ANNONS

Knivskarp uppgradering av kökslivet – äntligen

/
IMG_2462

Mys kräver inte stor yta!

Välkomna till vårt kök! Det här inlägg handlar inte om hur litet vårt kök är, att det saknar plats för matbord och har minimala arbetsytor (dock har det altandörr till en magisk uteplats). Nej, det handlar om att jag äntligen lyckats uppgradera kökets viktigaste redskap – och varför så inte skett tidigare än nu.

Saken är att vi i princip har handlat allt som finns i köket på loppis. Hylla efter hylla är som ni ser fulla med porslin, glasfat och pläter som har kostat en tjuga eller lite mer och som vi ramlat över. Undantaget på hyllan nedanför är vår morgonbricka. Där kostade kopparna från Griegst samarbete med Royal Copenhagen från 1975 typ lika mycket (eller mer) som allt annat i köket. Silverkannan med mjölksnipa och sockerskål (ej med på bild) fyndade vi på Bukowskis för under tusenlappen dock! Och Arter i Fara-serien från Gustavsberg är i princip komplett nu, och Jonna har varit duktig på att hitta de flesta tallrikarna för en liten peng.

IMG_2465

Hyllan där även brickan för vårt dagliga morogonkaffe på sängen alltid står redo. Silverkannan och Griest-koppar från Royal Copenhagen.

Snigelformar och skedar i alla dess former och utföranden för olika behov och tillfällen – allt loppisfyndet.

IMG_2222

De små vita porslinsskålarna är ni många som har undrat om när de dyker upp på @editorschef på Instagram. De är inköpta på den ljuvliga butiken E. Dehillerin i Paris – ett måste att besöka om du gillar köksgrejer (passa på att ta ett glas vin på Le Loup bredvid efteråt för att fira dina köp).

IMG_2484

Tack för lång och trogen tjänst. Min kökskniv som styckat kött, filéat fisk, skalat schalottenlök och fin hackat det mesta.

Men det finns en sak som bara inte går att köpa second hand: Kniven. Kniven ovan var den enda jag tog med i knivväg när Jonna och jag flyttade ihop för snart tre år sedan. Det mesta jag har lagat här och på Insta har den här kniven hackat. Man klarar sig långt på en enda kniv! För i slutändan så går de flesta middagar som dessa …

IMG_2492

…och dessa …

Skärmavbild 2021-04-26 kl. 14.40.58

att tillaga med en kniv (opraktiskt men fullt genomförbart) – men otroligt svåra att duka upp elegant och tilltalande för ögat utan en massa sånt här.

IMG_2226

Men för inte så länge sedan kände jag liksom att, nu var det nog ändå dags. Jonna hade givit mig en grymt fin ostronkniv och lite senare en ny fällkniv för kommande picknickar, båda från Laguiole.

Skärmavbild 2021-04-26 kl. 14.32.28

Nytt och gammalt i vackert samspel.

Handen på hjärtat, allt blev så mycket bättre och så mycket roligare.


IMG_2488

Så nu tog jag tjuren vid hornen och drog på rejält. Nu har jag ett helt batteri knivar för olika tillfällen – och visst, det blir faktiskt mycket roligare att laga mat när man har en kniv för varje uppgift.

IMG_2477

Knivpark från Victorinox, nu en kniv för varje tillfälle.

IMG_2467

Min klara favorit: Santukukniven som får mig att vilja finhacka allt, hela tiden.

Och för att slå två flugor i en smäll så var det första jag lagade en råbiff (min råbiff var även den första rätt jag lagade till Jonna, se recept här) med vaktelägg och en Pelle Janzon utan bröd. Mycket hack och två av Jonnas favoriträtter i just detta utförandet. En fröjd att tillaga med mina nya kompisar, men även att titta på och att äta

IMG_2493

Näst på tur: Nya kastruller! Men det få jag återkomma till.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00