ANNONS

Drömklassisker: Pasta arrabbiata – med burrata!

/
IMG_8207

Linguine all’arrabbiata med burrata. Inte bara en ett härligt rim utan en av mina favorit pastarätter.

Arrabbiata är en enkel liten utsökt pastarätt som passar till alla tillfällen – äta hemma en vardag, en helg – eller till och med att bjuda på. Med en utsökt hetta och en rund krämighet passar den att äta året om. Tricket är att inte var mesig – ta i när du kryddar! Det är det som skiljer en okej rätt från en supergod.

Det här är en rätt som är enkel att göra, går snabbt att tillaga om du vill – men jag brukar låta tomaterna koka 45 minuter för att få fram en naturlig liten sötma (generellt är ett bra tips i fråga om allt som har tomat i sig: Låt det koka i 40 minuter i alla fall för att den där söta smaken ska komma fram). Har du ont om tid kan addera lite balsamvinäger, men jag rekommenderar som alltid att låta maten få den tid den förtjänar. Men ibland kommer ju vardagen emellan, jag vet, och då förhåller du dig till det – det blir gott ändå!

Arrabbiata con burrata

Tillagningstid: 60 minuter (varav 40 minuter är koktid)
Ingredienser för 2 personer

Linguine (eller just din favoritpasta, inte superviktigt vilken det är)
2 st schalottenlökar
3 st klyftor vitlök
1 röd chilipeppar
1 tsk chiliflakes
1 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
1 msk kalvfond
1-2 dl vatten
en skvätt vitt vin
en klick smör (ca 0,5 msk)
färsk basilika
30 g riven parmesanost
1 burrata
provencalska örter
salt och nymald svartpeppar

IMG_8166

Bra start på kvällen.

Börja med att finhacka lök, vitlök och chilipepparn.

IMG_8173

Välj hela skalade tomater av hög kvalitet.

Hetta upp olja i en stor gryta (själv föredrar en emaljerad). Fräs lök, vitlök, chili och chiliflakes i ca 10 min på låg värme så inte löken bränns. Tillsätt sedan tomatpuré och fräs i ytterligare 1 min. Tillsätt tomater, kalvfond, provensialska örter och häll på en skvätt vitt vin och på med locket någon minut. Häll sedan på vatten och låt puttra under lock ca 40 min. När såsen är klar mosar jag de hela tomaterna med en träslev.

IMG_8179

Bara i med tomater, vin, fond, vatten och kryddor och låt puttra på låg värme – ger även god doft i köket.

Koka sedan pastan, riv parmesan och hacka basilika.

IMG_8193

Redo att blandas ihop.

På slutet smakar jag av med salt och peppar och rör ner en klick smör i såsen för att blanka den (alltså att den blir glansig och fin), det tar  fram smakerna och rundar av hettan och tomaterna. Sedan vänder jag ner pasta, parmesan och basilika i såsen och låter det puttra tillsammans någon minut innan jag lägger upp.

IMG_8187

Fina grejer till garnering: Chiliflakes, nymortmlad svartpeppar, basilika och burrata på buffelmjölk.

Sist på med en burrata, chiliflakes, svartpeppar, flingsalt, basilika och lite olivolja.

IMG_8199

En otrolig god och enkel rätt att laga. Alla klarar den!

IMG_8195

Jag och min tjej äter den Lady & Lufsen-style, det vill säga från samma STORA tallrik. Men är man mer privat så serverar du den så här och så tar man så mycket man vill på sin egen tallrik. Du kan även dela upp burratan i mindre bitar och lägga den utspritt över pastan – ett annat fint sätt att servera.

4
29

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00