Visste du att dillmajonäs är kökets vitsippa?

Sås i fokus med små smørrebrød som side.

Dill är ett säkert vårtecken för mig. Dagen då du kommer hem med ett antal dillknippen utan handlingsplan och ställer dig i köket och funderar på vilken rätter som går att anpassa idag – eller dillifiera som jag brukar säga – det är också samma dag vinterjackan plockas bort och det är vår på riktigt.

Där och då är suget efter något lätt, syrlig och vårigt helt i synk med fågelkvittret.

En bra start på en solig vårdag är att börja med att blanda ihop en dillmajonäs, en vårig och somrig sås som passar utmärkt till grillad eller rökt fisk, skaldjur och vårprimörer. Nedan några bilder från Instagramkontot @editorschef då dillmajonäsen hälsat på som utmärkt tillbehör till grillad sea bream och ugnsbakad röding.

Hel-grillad fisk och ugnsbakad fiskfilé med tillbehör. Till Sea Bream blev det friterad kronärtskocka, en gammal judisk specialitet från Rom. Rödingen fick vinkokt sparris med inlagd gurka. Och så klart en dillmajonäs.

Min supergoda dillmajonäs är enkel och är smakrik. Du behöver göra min aioli, och därefter blanda ner gräddfil och dill. Ja, jag sa ju det – löjligt enkel. Men räkna med mycket beröm för såsen1

Kan nästan inte bli enklare. För mig brukar valet av lämplig såssked ta längst tid. Den får inte vara för liten och inte häller för stor och gärna lite elegant.

Dillmajonäs

1,5 dl av min aioli (se recept här)
1 dl gräddfil
1 knippe hackad dill
Smaka av med lite salt och vitpeppar

Älskar doften av ny-hackad dill och vassa knivar.

Sås redo för varma vår och sommardagar.

Just idag sken solen och jag dukade upp två sorters smørrebrød på altanen. Den en med strimlad vinkokt vit sparris, den andra med kokt grönsparris. Sedan tunt skivad rättika för crunch och så såklart nyskalade räkor, dillmajonäs och stekt citron. Till drack vi ett utsökt nytt suröl från Brooklyn Brewery lagrat på mezcal-fat som gav ölen en lätt margaurita-feeling. Grym lunch och uppladdning för resterande del av dagen.