ANNONS

En måndag då vi älskade kapris extra mycket

/

FullSizeRender 5

Det är kul ibland att ta en råvara som man inte kanske brukar sätta i första rummet och göra den till huvudperson. Så var det i måndags när vi bestämde oss för att ge kapris den strålkastarglans den är värd! Passar ju dessutom utmärkt att göra det just på en måndag, min favoritdag. Då drar nämligen allt igång igen, alla dörrar står öppna och alla möjligheter är oändliga (nåja, men det känns som det). Det är också en dag som lämpar sig utmärkt för att överraska de man älskar, då ingen förväntar sig något just på måndagar. Plus: En bra måndag lägger även grunden för att veckan skall bli så bra som möjligt.

IMG_6875

Så här ser en man ut när han är redo att ta sig an måndagkvällen och laga kaprisbaserad mat till kvinnan han älskar.

Tillbaka till kaprisen. Av en härlig följare så hade jag fått superfin saltinlagda ekologisk kapris från Pantelleria, Italiens sydligast belägna ö.

IMG_9590

En bättre present.

Som du ser ligger den i salt istället för ett spad. Innan du använder kaprisen så ska den sköljas, annars blir den för salt.

IMG_6818

Vacker saltad kapris. Glöm ej att skölja innan användning.

Jag tänkte att vi skulle äta en för- och huvudrätt med kapris, Jonna älskar kapris så jag visste att hon inte skulle tycka att det blev tjatigt, och jag köpte mig tid genom att bestämma att förrätten skulle bli boquerones med grillad citron och karpis. Info inför er eventuella kommande London-resa så serveras de bästa i världen (mina ej inräknade) på restaurangen Barrafina enligt Jonna. Men jag måste säga att de vi åt på den lilla hål-i-väggen-restaurangen Fish a go go i Antwerpen i så fall ligger god tvåa – men det kan vi tala om en annan gång när världen eventuellt öppnar igen. Tills dess äter vi hemma!

IMG_6821

Jonna inspekterar råvaror och försöker klura ut vad som ska lagas (ja, det blev rött vin i kväll)l.

Så till förrätten. Boqeurones, långsamt ugnsgrillad citron (en timma!) och fantastisk kapris: Bättre blir det inte. Jag delade citronerna så att det är lättare att få ut fruktköttet, för det är så gott att ha på fisken.

FullSizeRender 4

Första laddningen.

Det första fatet åt vi upp i ett nafs under mycket ”åh Gud vad gott jag dör” från Jonna (och ja, från mig också). Så det blev snudd på genast dags för påbackning. Det här är ju verkligen en rätt som är barnsligt enkel att bjuda på och det är sinnessjukt gott. Trevligt till en AW eller som en förrätt eller rätt bland flera på en middag.

IMG_6839

Nu med skinnet uppåt.

Jag gillar verkligen att köra citron i ugnen eller på spisen, det gör citronen söt och ännu vackrare. Så här såg citronerna ut när de om ut ur ugnen efter en timma och jag använde dem både på för- och huvudrätten.

IMG_6847

Det blev alltså en kaprispasta med fänkål, parmesan, shalottenlök, vin, smör, salvia och – just det – kapris som blev huvudrätten. Vill du veta exakt hur jag gjorde den så spana in vad Jonna skrev på @editorschef.

IMG_6849

Det är nästan ännu trevligare att se en länsad tallrik än en full tallrik. Avslutningsvis vill jag bara säga: LÄNGE LEVE KAPRISEN! Undrar vilken lite udda råvara vi kör nästa gång? Förslag mottages, tack!

FullSizeRender 3

P.S. Extra spännande blev det när Alex och Amanda Schulman hörde av sig mitt i vår måndagsmiddagen och ville ha bäckfiskrecept – allt direkt på Instagram Stories! Följ @editorschef även där så du inte missar nästa gång det händer något spännande. Hej så länge!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Frossa i skaldjursupplägg

IMG_9700

Ostron, räkor, hummer, pommes, rostat bröd. fransk smör och aioli.

Tänkte avsluta februari med att bjuda på lite uppläggnigsinspo inför mars månads första skaldjursbricka (ja, vi föredrar just ordet ”brickor” framför platå, ett litet arv efter vår romans första gemensamma resa – till Skottland). Min och Jonnas kommer med all säkerhet redan ske på onsdag (vi äter ju ostron varje ondsdag – är du nyfiken på var alla våra skal tar vägen – se här!) då vi alltid äter ostron då.  Just den ovan var från en fantastisk söndagsbrunch i oktober då vi skulle spendera höstlovet med våra barn, men på skilda håll, så det här var en värdig ”sista måltid tillsammans på en vecka”.

