ANNONS

Världens godaste aioli & hur du får den perfekt

/
IMG_6529

Snart även i ditt kök!

Jag har gjort egen aioli så länge jag kan komma ihåg. Själv slår jag den alltid för hand med visp, men det går såklart utmärkt att göra med en mixer. Jag provat så många olika sätt att göra aioli på och kommit fram att den här är den godaste – jag använder på en äggula mindre olja och mer vinäger än de flesta andra. Det gör att den blir fräsch och känns inte alls stabbig. Kort sagt: Svingod. Vi äter den till hur många rätter som helst, och jag använder den ofta som bas i många såser jag lagar.

Tre tips på vägen:
1: Använd en enkel rapsolja (ej kallpressad). Oftast är ju billigare desto bättre.
2: Alltid en torr vitvinsvinäger, t ex Garants fungerar utmärkt.
3: Anpassa mängden vitlök efter ändamål. Till fisksoppa medel, som bas i en skagenröra mindre (istället för majonnäs), till spansk tapas mer.

Världens godaste aioli

Tillagningstid 10 minuter
Ingredienser 

1 dl rapsolja
1 äggula 
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 nypa salt
nymalen svartpeppar
1,5 – 2 msk vitvinsvinäger (ju torrare desto  bättre)

IMG_6481

Redo att vispas.

Vispa ihop äggulan, senap, vitlök, salt och peppar. Häll sedan försiktigt i oljan under vispning, först droppvis och sedan i en fin stråle. Sist vispar du i vinägern. Låt stå kallt 30 minuter innan servering.

IMG_6522

Sådärja! Lite persilja (som här), chiliflakes, rostat paprikapulver eller saffran på toppen är fint och gott.

1
29

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00