Att skydda sig mot blått ljus

 

Ett ämne som jag bara hör mer och mer om i skönhetsbranschen är blått ljus. Har du ännu inte hört talas om det är chansen stor att du framöver kommer höra om blått ljus eller förkortningen HEV som står för (High-Energy Visible light).

Att man måste skydda sig från solens farliga UVA och UVB strålar, det vet dom allra flesta. Men vad många inte tänker på är att vi utsätts för så kallat blått ljus när vi sitter framför datorskärmar, iPads, tv, telefoner osv.

Det blå ljuset beskrivs som farligt och tränger långt ned i huden. Strålningen gör att huden åldras i förtid, kollagen- och elastinfibrerna bryts ner och tappar elasticitet, får ojämn hudton och pigmentfläckar. Forskningen går nu framåt och skönhetsföretagen hoppar på.

Hur gör man då för att skydda sig från det blå ljuset?

Först och främst kan man leta efter hudvårdsprodukter som skyddar mot detta ljus. Det finns inte så många i dagsläget men det kommer fler och fler. När jag var på Daisy Beauty expo tidigare i år så visade Anne Marie Börlind en torrolja som är speciellt framtagen för att skydda mot blått ljus. Du hittar den HÄR.

Sen är det kanske inte är så lätt att hålla sig borta från skärmar men det går att få bort det blå ljuset från de flesta av dagens skärmar på telefoner och datorer. På Iphones går man in på Inställningar > Visning och ljusstyrka > Night shift

I nattläget får skärmen en varmare belysning som inte är lika farlig för hud och ögon.

På Mac-datorer kan man gå in på Systeminställningar > Bildskärmar > Nightshift

Jag är själv dålig på att använda mig utav nattläget. Jag gillar vita och krispiga bilder. Det känns dock lite läskigt eftersom man rätt så nyligen kommit på att detta påverkar huden. Som en kollega till mig sa, tänk om 100 år, då kanske vi säger ”..tänk på den där tiden när folk satt framför skärmar med blått ljus”

Skyddar ni er mot blått ljus?

  1. Om det kommer strålning från datorer och mobiltelefoner borde det även komma från tvn då det i grunden är samma teknik? Dessutom är tvn betydligt större än en mobil, så även om vi sitter längre ifrån borde vi utsättas av strålning?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..