slänga mat i mina dagar. Hemskt dåligt för ekonomin också. Jag är dock rädd för mat som passerat bäst före, men ska verkligen göra mitt bästa för att använda upp innan för att slippa dilemmat. Svårt med frukt och grönt som ibland håller en halv evighet men ibland möglar så fort man kommer hem från affären.

  1. Ja jag kan tyvärr inte heller slå mig för bröstet och påstå att jag vart något redigt på denna punkt heller överhuvudtaget, men sedan förra året då jag verkligen började fundera och agera och blivit sååå mycket bättre på denna punkt. Hade som du svårt innan med detta med bäst före datum som gått ut men det är ju som Louise här över skriver; ”Våra livsmedel känner ju faktiskt inte av vad vi människor satt för bläckstämpel på dem” 😅 och så är det ju. Det räcker med att titta, lukta och smaka. Sen håller jag med om detta med grönsaker som ibland håller i en mindre evighet och ibland så blir det skämt direkt.. Ha en fin söndag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..