ANNONS

Råbiffen som gör människor förälskade

/
IMG_8349

Min goda råbiff med alla tillbehör samt Ceasarsallad och pommes frites.

När jag blev intervjuad i Svenska Dagbladets Mat och resor så var en av frågorna: Vilken är din paradrätt? och svaret löd som följer:

”Det första jag lagade till min flickvän var min råbiff. Hon hade då ingen aning om att jag hade skills i köket, men blicken hon gav mig efter att ha tagit första tuggan avslöjade att hon insåg att jag hade en del att erbjuda även på den fronten. Råbiffen paraderade rakt in i hennes hjärta och jag med den. Tack Tore Wretman (det är hans recept som ligger till grund för den råbiff jag gör) och till det serveras pommes frites (Jag är en pommes frites-entusiast av gigantiska mått! En insikt jag först på senare år lärt mig stå för) och en förenklad Caesarsallad.”

IMG_8351

Goda sides: Ceasarsallad och pommes frites.

Råbiff med enkel Ceasarsallad och pommes frites

Tillagningstid: 60 minuter
Ingredienser för 2 personer

Råbiff
300 gram nymald kalvytterlår
1 msk hemgjord aioli (se recept här)
1 halv msk chilisauce
2 tsk grovkornig skånsk senap
1 msk finhackad rödlök
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 msk hackad kapris
1-2 tsk salt (smaka av efter tycke och smak)
nymald svartpeppar
1,5 tsk (ca 20 droppar) Lea & Perrins Worcestershire sauce
hackad persilja

Tillbehör
2 äggulor
hackad rödbeta
små kapris
finhackad rödlök

Enkel Ceasarsallad
isbergssallad (cosmopolitan-sallad är även ett bra alternativ)
1 msk hemgjord aioli (se recept här)
1 msk gräddfil
1 msk kapris
2 hackade sardellfiléer
salt och svartpeppar
skivad parmesan och rostade pinjenötter till garnering.

IMG_8283

Invigning av min fantastiska julklapp – tydligen fyndad på Myrorna – som jag fick av min bonusson Glenn och kalvytterlår.

IMG_8289

Det är är ju för kul! En köttkvarn är grymt att ha hemma.

Har du inte en egen köttkvarn – det är fullt förståligt – så välj en butik med charkavdelning där du kan köpa nymalt kött av god kvalitet. Du bara frågar i köttdisken så fixar de biffen åt dig!

IMG_8291

Nymalt kalvytterlår och se: ostronbrickor går att använda till flera saker.

Jag brukar börja att mala färsen. Sedan hackar jag rödlök, kapris och rödbetor.

IMG_8295

Två av tre tillbehör hackat och klart: Rödök, rödbetor och kapris.

Jag blandar ihop den malda färsen med alla övriga ingredienser och bearbetar smeten några minuter så att allt verkligen blandat sig. Under tiden jag gör sallad och pommes frites så låter jag mixen stå till sig.

IMG_8298

Goda grejer färdiga att blandas ihop.

IMG_8317

Råbiff redo att dukas fram och avnjutas.

IMG_8350

Balanda bara ihop alla tillbehör till Ceasarsalladen och garnera med parmesan och rostade pinjenötter och servera.

IMG_8337

Dukat bord klart att inta: Råbiff med extra allt.

IMG_8353

Dagens vin blir en Barolo.

I dag serverade jag en Barolo Zengarello från 2016. Till råbiff kan jag även varmt rekommendera Araldica Barolo Flori från 2015.

IMG_8340

Tallrik från Karlskrona porslinsfabrik, blåklocka vinglas från Duka, fransk soppskål till pommes frites och franska vita smörkoppar till annat.

Varför ska man då laga råbiff hemma? Det är ju en typisk god rätt att beställa ute. Jo, det ska jag berätta för er! Saker som att öppna ostron, laga sniglar, äta råbiff hemma eller köpa hel fisk och rensa samt tillaga hemma ger en slags … Jag vet inte, låt oss kalla det frihetskänsla! Det är lite sådana saker som jag märker (inte minst på mig själv en gång i tiden) att det finns ett motstånd mot att göra själv för att man tänker att det kanske är lite för avancerat eller så. Glöm det, det är verkligen inte det! Kommer du över de här trösklarna så får du bättre självförtroende i köket och en större värld öppnar sig. Så laga den här nu, den kommer att göra succé – både för dig själv som matlagare, och såklart, den du bjuder råbiffen på. Min tjej blev i princip kär i mig på grund av den här (och kanske lite andra saker förhoppningsvis), så du har allt att vinna på att ta bistrosteget.

2
23

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00