GUIDE // Så tar du hand om ditt hår i vinter

Nu kommer vi till ett ämne som passar den årstid vi (ska) skulle ha haft, vinter och kyla. Jag tror att vi kommer få tackla den tung vinter ändå, lite försenad bara. Men det är också den årstiden som vi mår sämst på, vi är oftast sjuka och hår/hårbotten mår inte heller så bra. Vi färgar och behandlar håret betydligt mycket mer på vinterhalvåret, just för allt är så deprimerande. Panik hemmafärgningen innan nyår är standard. 

Men det finns några saker som man ska tänka på och som lättar upp livet för våra fina hår!

1. Siden är ett jättebra material att ha under mössan för att motverka statiskt hår. Köp en sidenscarf som du har under den varma ullmössan, så kommer volymen och frisyren hålla längre. Ett annat bra tips är att göra rätt från början, använd en ”blow-dry” produkt i fuktigt hår och sedan styla.

2. Den viktigaste punkten, återfuktning. En gång i veckan så gör man en dunderkur som tillför fukt och vitaminer för hår och hårbotten. Jag tycker att man får bäst resultat om man sover med inpackningen över natten och sköljer endast ur på morgonen. Då får inpackningen chans att torka in i håret och värmen från kroppen under natten kommer göra underverk. Välj en inpackning med MYCKET FUKT och sedan blanda i lite vårdande olja, det gör susen.

3. Vatten torkar ut håret och försök, verkligen försök att inte tvätta håret så mycket. Jag rekommenderar 2-3 gånger i veckan, men under vinterhalvåret så tycker jag 1-2 max i veckan.

4. Det som kan vara superbra att göra är att när man hela tiden boostar håret med olja och fukt så kan det vara bra att djuprengöra håret en gång i månaden så håret blir rent och kan byggas upp på nytt. Hur ni detoxar håret hittar ni HÄR.

5. Under vinterhalvåret så skulle jag rekommendera att klippa sig två/tre gånger under den perioden. Låt oss säga från okt-april så är det bra att klippa lite oftare bara för att håret är ännu skörare och risken är större att topparna slits av ännu mer när det ligger och vilar på våra stora vinterjackor och halsdukar.

6. Många väljer att byta hårfärg på höst/vinter. Jag tycker att man ska göra en lite lättare hårfärg, alltså en ombre eller en lätttoning bara på hela håret för att låta håret vila lite. Inget hår mår så bra utav att blekas hela tiden, men behöver inte bli mörk helt utan bara kapsla in håret lite i vårdande färg och sedan ljusa upp det lite mot våren.

7. Olja är lika med: A girls best friend!!!

8. GÅ ALDRIG ut med fuktigt eller blött hår, håret är så skört när det är blött och blir håret nästan till is utomhus så klyver du av håret direkt. Man kan ju tänka som att vi skulle gå ut i minusgrader blöt och utan kläder på oss? Nej, det är förödande för oss – lika så mot håret. Ett extra tips, duscha med lagom varmt vatten – jag vet att många älskar att duscha jättevarmt på vintern (ink mig själv). Men tvätta håret i lagom varmt vatten och sedan kroppen kan du dra på 50 grader om så önskas, kroppen har en temperatur på 37 grader och där borde man ligga när man tvättar håret.

9. Dom som ska till värmen, skönt. Men se till att boosta håret ordentligt innan resan och inhandla en solskyddande UV skyddande hårvårdsserie som du använder under resans gång.

10. Sist men inte minst, jag vet att plattången är en utav den mest populära julklappen men försök att ta det lite lugnt med värmeverktyg. Håret är så känsligt på vintern, det är svårt men bra att ha en tanke bakom i alla fall.

IMG_0002-5

Living Proof frizz är en underbar serie för vintersköra hår!

IMG_0002-4

Boosta inpackningen med vårdande olja. Detta är Kevin Murphy – Born Again Masque tillsammans med Amika Treatment oil

Mason-Pearson

Att investera i en riktigt bra hårborste kan vara bra. Dessa från Mason Pearson är helt magiska att stimulera hårbotten med! Julklapp kanske?!

IMG_0010-3

En serie som är perfekt att ha med sig på resan, dessa är från Wella Professionals som innehåller schampo, balsam och leave-in spray. 

redken1 (1 av 1)

Får man lite problem under vintern med hårbotten som behöver lite extra boost så har Redken tre magiska lösningar till dig som har väldigt torr och irriterad hårbotten, för vet hårbotten (detox) eller om hårbotten bara känns irriterad och kliar. Ett superbra komplement med din vanliga hårvård tills problemet är borta. 

rosegold

Sen, varför inte passa på att göra en förändring?! Lyft för både själen och utsidan, denna röda/kopparfärgen gör hela vintern kul. Fler makovers som jag gjort hittar ni på min Instagram (StyleElin).

 1. moa skriver:

  hej elin!
  jag har en fråga om detox, jag har önskat mig maxi.wash av km i julklapp och undrar ifall du skulle kunna beskriva lite mer om man ska använda vanligt schampo och balsam efteråt? eller detoxar man istället för schampo och sedan kan använda hårinpackning och balsam?
  God Jul!

  1. Hej!
   Men vad roligt, du kan söka på Detox i sökfliken här på bloggen så kommer det komma massor med information upp. Lycka till!

 2. Maria skriver:

  Hej Elin. Har en fråga, hur rengör man bäst sin lock- och plattång? Får en känsla av att det sitter kvar produkter på den. Tack för alla bra tips! God Jul, MVH Maria

 3. Emelle skriver:

  Hej Elin! Först måste jag bara tacka för en sån underbar blogg! Jag har lite saker jag har funderar på ett tag. Jag har brunt hår men vill verkligen bli blond igen eftersom jag är det orginal så att säga, men om jag skulle ta en Maria Nila färg inpackningar i håret med till exempel silver, skulle det bli någon skillnad eller är det dött lopp? Annat vilken är den hälsosammaste sättet att bli blondare? tack på förhand 🙂

 4. Lina skriver:

  Hej! Måste börja med att säga att jag älskar din blogg. Jag är en tjej på 15 år med en risigt och frissigt hår! Jag vet att håret inte mår bra av att tvättas upp mot 4 gånger i veckan men när man spelar hockey 4 gånger och verkligen rinner av svett efter så MÅSTE jag ju tvätta håret… Tips på hur jag kan göra för att få mitt hår att må bra igen?

  PS. Mitt hår är ett tjockt, lockigt och blont, nästan ofärgat hår 🙂

 5. Yvonne skriver:

  Hej
  Tips på prisvärda och bra detoxschampon? Antar att det inte finns tillhörande detoxbalsam utan att det bara finns schampon?

Comments are closed.

LOADING..