ANNONS

3 härliga sätt att använda en späntkniv (och lite kaviaretikett)

/
IMG_9280

Ett av få bra sätt att servera rysk kaviar på.

Den 7:e varje månad är vår dag, det är datumet jag och Jonna träffades på och det firar vi med att jag lagar en speciell middag och hon brukar ge mig en present. En 7:e för något år sedan, det måste ha varit en av våra första, fick jag en späntkniv. Ja, just det och vad kan vara med passande då jag tänder vår kakelugn varje morgon och kväll. Jag älskar att sitta där och hålla på med veden och kika in i elden, vilket Jonna såklart noterat, och hon gav mig den här späntkniven från Morakniv.

IMG_6913

Mitt första tappra försök.

En späntkniv används då, för dig som kanske missat det, att skära tunna bitar av ett vedträ – de är enklare att tända och du kanske i bästa fall slipper att använda andra saker (som tidningspapper eller annat). Och det är också en avslappnande och meditativ syssla. Brasan tar sig även utmärkt och du slipper all aska som tidningspapper skapar.

IMG_9339

Bra start på värmande eld.

Men så en dag hittade jag även en än mer rogivande syssla …

IMG_9331

Späntade drinkpinnar redo för att trä oliver på och Jonnas vackra julklapps-shaker.

… nämligen att spänta drinkpinnar. Och eftersom vi älskar att njuta av en dirty martini, vår favoritcocktail, innan maten då och då så blir ju detta att förhöja upplevelsen ytterligare.

IMG_9334

Vad du behöver + lite Noilly Prat.

Kolla här vad snyggt det blev. Mycket roligare än fabriksstillverkade tandpetare, eller vad säger du?

IMG_8214 2

Hade jag bara kunnat blåsa glas hade jag gjort egna cocktailglas också.

Denna vecka ägnade jag mig åt en ny typ av späntning: kaviarskedar!

IMG_9279

Enkelt, rätt, rustikt och sjukt snyggt. Och det bästa: Jag har gjort dem själv!

Många har, som jag, klampat i klaveret när det gäller att servera och äta kaviar. Klart är att vi kan vi slå fast följande: Servera rysk kaviar (detta gäller så klart all störrom oberoende av härkomst) i en kristallbehållare eller porslinsskål på en bädd av krossad is.

Använd ej en sked av metall eller silver då dessa metaller försämrar smaken direkt.

Använd i stället porslinssked eller en liten träslev (en guldsked, om du råkar sitta på en sådan går enligt vissa – men enligt andra inte, själv har jag inte provat så jag överlåter till dig att avgöra), ja, eller egenspäntade kaviarskedar.

Drick en välkyld ryskvodka till och njut.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00