Fisk och skaldjurssoppa
/
Ingredienser
- 400 g hoki- eller torskfilé
- 150 g kräftstjärtar i lag
- 150 g musslor i lag
- 250 g räkor med skal
- 1 st purjolök
- 1 msk smör
- 3 dl vatten
- 2 msk konc hummerfond
- 2 dl vitt vin
- 2 msk tomatpuré
- lite pressad citron
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 dl vispgrädde
- 3 msk vetemjöl
- 2 krm sambal oelek
- 2 msk hackad dill
Gör så här
- 1. Skär fisken i 3 cm stora bitar. Låt kräftstjärtar och musslor rinna av. Skala räkorna. Ansa, skölj och strimla purjolöken.
- 2. Fräs purjon lätt i smör i en gryta. Tillsätt vatten, fond, vin, tomatpuré, citronsaft och pressa ev i vitlök. Låt grytan koka upp. Blanda grädde och mjöl och rör ner det. Låt koka upp igen under omrörning.
- 3. Tillsätt fisk, smaka av med salt och sambal oelek. Låt grytan sjuda ca 5 min. Strö över alla skaldjuren och dill.