Saffranssnurror

50 ge färsk jäst

150 gr smör

2 påsar saffran

1.5 dö strösocker

5 dlmjölk

250gr kessella

0.5 tsksalt

1 ägg

15 dlvetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)

Fyllning

200 grumsvarmt smör

1,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Till pensling

ägg

Grädde

Strösocker

Smula ner jästen i en bunke.

Smält matfettet i en kastrull. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel.

Rör ner saffranet i det smälta matfettet.

Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kesella, salt och ägg.

Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen.

Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25×60 cm.

Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut el som jag gjort till en lussebulle. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250°C.Pensling: Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med lite grädde och strö på strösocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Gjorde även en sats bullar utan saffran. Med kanel fast utan pärlsocker…. allt för variationen….😂