10 tips för att komma igång med vårens löpning

Vad som göms i snö……

….. kommer upp i tö… Vet inte hur många hundbajjakörvar jag fick parera på morgonens mysjogg… Alltså det är få saker som gör mig arg men när man inte plockar upp sin hunds bajs… Uach! Ingen är perfekt, jag vet… å man kan lätt glömma någon gång men idag var det helt otroligt hur många bajsisar det låg överallt.. Bara efter en enda liten snötäckt dygn..

Jaja… nog gnällt om bajs.

Gör inte ont nånstans att mysjogga här ..

Mer till dagens topic- så många som undrar hur man kommer igång med löpning.

Jag kan lätt sammanställa de viktigaste punkterna till dig som har varit ifrån löpning en längre tid eller vill komma igång helt från scratch. Hitta myset i mysjogg och inte känna att dina lungor stryps och du bara vill gå hem =)

  1. Första passet- gå 1 min jogga 1 min. Upprepa 10 ggr.
  1. Lägg fram kläderna till nästa pass så fort du kommer hem och bestäm vilken dag och tid det blir.
  1. Spring så sakta att du nästan kan powerwalka lika snabbt. Men att du liksom studsar lite mer med fötterna
  1. Håll upp kroppen. Blicken fram. Lyft knäna. Pendla lätt med armarna. Slappna av i käkarna och nacken.
  1. Kommer en backe- gå uppför. Pressa inte alls.
  1. Låt det ta tid. Kroppen behöver vänja sig vid löpning.
  1. Lägg in ett 20-min styrkepass/vecka.
  1. Var snäll mot dig. Gå ut mjukt.
  1. TA INTE TID på hur fort du joggar. Det är totalt oviktigt.
  1. Jogga 2 ggr/v i 3 veckor. Precis efter punkt 1. Öka om du vill och får feeling efter 2 veckor men inte innan.

November 2011. Gravid med barn nummer 2 i Miami och jag joggade ömsom gick med vagnen. Hade en ljuvlig graviditet så jag kunde hålla igång länge ! Det var långsam jogg ömsom gång. Lika belönande eufori efter varje mjukt pass.

Att springa ute nu när snön försvinner, våren blommar och livet ler lite igen. SÅ makalöst lätt sätt att vända oro, ångest och må lite bättre i knoppen. För att inte tala om kroppen. Jämför dig inte med andra utan gå efter dina förutsättningar som de är nu. Ta på sköna kläder, bra skor och hitta en inspirerande plats att jogga på. Känn belöningen du ger till din kropp och hur enkelt det är. Det tar inte mycket tid och du kan göra det när du vill på dygnet. Lås inte fast tanken om när man borde springa, hur man borde äta innan och efter eller vad man ska ha på sig. Bare gört! Unna däj!

Idag var benen tunga som bly till en början- sen poff!!!😙

Min morgonrunda var total katastrof första kilometern och jag trodde min kropp blivit ockuperad av en betongklump. Så bara poff! Hände magin och det släppte på. Det är alltid jobbigast i början sen när man är lite varm, tillåter sig sakta ner och kanske stanna om man vill…. då släpper det. POFF! Tillåt allt vännen!

Ha en fin dag!

Kärlek i massvis

Ida