ANNONS

En rå och rak måndagslunch: Råraka med löjrom. Sådärja!

/
IMG_8482

Måndag lunchmeny: Rårakor med löjrom och tillbehör och ett glas Cava.

Även veckans bästa dag – måndagen – kan en sån här gråmulen månad behöva en extra energieboost direkt vid lunch för att riktigt kunna sätta segel.

Jag hade löjrom i kylen och satte menyn efter det: Rårakor är en enkel, lyxig och förträffligt trevlig rätt att servera (äta för den delen med) som passar vid alla tillfällen. Som förrätt eller lättare varmrätt eller som idag, utsökt måndagslunch.
Jag serverade den med löjrom, crème fraîche, finhackad rödlök, stekt citron och för dagen, gräslök (dill är ett annat val). Om du frågar Jonna, citat från Editor’s Chef skulle hon säga så här: ”viktigt att i VARJE tugga få med dill”.

Råraka med löjrom

Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser för 2 personer

Rårakor
400 gram riven potatis ( jag använder hälften fast, hälften mjuk potatis)
1 tsk salt
1 tsk riven muskot

Tillbehör
finhackad rödlöl
crème fraich
gräslök eller dill (mitt val är nästan alltid dill men kul att variera så som idag).
citron (jag brukar steka mina i lite olja och smör för en lite rundare och sötare smak)

IMG_8458

Fast och mjuk potatis att riva.

Jag har kommit fram till att jag uppskattar att blanda mjuk och fast potatis. Om du använder endast mjuk blir den just ”mjuk” och med fast kan den bli väl frasig. En blandning av båda tycker jag blir perfekt.

IMG_8461

Vrid ur den rivna potatisen i en handuk innan stekning.

IMG_8465

Jag använder både olja och smör vvid stekning.

Hetta upp en stekpanna med lite av oljan och lägg sedan i smöret. Lägg hälften  av potatisen och platta ur med stekspaden till ett tunt lager. Kom ihåg att skaka pannan så att inte rårakan fastnar. Stek på medelvärme 4-5 minuter per sida.

IMG_8454

Goda tillbehör. Bara att hacka gräslök och sedan sätt igång…

IMG_8479

…med det roligaste: Själva uppläggningen.

IMG_8491

Inte illa. Bra start på veckan och grym tallrik, redo att dukas fram.

IMG_8497

I gott sällskap med ett glas Cava.

IMG_8495

En utmärkt lunch som fick dagen att kännas lite ljusare och gav kraft inför kvällens efterlängtade happening: Vår nya matta från Cappelen Dimyr har kommit och är redo att rullas ut.

0
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Food flashback: Drömresa till Skottland

/
IMG_5374

Jonnas i Dunkeld i cape från Chloé, väskan från Acne Studios.

Nu när man inte får resa är vi säkert inte de enda att genom bilder och minnen återuppleva resor som vi gjort tidigare. När vi varit tillsammans i tre månader gjorde vi vår första resa. Jonna ville göra något speciellt på sin 45-årsdag och hade siktet inställt på Skottland – där ingen av oss varit tidigare. Sagt och gjort så bokade vi en resa, en bil och vårt första stopp var The Highlands. På vägen dit …

IMG_5370

Jag i värdigt åldrad Hugo Boss-kavaj och Ray Bans. Jonnas kavaj från Samsoe Samsoe och solglasögon från Oscar Magnusson.

… hade vi vad som kan sägas vara ett hångelstopp i den lilla byn Bankfoot och därefter i Dunkeld – den senare hade några fina antikaffärer (där jag köpte en grej till Jonna som jag kommer att visa här på bloggen så småningom) och är dessutom känd då Beatrix Potter jobbade från sitt hus i närheten. Här åt vi lunch och kände direkt att den här resan skulle bli kanon.

FullSizeRender 16

FullSizeRender 15

Ja, jag var rejält skäggig då, men det passade bra in på resmålet – eller hur! Ser riktigt Scottish ut.

Efter en makalös bilresa över The Highlands så landade vi på Killiehuntly Farmhouse som vi hört så mycket om.

IMG_5383

Killiehuntly är ett magiskt stopp – och en rolig grej är att du äter middag med resterande gäster vid ett stort bord. Både spännande och lite nervöst, vi visste ju inte riktigt vad vi skulle vänta oss.

FullSizeRender 14

Påväg till middag – Jonns jacka är från Tretorn, boots från Acne Studios.

