Wallenbergare

Jag gjorde trippeldstd ikväll, och tog 1 kg kalvfärs och 500 gr Högrev.

  • 500 g kalvfärs, finmalen
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl ströbröd, till panering
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  1. Förbered potatis: skala, dela och koka potatis som sedan pressas.
  2. Smält och skira smöret i en kastrull och sätt åt sedan sidan.
  3. Se till så att alla ingredienser är kalla.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller matberedare med kniv.
  6. Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Du kan spara vitorna i kylen till annat ex. maränger eller omelett med lite fler hela ägg i.
  7. Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
  8. Tillsätt salt, vitpeppar
  9. Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Tillsätt bara grädde tills färsen är lös men fast nog att forma biffar.
  10. Hit kan du förbereda smeten och förvara i kylen om du önskar.
  11. Sprid ut ströbröd på en tallrik.
  12. Värm en stekpanna och ta i någon msk av det skirade smöret. Stek gärna ett smakprov av smeten och smaka av med salt och peppar.
  13. Dags att steka wallenbergarna: Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
  14. Värm en stekpanna och bryn dem i smör och olja på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
  15. Flytta sedan över den på en bakplåt klädd med smörpapper i ugnen.
  16. Låt dem steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen.

Trevlig fredag!!!