När vattnet blir kallt och fryser på sjön.

IMG_6626

IMG_6630

IMG_6694

I söndags gjorde jag mig lite fin och begav mig till Odenplan och Dalagatan, för att äta tidig middag på restaurangen Smörgåstårteriet. Alltså, jag avskyr verkligen smörgåstårta, men bror hade övertygat mig att det ändå var dags att testa eftersom vi hört så mycket bra om stället.

IMG_6696

IMG_6655

Väl där mötte jag alltså upp det här peppiga gänget. Brorsan, kusinen och kusinflickvännen. Himla bra folk, alltså.

IMG_6680

IMG_6631

IMG_6644

IMG_6648

Vi kastade oss direkt över menyerna, och det tog lååång tid att reda ut vad som skulle beställas. Allt lät ju så jäkla gott! När vi väl bestämt oss fick vi något så ljuvligt som rökta popcorn att slåss om i väntan på maten. Rökta popcorn alltså, åh! Och sedan kom det in en helt makalöst god soppa. Skogssvamp och fänkål och precis sådär värmande som behövs när det är så kallt som nu.

IMG_6660

IMG_6667

IMG_6671

IMG_6689

Sedan kom maten! Vi beställde en blanding av smårätter och varsin bit smörgåstårta, och servitören berättade lite om varje rätt. Bäst, tyckte jag,var mini-ribsen med tjära och nypotatis. Och så fick jag in en bit smörgåstårta med rimmad oxbringa, pepparrot, cream cheese och grejer. Men jag tyckte inte den var vidare god, så jag bytte med bror som hade beställt en bit med varmrökt lax, citronmajonnäs, räkor och dill. Den var så god att jag dånade, och jag blev himla nöjd med bytet alltså. Vi åt tills vi storknade.

IMG_6731

Här är en, mätt och nöjd.

IMG_6729

Och så Karl-Ludvig och Angelica då, så himla fina är de. De bor inte i Stockholm, så jag får inte träffa dem så ofta, men kusiner är ju väldigt bra att ha tycker jag. Kusinflickvänner också, såklart.

IMG_6742

IMG_6752

IMG_6756

IMG_6760

Efter maten blev det kaffe och efterrätt och vi satt en stund och pratade om massor med oviktiga saker, tittade på kockarna i köket och försökte analysera efterrätten som bestod av något slags curry-marmeladkulor och allt vad det var. En alldeles otroligt fin kväll, och på vägen hem var det sånt där krispigt höstväder som alltid får mig att tänka på de Astrid Lindgren-filmer som utspelar sig i Stockholm (Mio min Mio och Peter och Petra till exempel), för det tycks mig alltid att det är precis sånt väder och sånt mörker i de där filmerna. Och misstar jag mig om de inte alla utspelar sig i Vasastan också? Hur som helst, en söndagskväll fin som snus blev det.

xox

Emily

  1. June skriver:

    Å, du skriver så fint om Stockholm, Emily! Og bildene dine gjør at en får lyst til å reise den sju timer lange reisen helt fra Fredrikstad….

    1. Åh, tack! Stockholm är så himla himla fint tycker jag.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..