KYCKLINGTAGINE MED INLAGDA CITRONER OCH GRÖNA OLIVER

 

anza_270814_4614

Foto:Angelica Zander

Ibland ställer jag mig och lagar denna rätten till mig själv,
så mycket älskar jag den här rätten. Ett måste är stora gröna oliver med kärnor så att oliverna kan suga åt sig alla fantastiska kryddor från chermoulan. Även rätten som tog min vidare i Sveriges Mästerkock.

4 portioner

Ingredienser:

5–8 potatisar
1 hel kyckling
1 gul lök
2 tomater
1⁄2–1 liter vatten
500 g gröna oliver
med kärnor olivolja till stekning

Chermoula

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 färsk ingefära, normalstora ”tummar”
2 inlagda citroner
1⁄2 färsk chili 1 knippe färsk koriander
1 knippe färsk persilja
1 g saffran (2 kuvert)
2–3 tsk paprikapulver
2 tsk malen koriander
2–3 tsk malen spiskummin
1–2 tsk svartpeppar
2 lagerblad
1 dl olivolja salt

Gör så här:

  1. Börja med chermoulan. Skala och hacka vitlök, lök och ingefära. Hacka citron, chili, färsk koriander och färsk persilja. Lös upp saffran i lite varmt vatten. Blanda i återstående ingredienser.
  2. Kör allt i en mixer eller mixa med stavmixer. Låt vila i cirka 15 minuter, förbered under tiden potatisen och kycklingen.
  3. Skär potatisen i klyftor.
  4. Stycka kycklingen i minst 4 bitar.
  5. Lägg kycklingbitarna i chermoula och låt vila i 10 minuter.
  6. Skala och hacka lök och tomat och blanda med lite av chermoulan. Hetta upp olivolja i taginen och fräs lök och tomat i 2–3 minuter på medelvärme (viktigt att inte löken får färg).
  7. Lägg i kycklingen, över det potatisen och toppa med oliverna. Häll på vatten så att det precis täcker och låt koka på medelhög värme i 45–50 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.

LOVe Markiz

LOADING..