Smutsiga barn

Via
IMG_9388

Smutsiga barn är glada barn :)

.

Godmorgon,

Hur funkar ni när det kommer till smuts på era barn? Kan ni bara släppa ”kontrollen” när dom är ute och leker, eller är ni en av alla dessa mammor  som avbryter deras lek ibland när det blir väl grisigt?

Jag var definitivt en ”avbrytande” mamma när Maximilian var liten. Första barnet som han är, har han fått vara som en försökskanin många gånger. Minns att jag ofta sprang efter och ”rättade till” honom mitt i leken när vi var ute. Minns särskilt en gång i en lekpark när det hade regnat tidigare på dagen och det fanns en perfekt lerpöl sett ur ett barns ögon. Han ville så gärna leka där med sin hink och spade och leka, men jag tvingade honom under stor protest vara någon annanstans på lekparken. Bara på grund av att han inte skulle smutsa ner sig i onödan. Kan tänka på det än idag ibland, va hade det gjort om han hade fått vara där och gräva…

Så kom Celine, min nummer två i barnaskaran, och jag släppte mer på denna ”kontroll” med henne. Det var helt enkelt inte lika lätt att jaga efter två barn och ”passa” från att bli smutsiga. Så kom Julie, den coola lilla trean, och hon har minsann fått grisa på utomhus bäst hon velat. Och jag är faktiskt stolt över mig själv, att jag som ändå måste anses vara rätt pedantisk, har kunnat släppa helt på sånt här med åren. För jag tror att ohämmad lek är ett mycket viktigt sätt för barn att utvecklas på.

IMG_9355

.

.För mig är det sedan skillnad på smuts och smuts. Det är skillnad på att vara ohygienisk och att dra på sig ytlig smuts. Mina barn är A L L T I D hela och rena på morgonen när dom går till förskolan, och skitiga och glada på eftermiddagen när jag hämtar dom :) Tvättmaskinen och Via fixar sedan jobbet med dom smutsiga kläderna, och barnen får på så vis utvecklas och vara kreativa utan att behöva känna sig begränsade för att dom inte ska få smutsa ner sig när dom leker.

Hur tänker ni, är vi lite för besatta av den rena ”perfekta” ytan idag?

Ha en fin dag, och på återseende!

Kramar Anna

.

.

 1. När min son Arvid var liten så hade jag som rutin att han alltid fick duscha efter dagis eftersom han suttit på toan på dagis :D
  det har jag jobbigt med än på dom mindre i familjen :D
  sen vet mina barn att dom inte är i sängen inte ens ovanpå sängkläderna med sina dagis/skolkläder :)
  mina barn o deras kompisar vet d nu så det är inget problem men för många är det säkert jättekonstigt :D
  å kläderna används bara en dag sen tvättar jag dom
  men att hämta smutsiga barn på skola/dagis tycker jag är underbart
  eller om barnen varit ute o lekt sig skitiga är oxå helt okej
  så tur man är lite normal ändå ;)

 2. Mitt barn har verkligen fått bli geggig och lerig under sin uppväxt. Finns ju tvättmaskin.
  Väl meningen att man ska slita på sina kläder.
  Ibland fick man ju ta spolslangen och spola av kläderna på utsidan.
  Kommer ihåg när grannbarnen var här och dom kom in och hade badat gjyttjebad och kletat in däg i lera, haha. Men dusch hade vi ju också;-))

 3. Så skönt att se att det finns fler som mig ? Trodde jag var den enda…..
  Min son får också byta om efter dagis och duscha. Dels är han alltid så smutsig i ansiktet, på händer och i håret men sen sitter de ju på samma pottor/toaletter och blöjor byts på samma skötbord och inte tror jag att personalen har tid att rengöra mellan varje barn så det är ju säkerligen även en stor mängd med tarmbakterier i omlopp.

