Middagstips!

Ilse börjar skolan imorgon (WOW!) och jag och hon har gjort speciella ”skolärenden”. Som att köpa ryggsäck och färgpennor. Hjärtat höll på att brista när hon gick och drog i väskorna och provade den ena efter den andra. Stort beslut. Stor dag. Stor tjej. Det var fint. Sen fick jag jobba i några timmar innan jag lagade nån sorts klassisk husman till middag: Ångad torsk med potatispuré, sockerärtor och pepparrotssås. Enkelt, hyfsat snabbt och väldigt gott – tycker även barnen.

”Mat-Jennie”!

Börja medatt skala och koka ett gäng potatisar.

Jag visar pepparroten. Tage tittar intresserat och frågar om det är en fisk.

Riv sedan pepparroten till såsen. Svårt med några exakta mått, vissa smakar mer än andra, man får gå på känsla.

Värm en burk creme fraiche och en halv deciliter grädde i en kastrull.
Lägg i så mycket pepparrot som behövs. (Mycket.) Det ska smaka! Salta och peppra efter behov.

Avsluta med att pressa i några några droppar citron också. Såsen är klar!

När potatisarna är mjuka: Häll av 3/4 av vattnet, men låt det sista vara kvar. Lägg i en STOR klick smör och en REJÄL skvätt grädde och vispa ihop purén. Smaka av med salt!

Rensa och släng i sockerärtorna i en kastrull med kokande vatten. Högst 20 sekunder! De ska vara krispiga.

Fisken ångas också det sista, parallellt med sockerärtorna. Salta och peppra torsken lätt och lägg den i silen i kastrullen och sätt på locket. Låt den vara där i cirka 5 minuter tills den blir vit. Servera med några citronklyftor och ett knippe dill!