Lussekatter

DU BEHÖVER

200 g smör
2 påsar (1 g) saffran
5 dl mjölk, 3 %
½ dl vispgrädde

3 dl kesella
1 pkt (50 g) jäst
2 ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16–17 dl vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, kesella, låt svalna till 37 grader.
  3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
  4. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter, så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.

Det

Det