  Jag själv byter också om när jag kommer hem. Det känns faktiskt inte så fräscht att gå runt i plagg man haft på tex bussar och på offentliga platser, man har ju ingen aning om vad som finns där….. Visst, man ska inte gå till överdrift med nånting och bakterier behöver vi utsättas för men för den skull så behöver man inte vara smutsig, tror nog vi får vår beskärda del av bakterier ändå.

  /Jessica

 4. Härligt med smutsiga barn! ?

  Men Via, njä. Icke biologiskt nedbrytbart, för hög temp på tvätten är ett STORT miljöproblem. Den typen av tvättmedel åker rakt ut i vårt grundvatten och hav.
  Jag vet att jag låter som en miljö”galning”, men faktum är att fortsätter vi så här ( inte bara med tvätt så klart), kommer våra barnbarns problem inte vara att få bort fläckar, det kommer vara att hitta rent vatten.

  Så 40 grader på tvätten ( ljust o mörkt) 60 på intimttvätt och för att maskinen ska hålla bättre inte kalka igen 95 grader nån gång i halvåret är mitt tips ( påverkar ju miljön enormt om vi ska behöva köpa nya maskiner hela tiden) är mina tips!
  Ha en fin fredag!

 5. Min son är oxå hel o ren innan dagis. Sen få han skita ner sig så mkt han vill.

  Jag har däremot ett dilemma med tvättmedel.. Jag tycker att när jag tvätta så ser kläderna så slitna ut. Och det kan vara efter första tvätten efter jag köpt plaggen, jag vet inte vad jag gör för fel! Jag använder via colour till mörk tvätt o via white till vitt. Tvätta alltid mörk i 60 grader o ljust i 40 grader.

  Är det nån som kan hjälpa mig vad jag gör för fel? Tycker det är så tråkigt när man köpt ett nytt plagg o sen när man tvättar det så ser det ut som att jag har tvättat det 100ggr :(

 6. Förskole/Montessorilärare som jag är så håller jag helt med om att barnen måste få leka och bli skitiga. När det regnar så har barnen som roligast i trädgården med grävning av vattenbaner, att hämta vatten, göra lerkakor m.m.
  Jag rekommenderar att barnen ALLTID tvättar händerna när de kommer hem från skolan och naturligtvis innan måltider. Om ni visste vad många infektioner man kan stoppa då.
  Tyvärr finns det en del föräldrar som blir arga på oss när barnens kläder är smutsiga, men vad ska man göra!?
  Med vänlig hälsning Monica

 7. Något som jag har reagerat på är att när vi har barnens kompisar på besök så ser dom alltid lika förvånade ut när dom måste tvätta händerna innan man äter middag. Mina barn på 14,12 och 9 år gör det automatiskt. Vi är inga pedanter , men just tvätta händerna innan måltid är jag noga med. Fler som har som oss ???

  1. Man ska ju tvätta händerna innan maten, men kan ju säga att ibland så missar vi det. Jag är väldans noga att när vi kommer hem alternativt varit ute i trädgården och lekt, och NATURLIGTVIS alltid vid toalettbesök då tvättar vi alltid händerna, men ibland om dom bara varit här inne och lekt, så kan vi nog slarva med handtvätt innan maten :/ Men det kan ju aldrig skada som ni har det, så tycker ni gör helt rätt och det är inte på något vis att överdriva, ni har en bra rutin tycker jag som vi borde jobb på här, men som sagt så fort barnen varit någonstans och vi kommer in så tvättas händerna direkt.

 8. Jag är egentligen inte rädd för smuts, barn älskar smuts;) tvättmaskin finns lixom ;) Men är så bacillrädd… Det är sjukt jobbigt :/ Försöker inte få över det på mina barn men är väldigt noga med handtvätt osv…Hemma efter dagis byts kläderna faktiskt.. Sen tvättas alla kläder som varit på dagis i 60 grader..Är jag ensam om detta om att byta kläderna o tvätta varmt..?

  Kram!

