Sockervitt och alldeles skarpt; en repris.

Idag kom den äntligen till Stockholm, efter en vecka av helvetesväder; snön. Så jag tänkte ge er en liten favorit i repris apropå det, nämligen förra vinterns guide till hur man fotograferar snö så det blir bra. Varsågoda!

expokarta

Många har bett om att jag ska förklara lite mer ingående hur jag gör när jag fotograferar snö. Såklart jag gör det, om ni vill! Här kommer en liten snöfotoguide:

Format. Mitt första tips kan kännas självklart för många, men jag säger det i alla fall; fotografera i RAW-format. Särskilt när det gäller snöbilder och andra bilder som man vill ska kännas ljusa och liksom krispiga är det bäst att kunna redigera i RAW. Jag använder Photoshop när jag redigerar, men det är ju precis vad man själv tycker bäst om.

ISO. Nu till själva fotograferandet då. Det är egentligen ganska enkelt. Börja med att ställa in ISO-tal, och ha i åtanke att solljus gör att snön reflekterar mer ljus, så ISO-talet måste i så fall vara i lägre skalan. En halvsolig dag med mycket snö skulle jag sätta ISO någonstans mellan 200 och 400, men man får såklart testa sig fram eftersom alla tillfällen är olika.

Bländare. Jag jobbar mycket med kort skärpedjup, så jag brukar ställa in blädaren på 4-5/f, då kan man ta fina detaljbilder och få bokeh-effekter i bakgrunden om man vill, men samtidigt få en acceptabel skärpa i en bild med fler detaljer på lite håll (ju högre bländartal, desto skarpare detaljer och längre skärpedjup).

Slutartid. Ställ in slutartiden så att bilden blir ”rätt” exponerad, och överexponera den sedan några steg. Testfotografera dig fram, om du är osäker. Om man inte överexponerar bilden lite grann så kommer kameran automatiskt att återge den vita snön som grå eller blå, så det enklaste är att börja i den änden och sedan stegvis överexponera tills man känner sig någorlunda nöjd.

Vitbalans. Vitbalansen kan ställas in manuellt, men oftast finns det förinställda vitbalansval i digitalkamerans meny. Vanligtvis är det bäst att välja den vitbalans som är inställd för molnigt väder, för då ”förstår” kameran att den fotograferar ett kallt, blått ljus och kommer försöka kompensera detta så att bilderna blir varmare och mindre blågrå. Tänk på att man kan göra snön ytterligare vit/mindre gråblå i redigeringen senare, så jobba mot en bra grundbild och bli inte besviken om snön inte ser perfekt ut direkt (i vissa ljus är perfekt snö nästan omöjligt utan att man får utfrätta högdagrar, och då är det bättre att bearbeta bilden i redigeringen istället). Titta på bilden så förstår ni nog vad jag menar. Den första är exponerad så som kameran vill det, den andra är överexponerad ett par steg och den tredje är den överexponerade bilden när den är färdigredigerad, med ett gult filter lagt ovanpå.

Alla gör vi på olika sätt, såhär gör jag. Hoppas ni fått ut något av mitt inlägg oavsett, och har ni några frågor så bara fråga på!

Puss!

  1. Bra förklarat! Återstår att se om snön kommer hit också till helgen, och om jag lyckas följa dina tips i verkligheten :)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..