ANNONS

Bouillabaisse och minnet av en härlig söndag

/
IMG_4719

Bouillabaisse

Jag älskar att laga fisksoppa till Jonna. Inte bara att tillreda utan även hur det skruvar upp förväntningarna på kvällens middag och hur resten av dagen blir som en lång och utdragen flirt. I grunden gör jag alltid samma fisksoppa men resultat brukar alltid variera. Basen är den samma, min egna skaldjursfond men där slutar oftast likheterna. Valet av fisk och skaldjur varierar efter dagens utbud, ibland torskrygg, ibland sej eller marulk, ibland lite av varje. Vissa gånger slät och elegant, eller som idag, mustig och rustik.  Allt vi vet är att det kommer bli en underbar middag.

Jag börjar alltid med att göra en egen skaldjursfond på vackra rester och idag som så många gånger innan så bär de ofta på ett fint litet minne. Just dessa från en söndagslunch innan höstlovet som vi skulle fira med våra respektive barn, men inte tillsammans denna gång, så det här var en värdig ”sista måltid tillsammans på en vecka”.

IMG_4121

En bättre söndagsbrunch à a Editor’s Chef.

Jag citerar Jonna på @editorschef: ”Tänk detta – vakna upp tidigt på söndagsmorgonen, löst nian, fått kaffe på sängen …gått en promenad längs vattnet – och sen komma hem och DEN HÄR lunchen dukas upp klockan 12”.

IMG_4687

Dessa vackra rester blir godaste fonden!

Några dagar senare plockade jag fram skalen ur frysen och nu var det dags för fond!

IMG_4667

Detta har jag i fonden!

Skaldjursfond

skal av räkor, hummer eller havskräftor
2 morötter
1/2 kålrot
1 palsternacka
1 fänkål
2 lagerblad
3 dl tort vitt vin
vatten
salt och peppar

IMG_4671

Rotfrukterna sätter mycket smak.

Skala och hacka alla rotfrukterna.

Ta fram en stor gryta, gärna emaljerad.

Värm upp olivolja och bryn rotfrukterna så de mjuknar lite.

Salta och peppar.

Ta ur rotfrukterna och häl i lite mer olivolja och hetta upp.

IMG_4697

Nu doftar det gott i köket!

Lägg sedan i skalen och bryn dem på hög värme medans du rör om (vissa rostar dem även i ugn några minuter innan).

Häll sedan på 3 dl vin och på med locket någon minut.

Häll sedan ner rotfrukterna och vatten så det nästan täcker allt och i med 2 lagerblad.

Koka upp och låt puttra på låg värme med lock i ca 25 minuter. Kokar du dem längre kan en beska framträda.

Sila av och låt svalna. Avlägsna sedan fettet som lägger sig på ytan med en sked.

IMG_4709

Att sila är härligt!

Rustik fisksoppa

Tillagningstid: 90 minuter inklusive fond
2 personer

400g av blandad fisk (idag på sej och torskrygg)
3-4 dl skaldjursfond (se recept för fond på egna skal)
4 dl vitt vin
1 morot
1/2 kålrot
1 palsternacka
1 fänkål
1 burk hela skalade tomater
2 msk tomatpuré
olivolja
timjan
salt och peppar

Langoustines

4 langoustines
bladpersilja
ramslök eller vitlök
en färsk chili
olivolja
smör (gärna extrasaltat)
2 msk vitt vin

IMG_4715
 

Musslor
1 schalottenlök
bladpersilja
3 dl tort vitt vin
1 msk grädde
salt

Gör så här: 

Jag brukar börja med att hacka alla rotfrukterna och finhacka persilja och färsk chili. Fräs sedan rotfrukterna på mellanvärme i olivolja. Bränn sedan av tomatpurén tillsammans med rotfrukterna.

I med de hela tomaterna, timjan och sedan på med vinet och fonden. Spar lite av varje för att kunna tillföra efter som.

Låt koka på låg värme under lock ca 1 timme.

Kom ihåg att lägga musslorna i kallt vatten en stund innan.

Här kan  soppan kan ta olika vägar. Den kan silas, mixas och smaksättas på olika vis. Idag valde jag en enkel rustik variant där jag lät alla rotfrukter vara kvar. Jag bara mosade en delar av dem med en gaffel.

Smaka av med lite extra vitt vin, salt och timjan om så behövs. Jag brukar lägga ner fisken i soppan och låta den ”ångkoka” på toppen av grytan under lock ca 5-7 minuter innan soppan precis skall ätas. Tänk på att fisken även tillför smak och salta till soppan.

Jag kokade sedan musslorna i vitt vin och stekte langoustines i smör, ramslök och färsk chili. Serverade allt med lite chiliflakes, persilja och en egen aioli på sidan.

IMG_4734

Så här gilla jag att lägga upp!

IMG_4728

Musslor och pläter går fint ihop. Under här finns massor av härligt spad som Jonna sedan äter med sked. Hon älskar det!

Älskar att ha extra musslor att servera vid sidan om.

IMG_4719

Tisdagens middag för två.

Vi drack en vit Bourgogne, njöt och mindes en fantastisk söndag några veckor tidigare.

0
18

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00