Hårbottensproblem?

Hej Elin! Tack för en mycket inspirerande och proffsig blogg. Jag hoppas verkligen att du kommer fortsätta blogga en lång tid framåt. Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om mjäll? Jag har haft mjäll i stort sätt hela mitt liv, även fast jag är ytterst noggrann med vilka produkter jag använder. Likaså använder jag sällan värmeverktyg, samt tvättar inte håret i för varmt vatten (vilket jag har hört kan bidra till problemet). Trots det uppfattar jag det som att det har blivit värre det senaste halvåret då jag började använda schampo, inpackning och balsam från Kérastase. Borde jag använda mjällschampo, som t.ex. Head & Shoulders? Har hört att det sliter mycket på håret. Emellertid är väl inte en hårbotten med mjäll särskilt bra för en frisk hårväxt heller? Kram Sofi.

Hej Sofi!

Tack söta du, roligt att du gillar den.

Många tror att mjäll och torr hårbotten är samma problem. Jag vill först vara säker på att det är mjäll du lider av?! Jag har haft torr hårbotten hela mitt liv, vinterhalvåret är det jobbigast. Tänk såhär: 

Om de flagor som faller från ditt hår inte är större än dammkorn är det förmodligen bara ett tecken på att du har torr hårbotten. När fjällmängden ökar och hudflagorna blir större kallas det för mjäll. Om du har torr hårbotten lossnar mjällen och ”snöar” ner på axlarna. Den feta typen av mjäll fastnar i hårbotten. Det är alltid svårt att veta vad problemet är, men om du har torr hårbotten och sedan använder Head&Shoulders som är rent gift för hårbotten så är det som som att strö salt på såren och allt blir mycket värre.

Mitt tips till dig är att gå till Apoteket eller en huddoktor, låt någon kika på din hårbotten och börja om. Jag tror du ska använda helt naturliga ECO produkter eller skonsamma parfymfria produkter, använd så milda produkter som möjligt. Även om man köper dyra frisörprodukter så behöver inte det menas att dom hjälper på en känslig hårbotten. Men viktigaste utav allt, du måste kolla upp om det är känslig/torr hårbotten eller om du har hudsvamp (mjäll) och få ordning på det en gång för alla.

Det kommer ta ett tag att bli av med problemet men det kommer vara värt det, tro mig. Hårbotten är viktigast, sen om topparna får vänta lite så gör det ingenting. Mår hårbotten bra så kommer det synas på det hår som växer ut!
Stort lycka till!
Kram Elin

 

elin

 1. Hej Elin!
  Jag har haft problem med en vit mjuk kleggig massa i hårbotten när man kliar sig med nageln i hårbotten sedan augusti 2015 nu… Så jag har behandlat det med Fungoral men inte fått bort all beläggning i hårbotten, och så nu förra veckan började det damma ner som små små vita korn så fort jag rör på huvudet som faller ner på axlar, kläder och flyger runt i luften osv. MEN jag har fortfarande kvar lite beläggning i hårbotten OCKSÅ! Så jag köpte apotekets egna milda parfymerade schampoo och milda balsam men då ”snöade” det ännu mer dagen efter. Så då gick jag tillbaka till apoteket och köpte Sevorex som skulle ta bort beläggningen i hårbotten sa personalen. Det kändes bra första dagen, men dag 2 var beläggningen och snön tillbaka. Gick ytterligare en vända till apoteket och köpte ett schampoo för torr och känslig hårbotten + hårbottens gelé (men har inte hunnit använda det än) men vet inte om jag borde ha köpt milt mjällschampoo istället då det känns som om det är en blandning av torrhårbotten (snön) och svår mjäll med svamp (beläggningen/massan i hårbotten)?? Så min fråga är: Hur skall jag behandla detta tror du?
  Jag börjar känna mig helt vilse och det är en djungel och börjar även bli en lång och dyr process.

  Tacksam för hjälp hur jag skall tackla det här!

  Mvh Mikaela

 2. Kajsa skriver:

  Tack för tipsen? Vilken hemsida är den bästa att beställa från tycker du? 🙂

  1. Jag tycker att Bangerhead, Lyko och Eleven är jättebra sidor att beställa ifrån 🙂

 3. Jasmine skriver:

  Jag led av samma sak väldigt länge, tills jag insåg att det inte var torr hårbotten eller mjäll – jag har psoriasis i hårbotten. Så hjälper inget av det elin förslår, kan det vara en bra idé att kolla upp det hos en läkare som ”sista utväg”. Då flagnar man eftersom att psoriasisen kliar och man river i håret.

 4. Emma skriver:

  Apoteket har verkligen räddat mitt hår under en period med torr hårbotten. Har en jättebra rödvit serie där favoriten var en fettfri hårbottengel. Lugnar hårbotten och verkar skonsamt utan att håret blir fett. Har alltid den flaskan hemma ifall jag känner någon irritation eller torrhet.

  1. Ja du har helt rätt, jag tror att dom produkterna kommer ifrån ACO. Vet att dom har räddat många bottnar 🙂

 5. Åsa skriver:

  Annika- tipsar om Björn Axéns schampoo för känslig hårbotten, luktar inte supergott men jag kan varmt rekommendera den. Har mkt känslig hårbotten och även hy detta är det enda schampoot som fungerarför mig. En beige flaska till ett rimligt pris. Dock tyckte jag att det tog 3-4 tvättar (tvättar håret 2 ggr/v) innan jag hade blivit van känslan av det milda schampoot. Lycka till! Elin- har sagt det förr, men måste än en gång hylla din superfina och grymma blogg!! Kram

Comments are closed.

LOADING..