Stoppa matsvinnet

break
.

Tjohej,

Kikar in en liten vända denna lördagsmorgon! Precis ätit klart lördagsfrukosten, och här har vi nu ett gäng peppade ungar då vi strax ska iväg och storhandla. Inte fullt lika peppade föräldrar inför den uppgiften dock 😅 men jag tror barnen endast ser den där lördagsgodispåsen framför sig just nu, därav peppen, haha!

Själv håller jag på med projektet ”Tömma frysen” sedan långt före jul, för att ta tillvara på allt man samlar på sig och verkligen äta upp det. Tycker det är lätt att man pular ner matlådor och annat i frysen och sedan ligger det där länge, länge tills man sedan kastar det. Men 2019 är året jag verkligen sluta med allt matsvinn och se till att vi från och med nu slänger så lite mat som möjligt! Det är ju egentligen ett ganska enkelt miljöval man kan göra själv hemma. Ett bland många andra såklart, men många bäckar små..

.

break

Matsvinnet är ju ett globalt problem och hur stort det faktiskt är förstod jag först när jag läste ett gäng siffror, bland annat dessa från sajten MatSmart. Sjukt ju och så finns det människor i andra delar av värmen som inte har något att äta alls.

04F1EC45-BAC3-42BC-9903-A6B5D0CE02E3

Denna bild här under tycker jag visar bra hur man kan tänka när det kommer till bäst före märkningen! Tror vi är många som är snabba att kasta om det passerat bäst före datum på förpackningen!

Men nu ska vi tänka så här istället:

Bäst före – bra efter_liggande

Foto: Picasa

Hänger ni med mig detta 2019 i ”kampen mot” matsvinnet?

Hoppas, för tror vi är många (inklusive jag själv) som borde skämmas över så mycket ätbart vi faktiskt slänger helt i onödan.

Ha en  riktigt fin helg, och på återseende!

4E4C8335-C2A5-475D-8224-932BBD78E6CF

 

 1. Hej! Vad bra att du som bloggare och influencer tar upp miljöfrågor på ett vettigt och icke-pekfingeraktigt sätt! Tycker överhuvudtaget att du har en bra balans mellan att å ena sidan inspirera kring inredning, kläder och mat, och å andra sidan att inte uppmuntra till konsumtionshysteri. Önskar att fler tänkte som du!

  1. Tack det var en riktigt fin komplimang, jag stäcker på mig lite extra och bugar och bockar!! Stor kram på dig!!

 2. Ditt bästa inlägg! :)

  Tacksam för uppföljning av utmaningen och tips på HUR vi undviker att slänga? Har du sett Paul Svensson och Anne Lundberg på SVT om att inte slänga mat etc? Han tipsar bla om att frysa in grädde etc. Se på play! :)

  1. Tack <3 Ja absolut, tänker det att jag ska försöka samla ihop ett gäng bra tips på hur man kan undvika att slänga mat! Och tack snälla för tips, jag ska absolut spana in Paul Svensson och Anne Lundgren på SVT Play!!

 3. Åh så himla bra att du lyfter detta! Lite av en hjärtefråga för mig, hela miljöfrågan, och eftersom mannen min jobbar som miljöingenjör har jag en likasinnad till här hemma 😊 Mat skulle aldrig slängas i det här hemmet och bäst-före-datum tittar jag inte ens på utan utan tittar, luktar och smakar. Våra livsmedel känner ju faktiskt inte av vad vi människor satt för bläckstämpel på dem 😅 Vår miljöinsats i år blir att vi bokade av vår sommarresa. Vi ska flyga i februari och det får räcka för året. Jordens resurser brukar ju ta slut runt augusti varje år. Hade alla levt som svenskar hade resurserna tagit slut i mars. Detta pga att vi flyger så pass mycket som vi gör. Så vi ska bila i Europa istället och det känns riktigt kul det med och känns bättre i magen. Kram!

  1. Åh du är ju klok som en bok, och detta var ju bara så klockrent; ”Våra livsmedel känner ju faktiskt inte av vad vi människor satt för bläckstämpel på dem” 😅 så sant. Inte tänkt på men så är de ju!! Mysigt med bila i Europa, det har vi pratat om här hemma att göra till sommaren faktiskt 😊 Ha en skön söndag! Stor kram!!

