Kola
/
- 200 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 1 dl glykos
- 0,5 dl vatten
- ev 1 tsk havssalt, att strö över
- Bryn smöret i en kastrull.
- Blanda ner grädden och farinsockret och ställ kastrullen åt sidan.
- Koka upp socker, glykos och vatten i en kastrull och låt sockermassan koka tills den ändrar färg och får en mörkare ton.
- Tillsätt gräddblandningen i tre omgångar.
- Rör om med en visp mellan varven. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov (se hur du gör i filmen). Rör om då och då.
- Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt. Låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna.
- Skär kolan i fina bitar och strö över flingsalt.