Att vara en nyutbildad frisör

Hej Elin !
Vill börja med att säga att du har en grym blogg, du är en grym frisör som jag följer och ser upp till !

Jag är en nyutbildad frisör som gick en privatutbildning på 9 månader i Göteborg. Jag är nu anställd på en salong där allting är som helt nytt för mig , andra färger osv. Jag älskar yrket och vill lära mig allting inom det och bli en grym frisör men jag känner att jag inte får ut nånting bra av att vara där jag är idag då jag inte får tillräcklig med feedback, ingen nära kontakt med anställda och jag får stå alldeles för mycket på egna ben, vilket är bra men jag behöver mera erfarenhet och någon som ser lite mera vad jag gör och att jag får tips och konstruktiv kritik och får förklarat för mig hur saker fungerar och dessutom shyssta kollegor.

Min fråga till dig är , hur gick du tillväga i början ? Och har du något tips på vad jag kan göra ? Kanske söka mig vidare till något annat ställe ?

Tack på förhand!

Hej på dig! 

Vad roligt att höra, tusen tack – glad jag blir. Jag förstår din situation och jag tror att det är ett väldigt vanligt problem som ny-exad frisör.

Nu var det ett tag sedan jag gick ut frisörgymnasiet men jag kom ihåg att jag hade en väldigt svår start. Jag har skrivit mycket om det tidigare i bloggen, bland annat HÄR – HÄR – HÄR

Att gå en frisörutbildning på 9 månader är intensivt och det är egentligen ute på salong du kommer lära dig mest. När man jobbar med kunder och med allt som händer på en salong så formas man som frisör och du kommer aldrig kunna ”göra som alla andra”. Du kommer finna ditt eget sätt att jobba på och bli bekväm och utvecklas i och med det.

 1. Prata med din arbetsgivare. Be om ett frukostmöte på en timme där du talar om för hon/han vad du känner. Säg att du vill få mer kreativa uppgifter, du vill lära dig mer och att arbetsgivaren är med dig i arbetet. Det handlar inte om att du klagar, du får inte känna så. Du vill lära dig mer, bli bättre och utvecklas. Det kommer resultera till att din arbetsgivare har mer nytta av dig.
 2. Om du har dåligt med kunder så hör med vänner, familj, bekanta eller lägg ut en fråga på sociala medier där du erbjuder gratis eller en bra deal. För att du i lugn och ro ska kunna utmana och lära dig mer om yrket. Erfarenhet kommer med åren, det är ingenting du får på ett/två år utan det tar tid.
 3. Jag har alltid sagt att är man ny-exad så är det viktigaste att finna en bra chef eller mentor. Salongen i sig spelar absolut ingen roll. Tanken på att vara på en trendig, wow salong är lockande för många men det är inte där du kommer lära dig mest. Välj en salong med mycket kunder, en salong där du vet att du verkligen kommer bli behövd. En drop-in salong, en salong med mycket anställda och en salong med full rulle i varje dag. Även fast du är ny så kommer du ändå vara så behövd att du kommer bli tvingad att lära dig. Du kommer bli tvingad att få upp tempot på dina jobb, du blir tvingad att göra fel och göra om. Det är det bästa sättet att lära sig och finna dig själv som frisör.
 4. Att vara nyutbildad är jättesvårt i alla typer av jobb. Jag har vänner som har läst till jurist i 5-6 år, börjat jobba och tjänat minimalt med pengar, jobbar 24/7 och är tvungna att lyda till varje pris i några år. Tyvärr så är samhället uppbyggt på så sätt, tycka vad man vill om det men jag kan nog säga att:

  – Hade inte jag varit med om så sjukt mycket motgångar, idioter till chefer eller riktiga rötägg till kollegor så hade jag aldrig kommit hit idag. Det låter klyshigt men det är sant. 

Jag skulle kunna skriva 10 sidor i detta ämne men jag hoppas det blir bättre på din nuvarande salong eller att du tänker om och finner en ny salong som du kommer kunna utvecklas mer på. Ingen dröm eller vilja ska släckas för att chefer inte kan ta ansvar och våga satsa på unga människor.

STORT LYCKA TILL 

IMG_0313

 1. Ella skriver:

  Hej Elin!
  Jag har en fråga som jag skulle bli otroligt tacksam för om du svarade på. Jag har väldigt tjockt hår, vilket självklart kan vara bra ibland. Jag har alltid strävat efter en avslappnad look med mitt hår, dvs ett hår som mest bara hänger och ser perfekt operfekt ut.
  Ett problem som jag har gör detta omöjligt: min volym! Och då menar jag inte volymen som orsakas av mina tjocka längder, utan volymen som kommer från mina hårrötter. De liksom ”reser sig” av sig själva. Om jag plattar igenom det noggrant blir själva håret spikrakt, men det ser fortfarande stort ut på grund av mina hårrötters starka vilja att resa sig uppåt.

  Om jag klipper ur, dvs tunnar ut mitt hår, kan det bli bättre då?? Detta stör mig så otroligt mycket då en look med volym inte är någonting jag eftersträvar.
  Jag skulle vara otroligt tacksam för svar då jag har testat allt jag kan komma på.

  Med vänliga hälsningar,

  Ella

Comments are closed.

LOADING..