ANNONS

Bankad kyckling med megagod aubergineside

/
IMG_2539

Två favoriträtter blev en! Bankad kyckling och Melanzane alla Parmigiana är en hit!

För några veckor sedan gjorde jag och Jonna en liten matresa i köket igen. Denna gång till Paris och Capri, de två  platser vi tillsammans besökt flest gånger. Kvällen bjöd på bankad kyckling – Chicken Paillard är en av några rätter som just är Paris för oss. Citronen och salvian representerar Capri. Just Chicken Paillard serveras rustikt och bra på Le Charlot i Marais som vi besöker minst en gång varje gång vi är där, eftermiddag eller kväll går lika bra, soft eftermiddagshäng eller stimmig kväll. Speciellt happening under modeveckorna – ett vattenhål för modemäniskor. Tips när Paris öppnar igen! Hur som helst: Den bankade pippin blev fantastisk god och serverades då med salvia, smör, citron och kapris (bilden till vänster).

Skärmavbild 2021-04-27 kl. 08.14.47

Den bankade kycklingen + Melanzane alla parmigiana = Ny favorit!

Klipp till ikväll: Och ja, det var ju inte länge sedan vi åt denna rätt, jag citerar Jonna från Editor’s Chef: ”Bankad kyckling har seglat upp som en favorit så idag fick vi pippi igen och eftersom Patric är bäst (tack älskling, mitt tillägg!) så kombinerade han den med en annan av mina favorit rätter, nämligen melanzane alla parmigiana” (här finns mitt drömrecept på en syrlig och mustig Melanzane alla Parmigiana). Jag gjorde en förenklad variant då den vanliga parmigianan tar ca 2-3 timmar. Och ja, kombinationen blev fantastiskt bra.

Chicken Paillard med enkel Melanzane alla Parmigiana-röra

Tillagningstid: 75 minuter
Ingredienser (2 personer)

2 st kycklinglårsinnefiléer
2 ägg
mjöl
ströbröd
2 vitlöksklyftor
1 aubergine
1 burk hela skalade tomater
2 tsk koncentrerad kalvfond
färsk timjan
färsk rosmarin
ruccola
kapris
2 st sardellfiléer
1 dl vatten (mer om det behövs)
citron
1 dl riven parmesan
salt och svartpeppar
olivolja
smör

IMG_2509

Älskar råvaror med vacker färgcombo.

Sätt ungen på 200 grader och grill. Jag börjar med att skiva auberginen, lägger den på en plåt och saltar lätt och ringlar lite olivolja på. Sedan in i ugnen ca 20 minuter.

IMG_2511

Lite Jackson Pollock style i köket.

Man får passa dem lite så de inte blir för brända.

IMG_2515

De skall bli mjuka och få en lätt bränd yta.

Passande tillfälle att inviga nya köksredskap. Ny rätt, nya grejer.

IMG_2506

Nya drömkastruller och grytor från Fiskars – en dröm att laga mat i!

Under tiden auberginen är i ugnen så börjar jag med tomatsåsen. Jag smälter smör tillsammans med olivolja och låter vitlöken bli mjuk på låg värme ca 5-10 minuter. Passa så den inte bränns vid.

IMG_2514

Smör och vitlök i stekpanna: Ett konstverk!

Sedan i med de hela tomaterna, färsk rosmarin, kalvfond, vatten och salt och peppar. Låt putta under lock på medelvärme. När auberginerna är klar i ungen skivar jag upp dem och lägger i tomatsås. Låt puttra ca 1 timme. Jag låter tomterna vara hela ända till slutet för att få fram sötma. När det är klart så mosar jag dem med en trägaffel.

IMG_2523

Doftar inte bara ljuvligt utan ser otroligt gott ut också.

På slutet smakar jag av med salt, peppar, citron och rör ner parmesanen. Den skall vara både söt från tomaterna och syrlig av citronen. Jag låter den stå medans jag gör kycklingen som går fort. Jag använder lårbensfiléer då de brukar vara extra saftiga. Dra av skinnet och banka dem tunna. Salt och peppar innan du panerar dem i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd.

IMG_2533

Redo för stekning i smör och färsk timjan.

Jag smälter sedan smör tillammans med färsk timjan och låter det puttra lite innan jag steker kyckling. Det krävs rikligt med smör för att det skall bli saftigt och härligt. Ca 5-7 minuter beroende på hur tjock kycklingen är.

IMG_2538

Idag så serverade jag kyckling på ruccola men citron, kapris och sardeller. Auberginröran blev en ljuvlig side. Två saker som passar enastående tillammans.

IMG_2546

Ja, det är lika gott som det ser ut!

4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00