Wallenbergare
/
- 500 g kalvfärs, finmalen
- 3 äggulor
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl ströbröd, till panering
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- Förbered potatis: skala, dela och koka potatis som sedan pressas.
- Smält och skira smöret i en kastrull och sätt åt sedan sidan.
- Se till så att alla ingredienser är kalla.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Hacka färsen lite extra på en skärbräda för hand. Lägg i en stor bunke eller matberedare med kniv.
- Knäck ägg och dela upp i vitor och gulor. Du kan spara vitorna i kylen till annat ex. maränger eller omelett med lite fler hela ägg i.
- Tillsätt äggulorna till färsen. Rör ut eller mixa ut äggulorna i färsen.
- Tillsätt salt, vitpeppar
- Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning. Tillsätt bara grädde tills färsen är lös men fast nog att forma biffar.
- Hit kan du förbereda smeten och förvara i kylen om du önskar.
- Sprid ut ströbröd på en tallrik.
- Värm en stekpanna och ta i någon msk av det skirade smöret. Stek gärna ett smakprov av smeten och smaka av med salt och peppar.
- Dags att steka wallenbergarna: Dela upp smeten i fyra delar. Smörj händerna med lite olja så fastnar inte smeten i händerna och den blir lättare att forma. Forma runda burgare eller plättar ca 2 cm cm tjocka. Strö över ett lager ströbröd vänd och strö över ströbröd på andra sidan.
- Värm en stekpanna och bryn dem i smör och olja på båda sidorna några minuter. Var försiktig när du vänder dem. Du kan forma ihop dem lite med stekspaden så att de blir runda och fina.
- Flytta sedan över den på en bakplåt klädd med smörpapper i ugnen.
- Låt dem steka färdigt i ca 20 minuter i mitten av ugnen.