Silikoner och parabener?

SE HIT: 

I och med att mitt andra inlägg om hårvårdsprodukter kommer komma upp vilken dag som helst så tänkte jag börja med att posta detta inlägg igen samt länken till första delen av Skillnaden mellan frisörschampo och vanligt schampo”. Så ni har stenkoll på detta!

 

Finns det nån som har koll av er hårkunniga där ute, om man tvättar håret med schampo balsam utan parabeln/sulfat men samtidigt använder silikoner som finns i produkterna och inpackning (ej vattenlösliga) ska man tvätta ur håret ibland då med sulfat schampo för att ”få bort” silikon och rester För att rena håret? Hittar ingen info alls. 

Hej Johanna!

Silikoner och mineraloljor (t.ex Petrolatum, Mineral Oil, Paraffinum Liquidum) gör håret glansigt men dom har bara en kosmetisk effekt och så fort du tvättar håret igen så försvinner känslan och man måste använda samma innehåll igen för att få tillbaka den känslan. Sen är det så att de flesta silikoner är inte heller vattenlösliga vilket gör att man måste använda sulfater eller kraftiga tensider för att få ur silikonerna från håret vilket absolut inte är bra. Det har pratas mycket om silikoner, parabener och sulfater och i stort sätt i alla märken finns det olika alternativ. Ska man ge håret mest kärlek så ska man ta bort alla dessa tre ämnen för att vårda håret helt rättvist.

I många hårprodukter så innehåller dom silikoner men inte parabener och sulfater. Som jag skrev innan så är det silikonet som gör håret glansigt men den har alltså bara en kosmetisk effekt vilket inte är vårdande alls. Sulfater är inte heller bra, det vet dom flesta men för att tvätta bort silikoner och mineraloljor så måste man använda ett sulfatschampo vilket i slutändan torkar ut håret och hårbotten och att till slut måste man klippa av håret.

Så för att knyta ihop säcken så är ingen utav dessa ämnen bra för håret. Det största problemet vi har med våra hår är att vi har torr hårbotten, torra längder och håret är sprött. Alla dessa problem kommer ifrån duschen, alltså när vi ska tvätta håret. Vissa människor klarar av dessa ämnen och märker ingen skillnad alls och vissa får oftast dessa problem.

Vill du verkligen bli av med dessa ämnen så måste du slänga alla flaskor du har i duschen och börja använda organiska, eco och miljövänliga produkter. Det är många som tycker att håret blir matt, livlöst och torrt när man börjar använda dessa typer av hårvård men det gäller att ha tålamod – du kommer med all säkerhet få ett riktigt bra hår. Det är som att du ska detoxa kroppen, man mår inte så bra första veckorna men efter ett tag så märker du skillnaden och du mår mycket bättre. Hår är fortfarande kroppen och det tar ett tag innan du får ur alla ämnen ur hår/hårbotten.

Det går inte att ena veckan ”tvätta” bort någonting som satt sig stenhårt fast runt hårstrået för att sedan fortsätta använda dessa ämnen i sin hårvård. Jag är väldigt diplomatiskt i denna fråga för jag måste testa olika produkter men om jag vore en vanlig konsument så hade jag bytt till eco-produkter för längesedan och hållit mig till det livet ut.

rahua

Rahua är ett utav det lyxigaste märket inom naturlig och vegansk hårvård och jag själv har inte testat dessa produkter (än) men det jag har läst och kunder som använder dessa är väldigt nöjda. Det finns många olika serier för många olika behov, perfekt.

1

Det märke som jag har testat och är väldigt nöjd med är John Masters Organics. Jag tror att denna serie är den mest populära och är väldigt stor i USA. Lika så finns det väldigt många olika produkter att välja bland.

 1. Ann skriver:

  Även JM balsam och inpackning innehåller silikoner numera
  Vattenlösliga silikoner är vanliga silikoner men man tillsätter ett ämne för att få dessa vattenlösliga
  Även fast det är eco eller naturligt finns det silikoner många gånger och det är en fördel att googla på varje ingrediens

 2. Karin skriver:

  Hej Malin! Jag har en hårrelaterad fråga. Jag har typiskt fint och skandinaviskt hår, har alltid haft väldigt tunna hårstrån med ganska många och har därför inte lidit av detta alltför mycket. Blonderade håret mycket när jag var yngre och det var oftast glansigt och i helt ok skick. Sedan ett par år tillbaka bor jag i ett område med superhårt vatten och detta har tagit ut sin rätt på mitt hår. Det är numera helt ofärgat, hoppades på att det skulle hjälpa, men mycket tunnare, torrt i topparna och matt i färgen. Det känns liksom som att all spänst hat gått ur håret. Självfallet kommer bara tillbaka om jag är på semester eller om håret typ ”sköljs” av i regnvatten. Har du några tips på shampoon eller behandlingar som fungerar mot hårt vatten? Har testat vinäger och Redkens deep-cleanse men utan resultat! Tack!

 3. Emma skriver:

  Jag blir lite tokig på att man fortfarande spär på parabendebatten. Det är det mest beprövade konserveringsmedlet och vad folk inte förstår är att bara för att parabener väljs bort – så använder man sig av betydligt osäkrare konserveringsmedel som inte alls är lika utforskade. I övrigt ett bra inlägg. Silikoner är skit i regel, men heller inget som jorden går under av. Cykliska silikoner är antistatiskt men farligt i stora mängder, dessa är väl de första att förbjudas helt.
  Tack för en grym blogg. Hade!

 4. Jessica skriver:

  Jättebra inlägg! Har längtat efter liknande inlägg 🙂

  Är Rahua och John Masters frisörmärken och inte ”ICA-kvalité? Jag menar så att dessa märkens produkter INTE förstör håret som ”ICA-KVALITÉ-HÅRPRODUKTER gör.

  Tack för en bra och inspirerande blogg.

  Vänliga hälsningar Jessica

 5. Hej! Jag har en fråga till en kunnig. Jag är 30 år gammal å har haft extensions till å från.. När jag nu tog ut dom (jag ju givetvis bytt keratinslingor vid behov) så upptäckte ja att mitt hår var lockigt. Har alltid varit spikrakt. Trodde detta berodde på slitage å sprang till min frisör som sa att mitt hår var i toppskick.. (även klippte igenom ordentligt för jag tvivlade) Kan man få lockigt hår mitt i allt? Å framförallt (överlycklig) hur gör jag för att hjälpa dessa lockar synas bättre? Med föning och sånt? Tack för bra blogg, hoppas på svar 🙂

Comments are closed.

LOADING..