ANNONS

Vodkapasta eller mezze maniche alla vodka – skål!

/
IMG_1413

Krämig, komplex och med utmärkt sting.

Vodkapasta är en rätt som jag ganska nyligen åt för första gången och direkt föll för. En krämig pikant tomatpasta där vodkan verkligen lyfter styrkan från rödchili och svartpepparen. Den sägs ha sitt ursprung från en lite restaurang i Florens – även är en av mina absoluta favoritstäder att äta i. (Nästa gång du passerar så missa inte att äta en Pasta al Burro på minimalistiska restaurangen Trattoria Sostanza eller en Bistecca alla Fiorentina på Le Fonticine – perfekt tillagad över öppen eld, trancherad och serverad endast med citron.)

IMG_1368

Ganska enhetlig färgskala och min favorit husvodka, Stolichnaya, till störrom och matlagning.

Jag lagar en variant av denna rätt som tar lite längre tid, då jag verkligen älskar att hänga i köket och låta saker ta sin tid, lite som att meditera. Otroligt rogivande att låta en gryta puttrar på långsamt medan man funderar på annat, eller har ett fint samtal. Dock: Denna rätt kan lagas snabbare, och resultatet blir även det väldigt gott. Skippa bara ihopkokningen av hela tomater och använd bara tomatpurén. Det du vinner på den längre varianten är ett något större djup i smakerna. Men som sagt: Båda är jättegoda!

Mezze maniche alla vodka

Tillagningstid: 1 timme
Ingredienser (2 personer)

200 g mezze maniche (penne passar även utmärkt)
1 burk skalade tomater
3 msk tomatpuré
50 gram pancetta
1 dl vatten
0,7 dl vodka
2 dl vispgrädde
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 färsk chili
1 tsk chiliflakes
1 tsk timjan
1 tsk koncentrerad kalvfond
8 svartpepparkorn (mortlade)
1 kruka färsk basilika
olivolja
1 dl riven parmesan
salt

Garnera med lite parmesanflakes och små basilikablad vid servering.

IMG_1371

Jag hackar först lök, chili och skivar pancettan. Stek sedan allt i olivolja på låg värme i ca 10 minuter tills löken mjuknat och fettet från pancettan smält.

IMG_1376

Mjuk väldoftande lök.

Bränn sedan av tomatpurén några minuter innan du häller i de hela tomaterna. Tillsätt vatten, fond, timjan och lite salt och låt sedan puttra under lock ca 40 minuter. (Det är alltså det här momentet du hoppar över om du vill göra snabbt: Bränn då av tomatpurén och gå direkt till momentet där vodkan ska i).

IMG_1390

Jag tar sedan av locket för att koka bort så mycket vatten som möjligt i såsen. Kom ihåg att detta kräver omrörning så det inte bränner fast.

Under tiden kokar du upp pastavatten och häller i vodkan i såsen och låter alkoholen putta bort några minuter (ca 5 min). Medan pastan kokar, ha i grädden och låt puttra på låg värme medan pastan kokar klart.

IMG_1404

Jag låter den färdiga pastan ligga i såsen någon minut innan jag tar den från spisen och blandar ner basilika och parmesan.

IMG_1407

Snart middagsdags tack och lov.

IMG_1423

Bara att servera och njuta.

IMG_1437

Passar vid alla tillfällen, idag blev det min och Jonnas lunch. Tack och lov för hemmaarbete.

2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00