  1. Fast jag är likadan när dom kommer hem från skola/förskola, då kör vi dusch/bad direkt och kläderna åker i tvättkorgen. Oftast är dom smutsiga kläderna så måste tvättas, men kan ju i ärlighetens namn säga att även om inga fläckar mot förmodans syns när dom kommer hem, så åker dom i tvättkorgen ändå.. Kanske inte helt miljövänligt, men jag är säker på att kläderna har en massa baciller jag inte vill ha här inne även om det inte syns så jag förstår dig till fullo!! Vi kanske är lite störda jag och du, men jag står för det – haha! Jag tvättar dock inte allt i 60 grader, för tycker det kan tappa formen ibland, men sockar, underkläder, handdukar och sängkläder och alla plagg som går det åker i 60 grader.

   Sedan är det ju bra att du inte försöker föra över din bacillskräck på barnen. Jag är likadan gällande spindlar, vi jobbar med det här hemma, att pappa Jens som inte är det minsta spindelrädd håller i spindlar, stora som små och låter barnen hålla i spindlarna också, så dom inte ska bli lika hariga och mesiga på den punkten som jag är, vill att dom ska slippa den rädslan för vet ju att spindlarna inte är farliga men jag är skitskraj ändå, och det vill jag helst att dom ska slippa. Kram

   1. Skönt att det finns fler än jag som är lite ”konstiga”, haha ;) mission är när de har kompis med hem från förskolan ;) ja då får man låta det vara annars uppfattas man nog som galning, haha.

    Svårt det där att inte föra över sina rädslor, bra där med spindlarna! Man får jobba på det, 5.5- åriga dottern vet nog lite om min bacillrädsla men jag försöker verkligen skärpa mig!

    Kram från Uppsala :)

 9. Hej. Jag låter min dotter leka och skita ner sig. Vi har dusch och tvättmaskin brukar jag säga när nån kommenterat. Jag är pedant men barnen måste få leka och så. Glada barn glad mamma. Kram.

  1. Ja jag har helt släppt på det där numera, precis som jag skriver. Låt dom leka på, så får vi duscha om kvällen och tvättmaskinen för göra resten några ggr i veckan! Ha en fin dag!

 10. Jag har en granne, som springer ut och in när barnet på 3 år är ute och leker utanför köksfönstret,
  mamman rättar till kläderna hela tiden på tösen. Mössan måste sitta exakt rätt hela tiden t.ex.
  Att man ens orkar bry sig om detta.
  Hälsningar Skåne.

 11. God morgon!
  Jag har varit sådan på både barn 1 o 2. Man är ren till dagis men får vara hur smutsig som helst när man hämtas. Min dotter 5 år brukar säga – kolla vad jag lekt idag. Då är hon sandig från hår? Till tår verkligen. Dagispersonalen hade svårt i början med de vita kläderna. Men har hon dem på dagis då är det lek kläder.
  Likadant vid kalas. Det skall vara fint på hennes rum när gästerna kommer men får vara kaos när gästerna gått och de andra barnen verkligen fått rota i varenda låda :) tänk vad roligt med nya leksaker att få leka med när man kommer till någon annan :)

  Kram Jeanette

  1. Precis så är det med Celine, hon har nästan alltid fullt med grus i hårbotten när hon kommer hem, men jag vet ju att hon leker järnet, och jag är glad för det, även fast hon är mindre glad när håret måste tvättas – haha! Jag sätter heller inte på barnen kläder till förskolan som jag är ”rädd” om så sett, det är lekkläder oavsett om dom nu är fina eller inte :) Och jag tänker precis som du, det ska vara fint på rummet när gästerna kommer, men sedan får dom ju röja runt som dom vill, och det går inte att styra heller om jag hade velat det, dom är som gödselspridare och får oftast ut var enda liten pinal på golvet på nolltid, haha! Fattar knappt ibland hur snabbt det kan gå, från städat till totalt kaos ;) Ha en fin dag, kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..