 4. Läste ett smart tips tidigare i veckan om att ha en pyttipanna låda i frysen, där man lägger ner typ allt oavsett om det är en ynka liten korvbit kvar eller potatis, grönsak what so river. När den är full blir det pyttipanna på matrester till middag? De ska vi implementera här hemma..

  Men något som gör mig irriterad är över att man inte kan få köpa i rätt mängd, vi gör inte av med ett helt röd eller vitkålshuvud utan klarar oss med en fjärdedel.. och flingor ska vi inte prata om, äts några få gånger om året.. ris ett paket om året typ, och sylt/marmelad inte ens en om året.. så borde säljas mycket mer saker i mindre förpackningar för att minska matsvinnet!

  1. Men sååå smart tips med en ”pyttipannalåda” i frysen, det ska jag anamma direkt!!! Skitsmart ju 😊 Sen är det helt sant som du skriver mycket görs ju i för stora förpackningar många gånger. Borde finnas mer valmöjligheter storleksmässigt på produkters förpackningar; liten, mellan, stor och xl för det är ju olika behov för olika familjer. Borde ju inte vara så svårt att fixa kan man tycka! Ha en fin söndag!!

 5. Ja, jisses vad jag hunnit slänga mat i mina dagar. Hemskt dåligt för ekonomin också. Jag är dock rädd för mat som passerat bäst före, men ska verkligen göra mitt bästa för att använda upp innan för att slippa dilemmat. Svårt med frukt och grönt som ibland håller en halv evighet men ibland möglar så fort man kommer hem från affären.

  1. Ja jag kan tyvärr inte heller slå mig för bröstet och påstå att jag vart något redigt på denna punkt heller överhuvudtaget, men sedan förra året då jag verkligen började fundera och agera och blivit sååå mycket bättre på denna punkt. Hade som du svårt innan med detta med bäst före datum som gått ut men det är ju som Louise här över skriver; ”Våra livsmedel känner ju faktiskt inte av vad vi människor satt för bläckstämpel på dem” 😅 och så är det ju. Det räcker med att titta, lukta och smaka. Sen håller jag med om detta med grönsaker som ibland håller i en mindre evighet och ibland så blir det skämt direkt.. Ha en fin söndag!

 6. jättebra att du tar upp detta med matsvinn….jag är kock på en skola o vi strävar just efter detta…..så det är såååå bra att man även pratar hemma om detta o försöker få våra små gäster att förstå …..tack för en härlig blogg

  1. Ja jag tror precis som du att det är bra att redan få in tänket när man är liten. Hemma när jag va liten slängdes aldrig något som jag minns det, och inte hos mina mor och farföräldrar heller, men som om vi i den senare generationen började göra det, antagligen för att dom flesta i vårt land har ett överflöd och aldrig har behövt genomlida svåra tider som det var förr. Tack snälla, glad att höra att du gillar bloggen, njut söndagen! Kram Anna

 7. Så bra att du tog upp detta! Jag ser det som en rolig utmaning att aldrig slänga någon mat.

  Om man tänker på hur mycket tid vi lägger på att planera vad vi ska äta, åka till affären, handla, köra hem, packa upp alla matvaror, och sedan tilllaga maten, så är det ju vansinne att kasta mista lilla. Dessutom är det ju en ganska stor del av lönen som går åt till mat, specillt när man ska föda en hel familj, så det som inhandlad ska absolut ätas upp.

  Ett viktigt ämne som vi borde prata mycket mer om!
  Trevlig helg och tack för en fin blogg.

  1. Ja men exakt, det är faktiskt en rolig utmaning att göra svinnet minimalt och ja det är absolut ett ämne som borde lyftas mer. Det är ju dessutom enkelt åtgärdat dessutom att bara se till att inte slänga det vi handlat utan ta till vara på allt!! Tack snälla, glad att höra att du gillar bloggen, njut söndagen! Kram Anna

 8. Vore det inte bättre om en av er åker och handlar och en är hemma med barnen? Både för er skull och för att minska trängsel och stoj i affären?

  1. Ja fast nu ville alla följa med, då är det ju synd att tvinga någon/några att vara hemma?! Men så gör vi absolut vissa veckor när det passar oss 😊

 9. Åhh så bra att du upp detta ämne vännen – man kan inte göra allt men alla kan göra nåt.. Jag brinner ju för detta som du vet så nu kör vi stenhårt på detta 2019.. Ha en fin fin helg vännen.. Kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..