Men allt som oftast är de från våra onsdagsoston, som här irländska smöriga eire-ostronen. För dagen serverad på stenar, plockade från en av våra resor. Jag citerar Jonna från Editor’s Chef: ”Jag säger som jag sagt förut, jag föredrar ostron utan is (om det inte är varmt så isen verkligen behövs) – de smakar mer på det viset.”

IMG_9697

Älskar brickor, skålar och uppläggningsfat i pläter. Fynda på auktioner.

Här en annan ostononsdag som bjöd på Bodeus från Frankrike, ett av mina favoritostron, små och köttiga. Efter åt vi två sorters tryffelpasta, se recept och inlägg här. Vintips: Claude Val, vårt billiga husvin till just ostron. Det finns något nice i kombinationen dyr mat – billigt vin, eller billig mat – dyrt vin, n’est pas? Man måste  ju ibland prioritera!

IMG_4474

Ont om ostron här (nedan), men desto mer räkor. Tips: En rökt räka efter att ha svalt ett ostron är en dröm. Rökt och ostron går dödsbra ihop! En kväll då Stockholms matmarknad fått in fint parti med smögenräkor så ostronen fick inte plats. Även årets första flaska rosé.

IMG_9706

Får jag slå ett slag för att inte bara ”hälla ner” räkorna i en skål, utan i stället lägga upp dem som ovan. Ja, det tar tio minuter, men det ser ju så trevligt ut och den du bjuder kommer definitivt att bli extra peppad på middagen. Att lägga lite tid på uppläggningen är ju ingen match eftersom den här typen av mat inte innefattar lagning – ett HETT tips!

Plus: Räkor serveras ICKE UTAN AIOLI, och den godast du någonsin ätit har du recept och steg-för-steg för här! Jag lovar!

Härligt att ostonbrickorna visar att hösten kommit. Nu om någonsin behöver man detta livselixir och just hösten är ”primetime”när det kommer till ostron, njut!

IMG_9699

Vackra löv.

Och saknar du kökstillbehör så funkar så klart en skreva i klippan vid västkustens salta hav. Nykokta kosterräkor serverade på klipphällen vid solnedgången …

…saknar ord att beskriva känslan här. Finare skaldjursskål än en naturlig i en kobbe finns ej. Romantik på högsta nivå!

IMG_9702

Koster.

IMG_9713 2

Bra tillbehör.

Men annars är det så klart otroligt härligt med många tillbehör så man kan anpassa uppläggning efter humör och stämning. Gammalt möter nytt. Min mors gamla hummerbestick och min nya underbar ostonkniv från La guiole (en 7 present från Jonna, mitt hjärta). Om du vill köpa bra saker för ostron så besök The kitchen lab eller Lagamati till exempel.

IMG_9708

Julen 2020 var inte så dum som ni ser.

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Utsökta langousines till din AW – eller som förrätt

IMG_9579

Svårslagen start på kvällen, ja vilken kväll som helst.

En av min och Jonnas favoritsnacks att starta en härlig kväll med (passar även perfekt som förrätt). En superenkel rätt som går fort att slänga ihop medan ni tillsammans tar ett glas vin, lyssnar på skön musik och kommer i stämning inför kvällens middag. Det är också något väldigt fint med rätter som passar att servera på ett fat och dela på och sist men inte minst: Välj en vacker skål för skalen.

Langoustine med grillad citron och aioli

Tillagningstid 15 minuter (plus tid för aioli, se recept här)

6 st råa langoustine
2 röda chili
3 skivade vitlöksklyftor
några stjälkar persilja
0,5 dl torrt vin
en nypa salt
rapsolja att steka i
citron

Klicka här för reptet till min världsgoda aioli!

IMG_9549

Bra vin att dricka och vackra saker att tillreda.

Jag börjar med att att skiva chili, vitlök och hacka persilja.

IMG_9553

Italienska flaggans färger.

Jag början med att värma oljan i en gryta. Sedan stekar jag räkorna på ganska hög värme i 2 minuter (jag väntar med vitlöken då den lätt bränns vid). Samtidigt steker jag citronerna i lite olja i en stekpanna (det brukar ta ca 5 minuter)

Vänd sedan räkorna och sänk värmen lite, och lägg i vitlök samt chili och stek ytterligare 2 minuter. Sedan i med vita vinet och låt puttra under lock ytterligare 1 minut.

IMG_9560

Bara vitt vin kvar.

Sista blandar jag ner persiljan och en nypa salt och lägger upp (jag brukar koka ner spadet snabbt och hälla över, finns så mycket smak där).

IMG_9572 3

Enkelt och så vackert, utsökt där till.

Servera med aioli, grillad citron och en välkyld flaska vitt torrt vin. En Bourgogne Cuvée Prestige eller en Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, 2019 är ett passande val.

2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00