Jordgubbstårta med hemlagad vaniljkräm
/
Botten
- 3 ägg
- 1 dl flytande honung
- 2 dl Socker
- 100 g smör
- 1 ½ dl mjölk
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 dl majsstärkelse
- 2 tsk bakpulver
Vaniljkräm
- 3 äggulor
- 2 msk flytande honung
- 2 msk majsstärkelse
- 1 vaniljstång
- 2 ½ dl mjölk
- 25 g smör
Fyllning
- 5 dl jordgubbar
Till garnering
- 5 dl vispgrädde
- 5 dl jordgubbar
- eventuellt 30 g hyvlad rostad mandel
Så här gör du
- Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform cirka 19-20 centimeter i diameter.
- Vispa ihop ägg, honung och socker i en rostfribunke. Sätt bunken över ett varmt vattenbad och vispa smeten kraftigt tills den är cirka 50 grader. Ta av bunken från värmen och fortsätt vispa tills smeten svalnat helt.
- Smält smöret och häll i mjölken.
- Blanda ihop de torra ingredienserna.
- Vispa i vätskan och de torra ingredienserna i äggsmeten. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 50-55 minuter. Känn med en sticka om kakan är färdig.
- Ta ut kakan ur ugnen och vänd upp den på en plåt. Låt den svalna under formen.
- Vaniljkräm: Vispa ihop äggulor, honung och majsstärkelse.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på mjölken och koka upp. Häll vätskan över äggulorna och vispa under tiden. Häll tillbaka i kastrullen, koka upp under kraftig vispning tills krämen tjocknar, dra av från värmen och rör i smöret.
- Sätt plastfolie direkt över krämen och låt den svalna.
- Montering: Dela kakan i tre bottnar.
- Snoppa och mosa jordgubbarna. Lägg hälften av de mosade jordgubbarna på första botten och bred ut hälften av vaniljkrämen. Upprepa på nästa botten och lägg ihop tårtan.
- Vispa grädden och bred grädde över tårtan.
- Spritsa en kant med en stjärntyll.
- Dela jordgubbarna på mitten och garnera tårtan. Strö eventuellt över lite hyvlad rostad mandel.