I mitt lilla höstregn

 

Jag är en riktig årstidsfrossare. Vill att alla dagar ska vara som tagen ur en Astrid Lindgren-bok. När det är vinter vill jag liksom vältra mig i snö, tända ljus och åka pulka. Gärna iklädd en stor kappa och en halsduk som liksom aldrig slutar. Tumvantar och Kajsa Kavat-paket till jul. När våren börjar nagga, vilket för mig betyder mars, rotar jag fram vårkappan, startar våruppror och luftar alla vita spetslakan. Det ska gås i 1 maj-tåg i glada vårskor. På sommaren vill jag vara på landet. Där känner jag mig fri. Och hemma. Lyssna på syrsor, känna lukten av ängar, bada i sjöar (fast jag är fullkomligt livrädd för vatten) och grilla. Grila så in i Norden.

Och sedan, när det blir höst, då klär jag mig i höstkappor alldeles för tidigt. Omfamnar höstens alla färger och letar fallna löv på marken. Gräver fram mormorskängor, baskrar och handskar. Planerar in film- och spelkvällar, korkar upp rödvin och bjuder in till kantarellmiddag.  Vill helst av allt att alla vänner ska sitta och mysa och kura i min soffa. Prata om högt och lågt, och samtidigt värma sig framför kakelugnen. Eller gå ut på en regnpromenad och höra regnet smattra mot mitt plastparaply. Jag ser allt som i en film. Vi skulle kunna kalla det dagdrömmar, rent av verklighetsflykt. Men jag föredrar att säga att jag helt enkelt bara älskar årstider. Och att ha visioner om dem.
Det är så enkelt att bara hamna i det vardagliga misspeppet där solen är för varm, åskan är för åskig, det är för mulet, för regnigt, för kallt och för snöigt. Istället för att bara omfamna det, i sant årstidsfrosseri.

 

 1. Sofia skriver:

  Helt rätt inställning tycker jag! Jag är precis likadan fast lyckas inte hälften så bra som du.

 2. S1 skriver:

  Samma här! Årstidsjunkie och påtagligt påverkad av min romantiska Astrid Lindgren-värld. Något annat mitt lantlollehjärta relaterar till varenda höst är Pettson och Findus och den grådaskiga dagen de ger sig ut med båten och fiskar. Det har liksom blivit någon slags idealiserad väsenskildring av själva hösten, djupt rotad och förknippad med trygghet och fullkomlig harmoni.

 3. Så sant! Borde bli mer på det viset och sluta vinterfrukta och sommarklaga.

 4. Oj, vad jag kände igen mig i detta inlägg! Just nu gör jag en utbytestermin i Chile där det just nu börjar bli vår. Och jag kan inte hjälpa det men när jag ser alla höstbilder får jag en stark längtan tillbaka till Sverige där jag ser mig traska runt bland alla färglada löven i murriga höstjackor. Det känns ju galet att längta tillbaka till Sverige just nu då man vet att så idylliskt som man ser det i fantasin är det ju oftast inte, utan i verkligheten är det mest grått, kallt och blött. Men trots detta bankar mitt lilla Sverigehjärta till och sörjer lite över att det är ett helt år till att jag får uppleva hösten igen.

  Tack för en underbar blogg! Du verkar som en fantastiskt härlig person som man önskar att man kände! Och lycka till med dina nya äventyr, vart de nu än bär av!

 5. Liten skriver:

  Håller med, älskar årstider! Barnbokstips på temat (med stark retrokänsla) är Måns&Mari-böckerna av kaj Beckman, fr 1970. Måns&Mari om hösten, Måns&Mari om vintern osv. Verkligen en hyllning till årstider och högtider. Jag tvångsläser den för kidsen nu fast det egentligen är jag som gillar dem mest ;-)
  //garderobenmin.blogspot.com

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..