Middagen var svintrevlig! Där var ett par från Boston, ett från London, ett japanskt par från Yokohama, ett par som var fransk/brittiska och ett italienskt par. Ja, det var hundra procent parigt, men det var kul ändå! Minns att de andra tyckte att det var så spännande att vi hade varit tillsammans så kort tid. Det tyckte ju i och för sig vi också! Då stället ägs av en dansk person så var middagen rätt skandinavisk (huvudrätten var lax) – vilket övriga gäster tyckte var magiskt, för oss var det väl lite som vanligt på något sätt (om man får säga så?). Det var en god middag, om än lite close to home för oss som just kom från Sverige och bara ville gotta ner oss i allt som var skotskt. Nedan ser ni förrätten.

FullSizeRender 13

Dagen efter: Vi myste i Killiehuntlys soffor efter frukost och laddade inför vår andra dag – då vi skulle bila till Isle of Skye.

FullSizeRender 12

Min tröja från Acne Studios, Jonnas från Just Female.

FullSizeRender 11

IMG_5379

Sådana här ställen (nedan) finns överallt kändes det som. Vi hade turen att se en regnbåge och det kändes som ett tecken så vi åkte upp till den här ruinen och hängde runt lite i vinden.

IMG_5418

IMG_5427

Jonnas tröja som tidigare, jeans från Totême och kängor från Ganni x Diemme.

Sen bar det iväg igen. Vägen mellan The Highlands of Isle of Skye var otrolig. Det kändes som om man körde i Sagan om Ringen. Hur man än försökte ta bilder så gick det inte att göra naturen rättvisa. Men desto bättre anledning att åka dit: Den måste upplevas IRL.

IMG_5415

Väskor från Rimowa, Away och Samsonite. De där coola Acne-bootsen igen!

FullSizeRender 10

IMG_5441

Väl framme på Isle of Skye checkade vi spontant in på hotellet i Portree. Snabbt ombyte, och sen till puben innan middag! Så gött att vara på skotsk pub i Skottland, riktig glädje!

IMG_5446

Vi hade frågat om den bästa skaldjursrestaurangen. Många restauranger i Portree (som annars har mycket skaldjur) var stängda för säsongen, men det fanns ändå lite mat att få till vår stora glädje. Vi beställde deras lyxigaste skaldjursbricka och …

FullSizeRender 9

… döm om vår förvåning när den serverades med lax och potatis?

FullSizeRender 8

Men vi var i gasen som få och hade en supermiddag och har skojat om den här middagen sedan dess. Musslor, kräftor, lax och potatis – grym kombo! Hahaha!

IMG_5470

Jacka som tidigare, skinnbyor från Balmain x H&M, speakers från Adidas, mössa från Uniqlo och stickad tröja från Anine Bing.

Dagen efter: Hiking, roadtrippin och allmänt supermys på Isle of Skye. Jag rekommenderar verkligen alla att åka hit. Fantastiskt!

IMG_3044

IMG_5490

IMG_5517

På eftermiddagen drog vi från ön och mot inlandet igen. Vi checkade in på ett slott och fick några av de bästa ostronen vi någonsin ätit: Lokala läckerbitar från norra Skottland. Över två år senare pratar vi fortfarande om dem!

FullSizeRender 7

Dagen efter: Vi satte sikte på Loch Ness.

FullSizeRender 6

Min tröja som tidigare, Jonans hatt från Christian Dior och tröja från Samsoe Samsoe.

Och där var det lugnt. Grymt att de lyckas sälja in en helt vanlig sjö som ett landmark.

FullSizeRender 5

Sen roadtrippade vi till Edinburgh och firade Jonnas födelsedag!

IMG_5530

Vi hade bokat bord på stans stjärnkrog Number One på The Balmoral, och slog till på deras avsmakningsmeny. De har en stjärna och maten kan beskrivas som klassiskt med lite skotska fusion-inslag (ingen haggis – men det åt vi på vägkrog ett par dagar tidigare så det hade vi klarat av och det var faktiskt godare än vad vi förväntat oss!). Vi var lite för nykära för att ta bilder av alla rätter på avsmakningsmeny, men vi kom i alla fall ihåg att plåta de första!

FullSizeRender 4

FullSizeRender 3

Dirty Martinis – always!

Okej – så hur har den här resan levt kvar hos oss (förutom som minnen). Jo, ibland lagar jag det vi kallar för ”Portree-brickan” här hemma. Den måste innehålla musslor, kräftor, potatis och lax på något sätt (fast helst lite mer spirituellt än vad vi fick det serverat på i Skottland). Sen sitter vi och svärmar och myser med våra skottlandsminnen, det är supermysig. Jag rekommenderar verkligen att laga någon kul/god/speciell rätt du åt på en resa – smakminnet är starkt och det är ett superkul sätt att återuppleva något speciellt på.

FullSizeRender 3 (kopia)

Portreebrickan hemmavid: Pommes istället för potatis och och knaperstekt kallrökt lax tillsammans med musslor, kräftor, ostron och räkor. Plus såser och mörkt öl!

