Surdegslimpa
/
Ingredienser
- 1 påse KronJäst Surdeg Råg
- 1/2 pkt KronJäst för Matbröd, färsk
- 3 dl rågmjöl
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 9 dl vetemjöl special
- 3 tsksalt eller havssalt
- 1,5 msk oliv- eller rapsolja
Gör så här:
- 1 Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt sedan mjöl och olja. Blanda till en deg. Vänta med att tillsätta saltet.
- 2 Knåda till en smidig deg, ca 10 min i maskin eller 20 min för hand. Häll i saltet sista 2 min av blandningstiden. Degen får vara lös, men inte kladdig.
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa i oljad bunke täckt med plast ca 1 h. - 3 Vik degens kanter mot mitten och vänd degen upp och ner och låt sedan jäsa ytterligare 1 h.
- 4 Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. Rulla varsamt till önskad form.
- 5 Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem p å en plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 h.
- 6 Sätt ugnen på 260 °C (varmluft 250 °C).
- 7 Snitta bröden precis innan du sätter dem i ugnen. Sänk till 220 °C (varmluft 220 °C).
- 8 Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på