ANNONS

Pick me up-söndagschili som får måndagen att kännas magisk

/

IMG_9425

Chili är en av rätter som jag älskar att laga. Enkel, mustig, tar lång tid (men den sköter sig själv större delen av tiden) och den får alltid ett älskvärt mottagande. Citerar Jonna från @editorschef: ”Äntligen! blir alltid på så FANTASTISKT humör av chilikväll. Jag ÄLSKAR alla maträtter med tillbehör, tillbehörsrätter är nog faktiskt min favoritmat.” Så här har ni en chili med enkla tillbehör som gör hela skillnaden.

P.S. Gömde få med att Jonna dessutom skrev att jag var hennes ”favorittillbehör”.

Chili perfekt för en söndag – eller för vilken dag som helst

Tillagningstid 3,5 timmar (45 minuters tillagning och sedan puttrande)
Ingredienser (2 personer)

800 g strimlad högrev
olja och smör att steka i
1 stor gul lök (grovt hackad)
4 skivade vitlöksklyftor
3 skivade chilifrukter (2 röd och 1 grön)
1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk torkad timjan
1 tsk fänkålsfrö
0,5 tsk muskot
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
5 dl mörk öl (Carnegie porter kör jag)
3 dl kalvfond (späd från koncentrat om du använder fond på flaska)
salt och peppar

Tillbehör

Finhackad rödlök
Gräddfil
Riven ost
Grillat tortillabröd
Små tequilas, citron och salt
Ljus öl

IMG_9369

Bra högrev är en fin början.

Jag strimlar högreven och sedan steker jag den i omgångar i smör och olja på hög värme. Sista lasset stekar jag tillsammans med löken.

IMG_9374

Att strimla kött är en rogivande syssla.

När köttet är brynt är det redo att blandas med kryddorna och tomatpurén. Låt allt stekas några minuter till på medelhög värme för att få fram smakerna ur kryddorna och tomaten.

IMG_9375

Efter några minuter tillsätter du porter och fond. Sänk värmen så det precis puttrar. Sedan följer tre timmars väldoftande mys hemma.

IMG_9384

Vackra saker som doftar gott.

Välj väl en skön syssla medan maten sköter sig själv. Mot slutet tar du av locket och låter lite vätska puttra bort, det ska precis koka ihop. Den ska inte vara lös och rinnig, men inte heller torr.  Här smakar du även av den och känner om det behövs mer kryddor, styrka och salt och peppar. Du passar på den lite på slutet helt enkelt.

IMG_9389

Sådär ja! Då blev det söndagsmys deluxe och man är snart redo att ta sig an en ny matvecka.

IMG_5988

Värdig avslut på varje dag.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@editorschef
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00