Trailrunning ! Allt du behöver veta!

Terränglöpning även kallat.

Jag har gått och blivit kär i träning som ger så mycket mer än bara en siffra. Just därför är trail my cup of tea. Varför ? Jo det ska jag tala om för dig min vän…

  1. Du får uppleva naturen och vår moder jord på ett makalöst vackert sättDu tränar upp fotledsstyrka när du parerar underlagets utmaningarDu får som intervallträning iochmed att det inte går rakt och fram hela tidenDu får naturlig styrketräning som bygger de små musklerna tillsammans med de stora muskelgruppernaDet stärker dina lederDet jobbar ordentligt med din kondition utan att du egentligen tänker så mycket på just det- fokus blir att ta sig framåt mjukt och fint

Sedan älskar jag att det inte baseras på just tid. Det är omöjligt för det är just terräng. Där kan du inte hålla ett visst tempo eller maxa viss distans.

Man får gå i backar, man får sakta ner när det går för brant utför och man får lyfta blicken då och då för att navigera sig rätt.

Även om du inte har bra terräng där du bor är det en härlig utflykt att göra tillsammans med någon du tycker om. Jag går in och googlar, kikar på kartor och hittar nya rundor som jag ser som ett äventyr att upptäcka och ibland måste jag då ta bilen en stund , parkera den där och springa på ny mark.

Man kan också ta bussen eller tåget, gå av och sedan ta sig hem. Det är faktiskt riktigt tillfredsställande när man tex ska springa längre rundor- att bli avsläppt och bara springa en väg. En runda är kul eller fram och tillbaka funkar också men det är lite lyx att bara ha ett slutmål och sedan kunna njuta fullt ut hela vägen dit.När man trailar tycker jag det hör till att pausa.

Ta med lite energi i fickan och snacksa så du orkar. Det är oerhört givande att orka träna. Att inte gå på låg energi och bara längta hem. Det är perfekt med lite naturgodis, vätska eller frukt som kickar upp systemet lite mitt under passet.

Jag brukar springa trail på helgen och gärna tidigt innan dagen riktigt vaknat. Dels för att inte missa tid med familjen och dels känna att jag har det gjort och kan njuta av de fina effekterna som kommer som en skön dusch när man sprungit.Älskar att påminna mig om morgonens äventyr hela dagen sen. Det liksom pirrar sådär gött i maggropen då.

Är du ingen morgonmänniska kan du såklart springa din trail precis när du vill vännen! =) Bara låt det ta tid. Stressa inte.

Viktigt att tänka på när du springer:

  1. Bra skor med bra grepp. Jag fick testa On Running nya Cloudultra igår. Innan det har jag haft deras Cloudventure. Båda magiska! Men den nya ultra passade min fot än mer. Lite mer tätt grepp och satt som ett SCHMÄCK runt fossingarna.Fick bra grepp trots geggigt, rötter och hala stenar igår. De har 8mm drop i hälen som också passar just min fot som kan få problem med hälsenan.
  1. Skölj av skorna innan du sätter dig i bilen eller så fort du kommer hem – sedan ställ dem på tork. Ta hand om dina skor så håller de längre.
  1. Värm upp med lite övningar för fotleder och knäleder. Sätt i tårna o rulla runt. Gör några utfall på stället eller utfallsgång.
  1. Ta det vackert första 8-10 minutrarna
  1. När du springer terrängen- sätt ner foten bestämt. Tveka inte och dutta ner dina steg. Sätt ner den. Med kraft och beslutsamhet. Rikta blicken dit den ska- BÄM – ner!
  1. Håll hela kroppen stabil. Låt inte bara benen göra jobbet. Här ska hela kroppen involveras. MEN slappna av i käkar och axlar.
  1. Ta hellre lite kortare steg än långa.
  1. När det går uppför- lyft blicken och bröstet. Dra fram kroppen och låt även här hela kroppen jobba.
  1. När det går nerför och är slätt- släpp på ! Låt benen rulla med bestämda kliv. Låt farten höjas och följ med. Barnsligt kul!
  1. Jogga ner 6-10 minuter innan du är klar. Mjuk nedjogg för att forsla bort slagg och ev mjölksyra. Längre nedjogg ju mer intensivt passet varit.

Have fun darlings!

Jag bjuder på bilder från söndagens trail i Hovs Hallar med Hunken. Nästa vecka blir det nog Hovs igen. SÅ makalöst vackert!

Kram Ida

Uppe på åsen vid Hovs Hallar. Verkligen så vackert!

Stenigt ibland nere vid havet.

Här nerför backen mot Kattvik. Jäddrar va benen rullade här. Makalös utsikt.

Nä. Ljuga kan jag inte. Inte ens vita lögner. Försökt ibland men slutar aldrig bra… =)

Uppåt igen…

Väl uppe igen och herreguuuuuud vilket syre!

On Running Cloudultra

Dom har en perfekt skölja-av station vid allmänna toaletterna vid Hovs Hallar. HUR bra ? Perfekt !

Tänk att han den där gubben är med mig på dessa tossiga äventyr. Sån lyx med äldre barn som klarar sig själva en stund. Förr fick vi gå omlott när vi tränade.