ANNONS

3 julklappstips för köket att fynda under Black Friday

/

Funderar du som många andra på julklappar just nu? Här kommer tre bra tips som du kan fynda under Black Friday.

1. Pastamaskin från Mercato

Jag har kört igenom en del pastamaksiner och måste säga att Mercato Atlas 150 är grymt bra, och även snygg. Fick den av min mor i julklapp förra året efter att två andra tagit slut. Bra tillbehör, och du kan även sätta på en elmotor om man får vevarm. Köp en här!

IMG_5711 2

Inte bara bra – även snygg!

IMG_5714

Snygg logga skadar ju inte heller.

2. Emaljerad gryta från Le Creuset

Min absoluta favorit: Le Creuset 5l (24cm). Den är inte bara utmärkt till att laga boeuf eller att kokar skaldjursfond till bouillabaisse, se tidigare inlägga här om det. Storleken är även perfekt du gör olika pastarätter. När såsen och pastan är klar har du perfekt utrymme för att blanda ner pastan i såsen och låta de båda bli ett. En emaljerad gryta kräver heller inte lika mycket underhåll. Sist och inte minst finns det i en oändligt uppsättning färger så du kan hitta en som passar just dig. Om du inte redan har en emaljerad grytas: Köp en här!

IMG_5717 2

Le creuset 24cm 5l

3. Högtalare från Marshall

Sist men inte minst i köket: Rätt stämning kräver sin musik. Att laga mat och förbereda en middag kräver även det sin stämning. Ett stående inslag hos oss är helgbrunchen, och när jag lagar den lyssnar jag uteslutande på Chet Baker. Kan en helg starta bättre än med Let’s get lost? Jonna och jag hänger en hel del i köket på kvällarna, och lyssnar på musik, äter mat och samtalar, så vi sliter på vår Marshall rätt rejält! Just dessa finns i flera modeller och storlekar också, efter just ditt behov. Själv har vi har en Marschall Tufton som pendalar mellan köket och vår terras. Köp här!

IMG_5720

Vår Marschall Tufton är döpt till ”Hooken”.

0
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Weekend på landet med ostronpop och boeuf

/

Jonna och jag har ett litet minimansion någonstans i Sörmland. På en idyllisk, nästan trollsk mark, med utsikt över Mälaren ligger ett liiiiitet torp som saknar vatten och ej är vinterbonat. Så en weekendtripp till ett iskallt hus en lördag i november när vinterkylan just kommit för att kratta löv kan te sig lite … Well, sådär. Men solen bröt fram och vi var i gott sällskap med en beuf bourguignon som jag förberett dagen innan och stora Edulis-ostron så helgen blev vad den blev – magisk.

FullSizeRender 2

En man framför sitt minimansion, kungligt klädd i gummistövlar.

Krävs mer än löv och mat för en härlig lördagskväll så värme är prio ett. Medan Jonna krattade löv – och högg fram en stenläggning utrustad med spade – så tände jag husets vedspis. Eftersom vi aldrig varit här på hösten har vi aldrig använt den, så detta var lite av en prövning att få fyr i den utan att rökfylla huset. Men, utrustad med en gasolbrännare (jag vet, en vedspispuritan skulle förmodligen motsätta sig detta, men det funkade och gick supersnabbt)  fixade jag snabbt bort kalluften ur rökgången (lifehack!) och nu förstår jag inte hur jag ska klara mig i stan utan en. Älskar den (vi döpte den till Iron Maiden direkt). Och medan vi kurade skymning och poppade ostron  (se nedan) förvandlade vår vedspis från Husqvarna Vapenfabrik köket till en bastu. Hundra procent mys. 

IMG_5405

Husqvaran vapenfabrik nr 228

IMG_5584

Ny lövkorg och gamla löv.

IMG_5623

Citat från Jonna på @editorschef: ”Krattning är trädgårdens crossfit”. Själv ägnade jag mig åt att plocka vissnade blommor från trädgården till middagens bukettKönsroller, hej då.

IMG_5580

Vackra döda blommor i vår Malvalund.

Jonna,  jag och Karen Blixen är stora fans av vissnade blommor. Vissna blommor är ofta snyggare än de som inte är det. Blev grymt nöjd med vår bukett idag.

IMG_5552

Är säker på att Rick Owens skulle ha älskat den här buketten!

Den här sängen är urhärlig att ligga i sommartid under den stora björken. Men, jag måste säga att jag tycker den rätt så tjusig som trädgårdsinstallation även på hösten. Så den går ingenstans!

IMG_5565

Sommarsängen väntar likt mig på sommar igen.

Efter utfört arbete var det dags för kvällens höjdpunkt: ostronpop! Vi hade med oss stora Edulis-ostron som vi fått av Lotta Klemming från Klemmings Ostron som vi tänkt grilla. Jag kommer skriva mer utförligt om det senare den här veckan – lätt att göra själv!

IMG_5441

En girig hand, men vad kan man förvänta sig när det står ostron och vin uppdukat?

IMG_5469

Kvällshäng i Topanga (som vi kallar vår bakgård).

Efter ostronpoppet slog vi läger i det numera BASTUVARMA köket och gick in på kvällens nästa rätt. Jag hade dagen innan lagat en boeuf bourguignon som hade fått stå till sig över natten (det mår den som bekant inte dåligt av så att säga) – det enda jag behövde göra nu var att bryna svamp och göra vinkokt schalottenlök.

IMG_5496

Jag skulle kunna äta bara detta faktiskt, utan resten av grytan.

IMG_5487

Min älskade Iron Maiden och jag.

IMG_5503

En härligt bonnig boeuf!

Söndag. Inte lika varmt när vi vaknade och inte haft eldvakt, men lite kaffe och att titta ut på en gryende sol … Landet ändå. 

IMG_5512

Det blev förstås en promenad i solskenet – fem starka kilometer i terräng! Vi hittade en ny badplats, gick i lera, pratade med en granntant som bodde i ett pampigt hus och hoppade över olika bäckar.

IMG_5546

Ni vet att vi är rätt långa, va?

IMG_5540

Mälaren mon amour.

En stund i solen och tid för att fundera på kvällens söndagsmiddag innan det var dags att åka tillbaka till Södermalm. Saknar redan Iron Maiden.

IMG_5611

Mössa och jacka från Tiger of Sweden. Kashmirpolo från Lisa Yang.

0
18

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tips till din fredags-AW

/
D3CABFB4-1AAF-4BEE-817D-80E1D8959BD3

Pinchos är en kanoninledning på helgen.

Äntligen fredag och snart dags för AW! Jag älskar att smyga iväg några minuter innan kl 17 och duka upp i köket precis innan Jonna lättar från hemmakontoret i rummet bredvid, går in i garderoben och svidar om och som hon själv brukar säger: ”och sedan sladdar in i köket där det står framdukat crémant och pinchos – plus en stilig man”.

Dessa superenkla pinxos gör jag på lavin eller baguette, mozzarella, färsk chili, sardeller och kapris. Kör i ugnen ca 10 min och sedan på med basilika, timjan och lite olivolja. Perfekt start på kvällen så att man orkar dra ut på skymningen och komma in i rätt kvällsstämning. Mysighet är aldrig längre bort än köket, och behöver inte vara krångligt heller. Ha en härlig weekend!

0
13

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00