Kola

  • 200 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl glykos
  • 0,5 dl vatten
  • ev 1 tsk havssalt, att strö över
  1. Bryn smöret i en kastrull.
  2. Blanda ner grädden och farinsockret och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton.
  4. Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar.
  5. Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov (se hur du gör i filmen). Rör om då och då.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna.
  7. Skär kolan i fina bitar och strö över flingsalt.

Kola som kokas!

Grymt god!!