ANNONS

PMS= PowerfulMassiveSuccess!

/

Pepp

,

Nu ska jag bli sådär obekväm och tala om något som lätt hyschas ner men som jag har förstått att många har och behöver prata om. Jag talar om PMS. De dagarna under ägglossning eller veckan innan den röda perioden.

För mig personligen har det aldrig varit ett problem. Fram tills att jag fick barn nr.2 och passerade 30.. Alltså.. Innan jag insåg att det var just hormonerna som spelade mig ett spratt och inte en ”depression och aggressions – period ” på 2 dagar…

Genom att läsa på lite, prata med väninnor och börja föra lite dagbok kring mina hormoner så kom jag till bukt med det. Även genom mina kostvanor, hur och vad jag tränar och vilka jobb jag tar mig an dessa dagar hjälper mig enormt. Speciellt också yogan.

Jag får symtom under ägglossningen med svullen mage, lätt illamående och saltsug. Även Port-Salut-osten tar ofta slut. Hyvlar o hyvlar som det inte finns en morgondag.. =)

Dagarna efter, en vecka innan röda perioden blir jag trött som en narkoleptiker… Alltså då menar jag trött trött som att jag kan sova en hel dag. Även nedstämd och tycker att jag är världens absolut sämsta människa. Jag kan lika gärna flytta till Taiwan och bygga Hello-Kittydockor och skriva HATE på dom allihopa… Å svullen i hela kroppen. Som en ballong och tror att jag över en natt gått upp 23 kilo.

Dagen efter det blir jag arg som ett ilsket bi och får en finne eller två.. Dagen efter det fumlar jag med orden och känner mig som en gröt inne i hjärnan.. Glömmer typ av vad diskborste heter, ställer mjölken i skafferiet och hårborsten i tvättkorgen…

Sedan kommer den röda perioden och allt känns bra igen… Jag har ont i leder, rygg och mage men de fysiska symtomen är bra mycket lättare att hantera. Jag har varannan gång dessa besvär.. varannan gång märker jag knappt av det. Jag har en teori om att det är beroende på vilken sida av kroppen som äggen lossnar.. Men det har jag inget belägg för.. Men de gångerna det bara passerar utan att jag märker av det är ju en lycka i sig… Fast jag gillar ändå att utmana mig i det… Testa hur mycket av mina hormoner jag kan påverka. Som ett experiment varje gång. Varje gång lär jag mig något nytt med mig själv och blir stolt.

En vän sa till mig att pms kan betyda något helt annat… Kanske PowerfulMassiveSucess ? Kan vi ändra det till en kraft istället? Spännande tanke..

Jag har senaste åren som jag sa kommit till bukt med problemen så de är inte lika starka som innan jag fattade vad det var… Hur har jag då gjort undrar ni? Ja nu är ju detta mina egna erfarenheter… Du kanske har heeeeeelt andra bekymmer och detta inte hjälper dig alls.. Men för dig som, som jag, tror att du är ensam i hela världen om dessa känslor några dagar i månaden… Kanske du kan testa detta?

  1. Varsko din familj om när dina värsta dagar är så de har lite visad förståelse
  2. Ladda upp med yoga dagarna innan. Mycket yoga, djupandning.
  3. Träna snabbt effektivt hög-puls-pass dessa dagar. Svettas ut skiten liksom.. Gör det fort. Jag är alldeles för tung och svullen för att dessa dagar springa långdistans.
  4. Var inte för hår mot dig själv när du tittar i spegeln. Skit i att titta i den om du är för elak mot dig.
  5. Klä dig i dina bekväma, finaste kläder. Inte sunk. Inte tightaste jeansen och tröjan som kliar. Den kliar ännu mer dessa dagar.
  6. Ut! Frisk luft och andas gör UNDERVERK! Bara gört!
  7. Ät regelbundet. Än viktigare att få i dig bra näring. Chokladen kan du ta en liten bit efter maten. Men byt inte ut den mot mat. Socker triggar hormonerna ännu mer.
  8. Sov mycket. Gå lägg dig i tid. Ta en kvart på soffan efter jobbet om du kan. Eller i lunchrummet.
  9. Boka inte in viktiga möten eller ta stora beslut dessa dagar.
  10. Prata om det med någon du litar på och som kan lyssna och förstå. Sen kan ni skratta åt det istället.

Så igår var min arga dag. Helt perfekt att klämma in backträning i skogen. Snabbt, jobbigt, svettigt och endorfinerna på plats igen efteråt. Fyllde på med bra energi- acaibowl och på kvällen en rejäl omelett med spenatsallad, broccoli och massa manchego -ost.. =) Gick sedan och la mig 21:30. Sov som en dessa. Drömde som en psykopat men vaknar utvilad och tog en härlig morgonprommis innan frukost.

Massa power till dig från mig!

(För dig som är kille och läser detta – toppen! Nu vet du hur kvinnan kanske vill bli behandlad dessa dagar.. Tack för visad förståelse och respekt =)

Jag, mina bäste-skor och skogen!

Visst ÄR det vackert nu när löven faller?

Post-run-pic. Lite svettigare. Mycket mycket gladare!

Acaibowlen! Min eftermiddags-pickmeup! Kokosmjölk, acaipulver, frysta blåbär, en gnutta vaniljpulver och lite fryst grönkål. En banan om jag hade haft nån… =)

27

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@idabolsson
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00