10
24

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Råbiffen som gör människor förälskade

/
IMG_8349

Min goda råbiff med alla tillbehör samt Ceasarsallad och pommes frites.

När jag blev intervjuad i Svenska Dagbladets Mat och resor så var en av frågorna: Vilken är din paradrätt? och svaret löd som följer:

”Det första jag lagade till min flickvän var min råbiff. Hon hade då ingen aning om att jag hade skills i köket, men blicken hon gav mig efter att ha tagit första tuggan avslöjade att hon insåg att jag hade en del att erbjuda även på den fronten. Råbiffen paraderade rakt in i hennes hjärta och jag med den. Tack Tore Wretman (det är hans recept som ligger till grund för den råbiff jag gör) och till det serveras pommes frites (Jag är en pommes frites-entusiast av gigantiska mått! En insikt jag först på senare år lärt mig stå för) och en förenklad Caesarsallad.”

IMG_8351

Goda sides: Ceasarsallad och pommes frites.

Råbiff med enkel Ceasarsallad och pommes frites

Tillagningstid: 60 minuter
Ingredienser för 2 personer

Råbiff
300 gram nymald kalvytterlår
1 msk hemgjord aioli (se recept här)
1 halv msk chilisauce
2 tsk grovkornig skånsk senap
1 msk finhackad rödlök
1 tsk koncentrerad kalvfond
1 msk hackad kapris
1-2 tsk salt (smaka av efter tycke och smak)
nymald svartpeppar
1,5 tsk (ca 20 droppar) Lea & Perrins Worcestershire sauce
hackad persilja

Tillbehör
2 äggulor
hackad rödbeta
små kapris
finhackad rödlök

Enkel Ceasarsallad
isbergssallad (cosmopolitan-sallad är även ett bra alternativ)
1 msk hemgjord aioli (se recept här)
1 msk gräddfil
1 msk kapris
2 hackade sardellfiléer
salt och svartpeppar
skivad parmesan och rostade pinjenötter till garnering.

IMG_8283

Invigning av min fantastiska julklapp – tydligen fyndad på Myrorna – som jag fick av min bonusson Glenn och kalvytterlår.

IMG_8289

Det är är ju för kul! En köttkvarn är grymt att ha hemma.

Har du inte en egen köttkvarn – det är fullt förståligt – så välj en butik med charkavdelning där du kan köpa nymalt kött av god kvalitet. Du bara frågar i köttdisken så fixar de biffen åt dig!

IMG_8291

Nymalt kalvytterlår och se: ostronbrickor går att använda till flera saker.

Jag brukar börja att mala färsen. Sedan hackar jag rödlök, kapris och rödbetor.

IMG_8295

Två av tre tillbehör hackat och klart: Rödök, rödbetor och kapris.

Jag blandar ihop den malda färsen med alla övriga ingredienser och bearbetar smeten några minuter så att allt verkligen blandat sig. Under tiden jag gör sallad och pommes frites så låter jag mixen stå till sig.

IMG_8298

Goda grejer färdiga att blandas ihop.

IMG_8317

Råbiff redo att dukas fram och avnjutas.

IMG_8350

Balanda bara ihop alla tillbehör till Ceasarsalladen och garnera med parmesan och rostade pinjenötter och servera.

IMG_8337

Dukat bord klart att inta: Råbiff med extra allt.

IMG_8353

Dagens vin blir en Barolo.

I dag serverade jag en Barolo Zengarello från 2016. Till råbiff kan jag även varmt rekommendera Araldica Barolo Flori från 2015.

IMG_8340

Tallrik från Karlskrona porslinsfabrik, blåklocka vinglas från Duka, fransk soppskål till pommes frites och franska vita smörkoppar till annat.

Varför ska man då laga råbiff hemma? Det är ju en typisk god rätt att beställa ute. Jo, det ska jag berätta för er! Saker som att öppna ostron, laga sniglar, äta råbiff hemma eller köpa hel fisk och rensa samt tillaga hemma ger en slags … Jag vet inte, låt oss kalla det frihetskänsla! Det är lite sådana saker som jag märker (inte minst på mig själv en gång i tiden) att det finns ett motstånd mot att göra själv för att man tänker att det kanske är lite för avancerat eller så. Glöm det, det är verkligen inte det! Kommer du över de här trösklarna så får du bättre självförtroende i köket och en större värld öppnar sig. Så laga den här nu, den kommer att göra succé – både för dig själv som matlagare, och såklart, den du bjuder råbiffen på. Min tjej blev i princip kär i mig på grund av den här (och kanske lite andra saker förhoppningsvis), så du har allt att vinna på att ta bistrosteget.

2
23

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00