ANNONS

3 böcker att drömma sig bort i

/
IMG_8106

Presidentens hatt, Den ensamma staden och Sätt att se är tre böcker som lämpar sig utmärkt att drömma sig bort i och göra små minnes resor hemifrån i vintermörker.

Här får ni tre boktips av mig om ni, som jag, längtar efter att få resa – i det här fallet till Paris, Capri eller New York.

Jag börjar med en bok som tar mig till Paris. Presidentens hatt av Antoine Laurain är en fin liten feelgoodroman om ett yttre attribut som hjälper folk att förändra sina liv. Allt börjar med att Frankrikes president François Mitterand vid ett restaurangbesök glömmer sin hatt – det blir början till en kedja av händelser mellan olika människor, vars öde och handlande starkt kommer påverkas så snart de sätter hatten på sitt huvud.

Här bjuder jag på en av de bäst skaldjursplatåerna Jonna och jag ätit – i Paris på brasserie, naturligtvis. På Mascotte i Montmartre har jag och Jonna ätit många härliga skaldjurs middagar på. Vi firade faktiskt nyårsafton här förra året!

IMG_6230

Jonna på vår första middag – kolla brickan här, jösses –  här då vi myntade begreppet ”bricka” istället för platå och en fokuserad blick man bara kan älska. Jonna har vintagekavaj och halsband från Maria Nilsdotter.

Året innan besökte vi Foundation Louis Vuitton, ett konstmuseum du måste besöka om du inte gjort det redan, och såg en fantastisk utställning av Jean-Michel Basquiat med närmare 120 verk. Och just Basquiat har även en avslutande roll i denna roman: En välbärgad parisisk borgare i Paris 16:e arrondissement får av en slump  erbjudandet att köpa några verk av denna då okända ”enfant terrible” från New York. Så sker till hans oförstående familjs skräck, och deras villkor är att de motbjudande verken endast får vistas i del del av våningen som används för hans arbete. Ett del som fler än jag gärna hängt i var dag.

IMG_8108

Presidentens hatt.

Vidare till Den ensamma staden av Olivia Laing.

IMG_8107

Den ensamma staden.

Efter ett omtumlande år av hemarbete, social distansiering, oro och lookdown runt om i världen tycker jag det passar utmärkt att läsa Olivia Laing skarpa betraktelser om ensamhet sett genom en handfull kända konstnärer verksamma i New York, två av dem är Andy Warhol och Edward Hopper. Den är helt otroligt bra, och du lär dig mycket om både konst och det viktiga i socialt umgänge.

Sist har jag valt en bok som handlar om en av två platser som jag sent i livet funnit och älskar – och båda kan jag tacka Jonna för.

IMG_8109

Sätt att se och som man vill.

Det finns två plats på jorden jag funnit sent i livet, närmare bestämt de senaste åren: Koster på västkusten och Capri utanför Neapel, Italien. Båda platserna har givit mig en känsla en sådan haha upplevelser: Som att jag har längtat efter dem hela livet utan att vetat var de fanns.

Koster för det karga och maten i havet och Capri för något annat, lite mer gammaldags lyxigt. Capri har så mycket att erbjuda, och har ju en svenskkoppling med Villa San Michele, och Capri kan jag tipsa lite mer ingående om vid ett senare tillfälle. Men min favorit bland beach clubs, La Fontelina, tipsar jag om direkt.

IMG_8110

La Fontelina, en beach club i min smak. Foto: Tomas Falmer ur boken Sätt att se – en guide till Capri och till livet.

Så glad att Philip Warkander och Tomas Falmers bok om Capri, som heter Sätt att se – en guide till Capri och till livet äntligen kommit! Den är nu införskaffad och ska läsa från pärm till pärm.

IMG_8111

My happy place: Ett dopp på Fonatlina på Capri förra sommaren. Badbyxor från CDLP.

3
23

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00