ANNONS

Visste du att dillmajonäs är kökets vitsippa?

/
IMG_1811

Sås i fokus med små smørrebrød som side.

Dill är ett säkert vårtecken för mig. Dagen då du kommer hem med ett antal dillknippen utan handlingsplan och ställer dig i köket och funderar på vilken rätter som går att anpassa idag – eller dillifiera som jag brukar säga – det är också samma dag vinterjackan plockas bort och det är vår på riktigt.

Där och då är suget efter något lätt, syrlig och vårigt helt i synk med fågelkvittret.

En bra start på en solig vårdag är att börja med att blanda ihop en dillmajonäs, en vårig och somrig sås som passar utmärkt till grillad eller rökt fisk, skaldjur och vårprimörer. Nedan några bilder från Instagramkontot @editorschef då dillmajonäsen hälsat på som utmärkt tillbehör till grillad sea bream och ugnsbakad röding.

Skärmavbild 2021-04-14 kl. 11.57.13

Hel-grillad fisk och ugnsbakad fiskfilé med tillbehör. Till Sea Bream blev det friterad kronärtskocka, en gammal judisk specialitet från Rom. Rödingen fick vinkokt sparris med inlagd gurka. Och så klart en dillmajonäs.

Min supergoda dillmajonäs är enkel och är smakrik. Du behöver göra min aioli, och därefter blanda ner gräddfil och dill. Ja, jag sa ju det – löjligt enkel. Men räkna med mycket beröm för såsen1

IMG_1799

Kan nästan inte bli enklare. För mig brukar valet av lämplig såssked ta längst tid. Den får inte vara för liten och inte häller för stor och gärna lite elegant.

Dillmajonäs

1,5 dl av min aioli (se recept här)
1 dl gräddfil
1 knippe hackad dill
Smaka av med lite salt och vitpeppar

IMG_1803

Älskar doften av ny-hackad dill och vassa knivar.

IMG_1814

Sås redo för varma vår och sommardagar.

Just idag sken solen och jag dukade upp två sorters smørrebrød på altanen. Den en med strimlad vinkokt vit sparris, den andra med kokt grönsparris. Sedan tunt skivad rättika för crunch och så såklart nyskalade räkor, dillmajonäs och stekt citron. Till drack vi ett utsökt nytt suröl från Brooklyn Brewery lagrat på mezcal-fat som gav ölen en lätt margaurita-feeling. Grym lunch och uppladdning för resterande del av dagen.

IMG_1828 2

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vodkapasta eller mezze maniche alla vodka – skål!

/
IMG_1413

Krämig, komplex och med utmärkt sting.

Vodkapasta är en rätt som jag ganska nyligen åt för första gången och direkt föll för. En krämig pikant tomatpasta där vodkan verkligen lyfter styrkan från rödchili och svartpepparen. Den sägs ha sitt ursprung från en lite restaurang i Florens – även är en av mina absoluta favoritstäder att äta i. (Nästa gång du passerar så missa inte att äta en Pasta al Burro på minimalistiska restaurangen Trattoria Sostanza eller en Bistecca alla Fiorentina på Le Fonticine – perfekt tillagad över öppen eld, trancherad och serverad endast med citron.)

IMG_1368

Ganska enhetlig färgskala och min favorit husvodka, Stolichnaya, till störrom och matlagning.

Jag lagar en variant av denna rätt som tar lite längre tid, då jag verkligen älskar att hänga i köket och låta saker ta sin tid, lite som att meditera. Otroligt rogivande att låta en gryta puttrar på långsamt medan man funderar på annat, eller har ett fint samtal. Dock: Denna rätt kan lagas snabbare, och resultatet blir även det väldigt gott. Skippa bara ihopkokningen av hela tomater och använd bara tomatpurén. Det du vinner på den längre varianten är ett något större djup i smakerna. Men som sagt: Båda är jättegoda!

Mezze maniche alla vodka

Tillagningstid: 1 timme
Ingredienser (2 personer)

200 g mezze maniche (penne passar även utmärkt)
1 burk skalade tomater
3 msk tomatpuré
50 gram pancetta
1 dl vatten
0,7 dl vodka
2 dl vispgrädde
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 färsk chili
1 tsk chiliflakes
1 tsk timjan
1 tsk koncentrerad kalvfond
8 svartpepparkorn (mortlade)
1 kruka färsk basilika
olivolja
1 dl riven parmesan
salt

Garnera med lite parmesanflakes och små basilikablad vid servering.

IMG_1371

Jag hackar först lök, chili och skivar pancettan. Stek sedan allt i olivolja på låg värme i ca 10 minuter tills löken mjuknat och fettet från pancettan smält.

IMG_1376

Mjuk väldoftande lök.

