Gräddsås

Nu när man börjar bli lite trött på den salta julmaten så kan det vara gott med något annat. Typ hemgjord potatismos m köttbullar, och riktig gräddsås. Här kommer ett tips på en bra gräddsås!

Gräddsås:

  • 25 g smör
  • 2 msk kalvfond eller 1 buljongtärning
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk smör, rumsvarmt
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 tsk svartvinbärsgelé (kan uteslutas)
  • 1 krm salt
  • krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk socker. Gammalt knep från min faster. Magiskt om man äter socker……..

Gör såhär:

  1. Gräddsås: Smält smör i en kastrull och rör i vetemjöl. Tillsätt fond, grädde & mjölk lite i taget under omrörning. Smaksätt såsen med salt, svartpeppar, socker, soja och svartvinbärs -gelé.
  2. Låt gräddsåsen koka i 5-7 minuter på låg värme. Rör då och då.