Lyxig snabbmat för köttälskaren

Kött med smör eller smör med kött är frågan?

Coeur de filet provencal. En enkel favoriträtt jag aldrig tidigare funderat på om den egentligen har ett namn, men som man brukar säga: kärt barn har många namn! Coeur de filet provencal, Oxfilé provecal eller enkelt utryckt – biff med vitlökssmör. Kollade @editorschef på Instagram och såg att jag de senaste månaderna postat trancherat kött mer stor smörbit på fler gånger än brukligt. Denna rätt som passar utmärkt både som nyårsmiddagen, eller för varje vardag som behöver just den där lilla extra hettan görs i grunden på oxfilé – men jag gör den oftast på hängmörad biff, lika bra och kanske lite billigare.

Samma rätt i annat utfrörande.

Detta är även en rätt som i mitt värld närmast kan kvala in som  snabbmat … I grunden så enkelt att fixa hemma. Välj ut en bra bit kött som just du älskar – oxfilé, ryggbiff eller entrecote. Blanda ihop ett vitlökssmör (mitt recept nedan om du inte har din egen variant) och välj ut några favorittillbehör. Jag brukar välja bland vinkokt sparris, haricovert (jag tillagar båda på samma sätt, steker dem i smör ca 5 minuter på mellanvärme, saltar och pepprar, slår sedan på vitt tort vin och lite vatten och låter dem koka tills de är klara), rostade pinjenötter, parmesan, grillad citron och råstekt potatis. Allt efter tycker och smak med rikligt med vitlökssmör, inte svårare eller enklare än så.

Vitlöks- och persiljesmör

100 g rumstempererat smör
3 vitlöksklyftor
0,5 msk olivolja
0,5 dl hackad persilja
salt och svartpeppar

Pressa vitlöken och blanda ihop alla ingredienserna. Man kan även smaksätt smöret med lite citron om man vill men själv har jag oftast grillad citron till så jag hoppar det. Vill man få en fin form på smöret kan man lägga det i valfri liten form och låta det stelna i frysen ca 20 mindre.

Så välj ditt kött och tillbehör, gör ett smör och fundera på hur du vill lägga upp och server och avnjut med en Chianti Classico, som Quercia al Poggoi.

Här även med en nötig sallad som jag gör på isbergssallad, rostade pinjenötter (eller solrosfrön) och vinägrett.

Spaghetti carbonara

Det finns många uppfattningar om spaghetti carbonara och dess uppkomst. Rätten verkad dock fått sitt nuvarande namn runt andra världskrigets slut, ungefär samtidigt som min far föddes i den fattiga delan av nordöstra Italien som heter Friuli. Jag nämner det då den variant jag gör är en egen tolkning av den rätt som jag alltid blev serverad som barn där då jag besökte mina släktingar. Det lilla komponent som här gör hela skillnaden här är inslaget av gröna ärtor som ger en fin och rund sötma till denna annars salta rätt.

Spaghetti carbonara

Tillagningstid: ca 25 minuter
Ingredienser (2 personer)

80 g bacon
80 g pancetta
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
100 g nyriven parmesan
3 äggulor
3-4 msk grädde
1 dl gröna ärtor (färdigkokta)
salt
nymalen svartpeppar
200 g spaghetti

Jag börjar med att skiva bacon och fint tärna pancetta. Stek dem sedan på låg värme i en stor stekpanna tills de är knapriga, ca 10 minuter. Under tiden hackar jag gul lök och vitlök samt river parmesan och kokar upp pastavatten.

Blanda sedan äggulor och grädde i en bunke och vispa lätt. Blanda i parmesanen och salta lätt och tillsätt en nypa nymalen svartpeppar. Smaka av.

När fläsket är klart så ta upp och lägg på en tallrik. Låt fettet vara kvar i stekpannan och ställ den åt sidan. Lägg i pastan.

Under tiden som pastan kokar stekar jag löken i fettet från fläsket på låg värme så den blir mjuk.

Nu kommer momentet där denna rätt blir till, och ska bli så krämig och härlig som den skall vara. Se till att stekpanna med löken och fett är på medelvärme (ca 5-6 om du har en spis som går till 9). Häll av pastan och blanda den med löken och fettet och rör runt. Blanda i ägg och gräddblandningen. Rör försiktigt hela tiden i pannan, det brukar ta ca 2-3 minuter tills allt gifter sig. Krämigheten är inte gräddens förtjänst, det är äggets och det ska inte simma i tunn sås utan det ska bli en krämig komponent. Ta inte såsen för tidigt utan rör verkligen tills krämigheten uppstått, det kommer du ha igen när du äter strax efter! Halvvägs brukar jag blanda i fläsket och ärtorna (spar lite till garnering). Rör tills allt känns krämigt och klart (för hög värme kan få ägget att koagulera).

Lägg upp och toppa med lite parmesan, knaprig bacon och mycket nymald svartpeppar.

Juldoftande bolognese

Juldoft är svår att se i bild men lik väl där.

Jag älskar stora delar av julmaten. Mina favoriter är de kalla rätterna. Gärna 6-8 varianter av sill och strömming, rökt lax, ost, julvört och med Janson som ett varmt tillbehör. Löjrom och julkryddade tjocka revbenspjäll hör också till mina favoriter. Men de sparar jag gärna till lite närmare jul, och därför har jag knäckt koden av att få julsmaker utan att föräta sig på julmaten. Så föddes den här juldoftande bolognesen som egentligen är en vanlig bolognese – fast pimpad med nejlikor och kryddpeppar. Jättegod och jättejulig!

Juldoftande bolognese

Tillagningstid: ca 1 timme (20 minuters tillagning + 40 minuter för såsen att puttra)
Ingredienser (2 personer)

250 g spaghetti
300 g köttfärs eller högrev
2 msk tärnad pancetta
3 skivade vitlökar
1 hackad schalottenlök
1-2 msk koncentrerad kalvfond
5-6 stänk worcestersås
2 dl rött vin (typ Côtes-du-Rhône)
1 dl vatten
1 tsk muskot
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
0,5 tsk spiskummin
1-2 nejlikor
3 lagerblad
5 svartpeppar korn
5 kryddpeppar korn
4 vitpeppar korn
halv burk hela tomater
1 msk tomatpure
50 gr parmesanost
smör
olivolja
citron

Börja med att mortla de tre pepparsorterna. Ta sedan en stor panna eller emaljerad gryta, stek pancetta på mellanvärme i olivolja och lite smör ca 10 minuter.

Lägg i kryddorna (ej lagerblad och nejlikor) och tomatpuré och låt brännans av någon minut. Sedan höjer du värmen och steker färsen med pancettan och kryddor lätt. I med löken och låt gå någon minut innan du lägger i tomaterna (låt dem koka hela och först på slutet mosar du dem försiktigt med en slev, detta för att få fram mer naturlig sötma), rödvinet, fond och worcestersås, vatten, lagerblad och nejlikor. Låt allt puttra ca 45 minuter. På slutet kan du ta av locket och höja värmen lite om såsen är för lös. Smaka av med salt, kryddblandning och timjan om det behövs.

Under tiden som spaghettin kokar river du parmesanen. Riv hälften grovt och hälften fin. Häll av spaghettin och blanda försiktig ner i såsen med den grovt rivna parmesanen. Låt putta någon minut med såsen innan du lägger upp. Pressa lite citron och strö resterande parmesan runt om.

Jul i vårt hus.

Bon appetit!