Bär ostron vi har ätit – som smycken!

Jonnas ostronörhängen skapade av Mia Larsson. Jonnas outfit från Peak Performance.

Vill dela ett kärt minne och delar av alla de stunder som ledde fram till att Editor’s Chef (eller kanske mer korrekt: Jonna) fick sitt eget #onsdagsostron-smycke. Men låt oss ta det från början.

Att hashtaggen #onsdagsostron (vi äter alltså ostron varje onsdag hemma hos oss, och har så gjort sedan i princip vi träffades på sommaren 2018) snarare är en institution än en tradition hos oss kan ingen ha missat (i alla fall av dem som följer @editorschef på Instagram) vid det här laget. Jag har skrivit om det tidigare här: Se tidigare inlägg här – och få även tips om en 1600 år gammal ostronsås, och jag kommer skriva om det igen.

En av måååånga ostrononsdagar.

Tidigt i vårt ostronätande, då vi myntade begreppet #onsdagsostron, så kom vi på den geniala idén att spara alla ostronskal vi åt. Således kokade jag efter varje ostronsittning skalen från ostronen vi ätit, och tillsammans fantiserade vi om vad vi skulle göra med dem. En vägg i vårt framtida utekök? Ett konstverk? En mobil som täckte hela taket? Hur som så var vi igång och botten på den första vinlådan började fyllas.

En fin liten start då allt fortfarande kändes överkomligt.

Och så kom ännu en onsdag …

… Och ännu en …

Midsommar på Gotland.

Okej, ni förstår: Vi äter typ tolv ostron varje onsdag 52 gånger per år – plus kanske ännu mer vissa veckor. Det blir en j****a massa ostronskal per år!

Sen fylldes vinlåda efter vinlåda…

… och en dag kände jag: Det är vi eller dom… Ostronen började ta över köket!

Vårt framtida utekök har fortfarande inte börjat hända och lådorna var överfulla. Och eftersom #onsdagsostron händer varje onsdag så började hela situationen bli något vi borde ta tag i.

Och då dök smyckesskaparen Mia Larsson upp, en gammal bekant från butiken Acne Archive (Acne Studios butik i Vasastan där de säljer kollektionsprover och tidigare kollektioner till reducerat pris, där både Jonna och jag älskar att fynda). Mia gör smycken av ostronskal, så vi donerade våra många hundratals ostronskal till Mia, och snart var jag – och ett antal kassar – ostronskal på besök i hennes ateljé …

Nästa anhalt för våra kära ostronskal.

…och vi började det delikata arbete med att välja ut skalen till Jonnas örhängen – inte en tråkig syssla.

Mia Larsson utanför sin ateljé i Norrtull.

Man måste ju börja någonstans.

Att välja skal är var svårare än man kan tro.

En man med trivsamma kval. Tröja från Acne och kavaj från Margiela.

Fokuserad blick.

Olika skal, olika hängen.

Fick feeling för ett par till mig själv med då jag saknar hål bestämde jag mig för ett halsband.

Och här är resultatet! Mias örhängen av våra ostronskal. Jonna blev såå glad och bär inte sällan dessa örhängen just på våra #ondagsostron-sittningar.

Födelsedagsbrickan med paket med en av våra ostronlådor och mina fötter. Vad det stod på kortet är dock privat …

Så om du älskar ostron – spana in Mias ostronsmycken. Chansen är ju dessutom väldigt stor att det är just VÅRA ostron, som vi ätit, som du kommer att smycka dig med (eller ge bort)! Ingen skulle vara stoltare än vi om så är fallet.

Här kommer du till Mia Larssons ostron-smycken – finare smycken kan du inte få! Köp, bär eller ge bort – och älska.