Bränn sedan av tomatpurén några minuter innan du häller i de hela tomaterna. Tillsätt vatten, fond, timjan och lite salt och låt sedan puttra under lock ca 40 minuter. (Det är alltså det här momentet du hoppar över om du vill göra snabbt: Bränn då av tomatpurén och gå direkt till momentet där vodkan ska i).

IMG_1390

Jag tar sedan av locket för att koka bort så mycket vatten som möjligt i såsen. Kom ihåg att detta kräver omrörning så det inte bränner fast.

Under tiden kokar du upp pastavatten och häller i vodkan i såsen och låter alkoholen putta bort några minuter (ca 5 min). Medan pastan kokar, ha i grädden och låt puttra på låg värme medan pastan kokar klart.

IMG_1404

Jag låter den färdiga pastan ligga i såsen någon minut innan jag tar den från spisen och blandar ner basilika och parmesan.

IMG_1407

Snart middagsdags tack och lov.

IMG_1423

Bara att servera och njuta.

IMG_1437

Passar vid alla tillfällen, idag blev det min och Jonnas lunch. Tack och lov för hemmaarbete.

2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Konsten att få till en lyckad hotellkväll med sen ankomst

/
IMG_1219

Bra sen incheckning om du frågar mig.

Nya tider och nya behov. Den som en gång i tiden utlovade det där lilla extra efter en lång resdag för mig har alltid varit en lagom sen inchecking om man har valt ett bra hotell. Som att komma rätt in i festen då alla är på plats. Men de var då och nu är nu. I dag är det på ett helt annat sätt – och då gäller det att vara förberedd.

IMG_1244

Oskärpan, min blick och kvällsmörkret ger helt felaktigt bilden av att det råder party i hotellet bakom mig. Här är vi nyanlända i Malmö.

IMG_1275

Jonna med föredömligt resesällskap i form av Louis Vuitton.

Vi är i Skåne den här påsken och anlände till hotellet MJ’s i Malmö strax efter 20. Det som förr hade varit en helt perfekt incheckningstid – bara upp på rummet och fräscha upp sig, sen ner till restaurangen för en sen middag, lite häng i hotellbaren efter det – är i dag inte alls på det sättet. Sista beställningen har varit, restaurangköket har stängt. Och själv är man minst sagt sugen på något gott att äta och dricka efter sex timmar i bilen. Så här kommer några enkla, men välbehövliga tips under rådande omständigheter.

IMG_1190

På MJ:s rum 238 är en god Chianti öppnad och Jonnas nya Chanellovers vilar skönt på heltäckningsmattan.

1: Välj ett härligt hotell. Viktigare nu än någonsin då inget drick eller ätbart serveras sent. Ta ett lite större rum där du kan sitta och äta ordentligt. (Tack MJ’s för uppgraderingen förresten!)

IMG_1198 2

Min senaste frigolitbox. Allt du behöver för att säkert frakta ostron, kött eller kaviar riket runt.

2. Se till att vara välutrustad. En frigolitbox är en bra kompis jag har som ser till att jag kan trolla fram lyx på ingen tid alls. I dag hade jag packat den med is, två champagneglas och störrom.

IMG_1195

Bra störrom från Sturia.

IMG_1215

Störromskorn är ganska små och min syn blir allt sämre så plus för förstoringsglas på rummet.

3. Se till att säkerställa en fin uppläggning. Jag och Jonna bilade till Malmö, då finns det inte någon anledning att inte ta med sig lite silverfat för ett ännu mer stämningsfullt rumshäng. Självklart hade vi även med Marshall-högtalaren så vi kunde spela Lana del Reys senaste stämningsfulla platta.

IMG_1219

Lånade även rummets rekvisita till uppläggningen, blev riktigt fint.

IMG_1313

4. Klä om för middagen. Bara för att man inte går utanför rummet betyder inte att man inte gör sig fin för kvällen. Jonna bytte om efter resan och gjorde entré till vår kväll i vita Saint Laurent-pumps och svart sidenklänning, bara det värt att skåla för!

IMG_1237

Sen blev det charktallrik på fat medtagna hemifrån.

Sen blir det morgon och en ny dag. Jag älskar mornar på hotell. Jag går alltid upp och fixar för-kaffe innan frukosten som med fördel intages i sängen tillsammans med den du älskar.

2BCDEAD4-E16E-4755-8C16-8C57B65036AB

Påväg mot för-kaffe i homewear från CDLP, skor från Nike, jacka från Peak Performance x Ben Gorham och mössa från Tiger.

IMG_1262

För-kaffe påväg mot slutdestinationen!

IMG_1264

En girig liten hand påväg mot morgonens guld.

Sen: Äntligen fick vi sitta i detta härliga atrium och äta. Därefter en snabb utcheckning och vidare mot nästa mål.

IMG_1280

FullSizeRender 6

En tillfreds man iklädd CDLP och ett snett leende.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00