Grötfrallor

    • 1.5 dlhavregryn
    • 2.5 dlvatten
    • 50 gsmör
    • 2.5 dlmjölk
    • 1 pkjäst
    • 0.5 dlsirap
    • 2 tsksalt
    • 2 tskbrödkryddor
    • 13 dlvetemjöl
  • TOPPING

    • 1 stägg
    • 1 msksolrosfrön
    • 1 mskhavreflingor

1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt. Klicka i smöret och rör försiktigt så att det smälter. Blanda i mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°.

2. Smula ner jästen och rör tills den löser sig i gröten. Häll över i en stor bunke, rör ner sirap, salt och brödkryddor och arbeta därefter ner mjölet. Bearbeta degen smidig tills den släpper kanten av bunken.

3. Jäs under bakduk i 30 minuter. Baka ut till små bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk. Pensla med uppvispat ägg och strö över havreflingor, pumpa- eller solroskärnor.

4. Grädda i 250° i 6–8 minuter. Låt svalna på plåt.